• behlül'ün en sevdiği ayettir. adam direk üzerine alınmış.
  • bir süre sonra peygamber olmama sebep olan ayet. baksana hacı cariye, köle, karı, kız bol bu ortamda. vaat edilen cennet de buna benzer bir şey değil mi? ağaçlar, otlak, huri... geçerim amazon kenarına, takılırım savaş ganimetlerimle.
  • bahsi gecen ayet peygamberimize mehirsiz yani para-pul-puan-kontor harcamadan, bir basit hediye dahi vermeden karizmasiyla kendisine hibe olunan kadinlari helal kilmistir. islamiyet kolaylik dini derler zaten, en buyuk kolayliklari da peygamberine yapmis cok mu...

    islamiyet'in peygamberle tanri arasinda gecen diyaloglar oldugunu dusunmek beni rahatsiz ediyor. hani bu kitap bir rehberdi, bir yasam ve mutluluk anahtariydi. bizler niye bizi ilgilendirmedigini dusundugum yuzlerce yil once yasamis ve olmus bir kisiye verilen haklari okuyoruz anlayamiyorum. isin kotusu bizlere hic bir faydasi olmayan bu diyaloga karismaya haddi olmayan cocuklar gibiyiz, hatta diyalog turkce de gecmediginden buyuklerimize ne dedi, niye dedi diye sorup duruyoruz. islamiyet'in peygambere ozel kurallarla dolu olmasi en azindan benim icin ciddi bir sikinti kaynagi. gelmis gecmis kitaplarin en mukemmelinde bizi ilgilendirmeyen bir cok diyalog ile peygamberin aktiviteleri temize cikartiliyor hissine kapiliyorum.
  • bu kadar kadını sana helal kıldık. bu aslında normal değil ama biz bunu sana helal kıldık. ama allah affedecek seni diyen ayettir. bu demek değildir ki elçiye helal diye bize de helal. o yüzden çok eşlilik var diye bu ayeti farklı yorumlamaya kalkmaya gerek yok. nitekim bunu iyi idrak etmiş mustafa kemal atatürk tek eşliliği getirmiştir. bu icraati onun dinsiz olduğunu iddia eden acizlere kapaktır.
  • sure "hizipler"i anlattığından, olması gereken bir ayet. "müslümanlar kardeştir ama o kadar da değildir, muhammed'e tanıdığımız ayrıcalıklar var, kainatı bile onun yüzü suyu hürmetine yarattık, olsun o kadar ayrıcalığı, ne o hesap mı soruyorsun?" kafasında bir bildirimdir.

    savaş ganimetleri arasındaki kadınlardan arta kalanlarla idare et işte.
  • (bkz: sağ el)
  • ahzab 50.

    "ey peygamber! mehirlerini verdiğin hanımlarını, allah’ın sana ganimet olarak verdiği ve elinin altında bulunan cariyeleri, amcanın, halanın, dayının ve teyzenin seninle beraber göç eden kızlarını sana helâl kıldık. bir de peygamber kendisiyle evlenmek istediği takdirde, kendisini peygambere hibe eden mümin kadını, diğer müminlere değil, sırf sana mahsus olmak üzere (helâl kıldık). kuşkusuz biz, hanımları ve ellerinin altında bulunan cariyeleri hakkında müminlere neyi farz kıldığımızı biliriz. (bu hususta ne yapmaları lâzım geldiğini onlara açıkladık) ki, sana bir zorluk olmasın. allah bağışlayandır, merhamet edendir."

    (bkz: erkek adamsın bulunsun)
  • sanırım bir açıklaması olmayan ayettir.
hesabın var mı? giriş yap