• ajandanin tarihlerine ve saat dilimlerine ozen gosterenlerine basak burcu insani denir, genellikle muhasebeci olurlar. ozen gostermeyip kafasina gore takilanlarina lise ogrencisi denir. cizim yapanlari, hatira defteri olarak kullananlari, lirik defteri yapanlari seklinde liste uzar...
  • ya bi de bazen şey olur evde ajanda bulursun ama geçen senenindir. bööle tüm günler bi ileri alınmış gibidir. genelde kıl olursun ama o zaman da kullanamazsın ajandayı defter yaparsın not felan tutarsın...
  • c.tesi ve pazar gunlerinin tek sayfaya sigdirilmasina oldum olasi kil olmusumdur. halbusem en baba gunlerdir onlar.
  • - yeni yılda eve yollanan/sağdan soldan gelen ajandalardan bir tanesi göze kestirilir.
    - ocak ayının 15'ine kadar akıldaki işler ve yıl içinde akıldaki doğum günleri ajandaya not düşülür (aklındaysa niye not düşüyorsun o da bir muamma)
    - ajandanın kullanılacağı ikinci iş gününde ajanda evde unutulur, bir daha da hatırlanmaz.
  • ilk olarak dogumgunleri doldurulur.
  • ekim başından beri kullandığım moleskine küçük boy weekly ajandada güzel bir sistematik oturtmuş durumdayım. lisede calendar kullanırken de düzenli giderdim hayli ama 5 -6 yıldır hiç beceremiyordum. meğer olay rahat bir şeyler oturtmakmış.

    ajandayı özellikle küçük aldım, her zaman yanımda taşıyabileyim diye. gerçi şu anda keşke bir büyüğünü alsaymışım diyorum ama neyse, rengarek sıkış tokuş halini seviyorum. herhangi bir sayfayı açtığınızda sol taraf 6 satırda 7 güne bölünmüş, sağ taraf ince çizgili boş. ben soldaki sayfanın haftasonu satırının üst çizgisini yan sayfaya taşıyıp orayı pazar yapıyorum genelde. özellikle haftasonu çalışan bir insan olduğum için önemli oluyor bu. ayrıca neden haftasonunu hep sıkıştırma gereği duyarlar anlamıyorum.

    kırtasiye delisi bir insan olduğum için bir sürü renk boy çeşit ve markalarda postit'lerim var.[burada postit mendil yerine selpak denmesi gibi kullanılıyor] ( bu arada açık açık söylüyorum ki, pahalı pahalı şeyler almaya gerek yok, stick'n ve nottis'de gayet güzel iş görüyor.) defter küçük evet, ama postit'leri gerektiği yerde kullandığınızda neredeyse iki katına bile çıkabiliyor. mesela gün içinde yapacaklarım ya da not almak istediğim olaylar oraya sığmamışsa, günün satırının kalınlığındaki postitlerden bir tane alıp yatay olarak yapıstırıp devam ediyorum kullanmaya. onun dışında her hafta harcamalarımı not almak için nispeten daha geniş bir postit'i diklemesine yapıştırıyorum. eğer ki kalori filan da sayacaksam onun için de postit ekleyebiliyorum. eğer sağ taraftaki sayfada yer kalacağına inanıyorsanız orada bir yer de ayarlayabilirsiniz bunlar için.

    sağ tarafı genelde önceden "bu hafta yapmam gereken şunlar var" dediğim ama günü belli olmayan şeyler için kullanıyorum. bununla beraber not almak istediğim şeyler varsa burayı da kullanabiliyorum. mesela telefonumu değiştireceğim sırada gözüme takılan modelleri yazmışım yıldızlar atarak gibi gibi.

    moleskine'in bu modelinde şöyle bir sıkıntı var, ajanda içi haricinde not alınacak ayrı bir bölümü yok. en sonda 2-3 yaprak bırakmış ama bütün bir seneyi göz önünde bulundurduğunuzda biraz şaka gibi kalıyor. ben de kullanmaya başlamadan önceki zamanları (eylül-ekim gibi) kullanıyorum. mesela bitirdiğin kitapları, ya da toplantı notlarını filan buralara yazıyorum. bitene kadar. sonrasına bakarız.

    ben çok da düzenli bir insan değilim. iş okul hayatı çok karışık biri de değilim. günlük yazmaya üşeniyorum ama eski ajandalarıma ya da tuttuğum zamanlarda günlüklerime baktığımda eskiye dair detaylı notlar görmek hoşuma gidiyor. bu bakıma iyi oluyor. biraz daha düzenli olmaya gidiyorum. gerçi haftalarca ertelenen "çekmeceleri düzenle" "mektuplarını yaz" gibi notlar da yok değil (evet bu zamanda hala postayla mektup gönderip aldığım arkadaşlarım var) ancak genel anlamda düzenli olmama yardımcı oluyor.

    renkli kalem kullanıyorum, muji'den aldığım 6 renkli bir tükenmez kalemim var, baya yeterli oluyor. dümdüz renk görmekten hoşlanmıyorum. tasarımcıyım ne de olsa, renkleri seviyorum.

    eğer ilham almak istiyorsanız (ingilizce biliyorsanız) şu videoyu izleyip bir çıkış noktası edinebilirsiniz. ayrıca şöyle bir liste yapmış birileri, belki bakarsınız.

    ayrıca, hiç doğumgünü işlemem ben ajandalarıma.

    ---
    edit: eğer tarihli bir şey olmasın diyorsanız "kedili defter" "bilmemneli defter" diye "zamansız ajanda"lar var. onlara da bakabilirsiniz.
  • toplantıdan toplantıya kullanırım, daha sonra bakmak üzere notlar alırım ve bakmam. başka bir sistematik de bilmiyorum.
    olmayan sistematiktir.
  • son zamanlarda youtube videosu çekenlerin tamamen tuhaflaştırdığı bir sistemdir aynı zamanda.
    yahu kalpler böcekler taşlar yapıştıran mı ararsın, altın renkli kalemle yazanları mı ararsın, sonra o altın renkle yazdığı yazının üzerinden siyah kalemle geçeni mi ararsın,
    az önce sayfalardan birine inci yapıştıran gördü bu elf gözler.
    wtf?!
    ablacım siz kafayı mı yediniz?
    evet ablacım, çünkü izlediğim bütün videoları ve ajandaları süsleyen kadınlardı.
    işiniz gücünüz de var, nasıl yetişiyorsunuz saatlerce bu süsleme işine.

    hobi olmalı zannımca bu iş.
  • "ajanda kullanmak istiyorum ama ajandama ne yazacağım,içinde neler olmalı,sayfaları nasıl kategorize edeceğim?" diyenler için öneriler;
    .izlenmek istenen filmler,diziler,belgeseller
    .okunmak istenen kitaplar
    .doğum günleri,önemli günler
    .yıllık-aylık hedefler
    .alışkanlık,rutin takibi (bkz: zinciri kırma)
    .uyku takibi
    .borç,kredi kartı takibi
    .gelir-gider takibi
    .aylık plan,haftalık,günlük planlar
    .günün olayı,kısa özeti,şükür nedeni,günün ögrenilen bir şeyi,alıntı vs.
    .alınacak listesi
    .yemek listesi
    .ödev,proje listesi
    .toplanti notları
    .bilgisayar program kısayol tuşları(ör. muhasebe prog.,excell)
    .iş ile ilgili şifreler( mail, banka vs.)
    .doktor randevuları
    .hobileriniz ile ilgili notlar-hedefler
    .(bkz: brain dump) sayfası (aklınızdan geçen her türlü bilgiyi kafanızı boşaltana kadar sayfaya yazıp kategorize etme işlemi.ör; bir video izlediniz orda ilginizi bir konu çekti daha sonra araştırmak istediniz kaldı ya da marketten alınacaklar önemsiz ama kafanda dönüp duran bir bilgi vs.)
    aslında örnekler çoğaltılabilir yada azaltılabilir.bu rutininize ve sizin hayatınıza bağlı. bur listedeki maddelerin her birine sayfa ayırmak zorunda da değilsiniz.
    en ekstrem ajanda kullanımı ise; bir tane tanıdığım mali müşavir abi vardı onda görmüştüm.gün içinde olan her şeyi not alıyordu mesela biriyle görüştüğü tarihi,saati,söylediği şeyleri.ofise gireni,çıkanı,tel numaraları,mailler vs. sayfalarca not ve blok not. öyle ne yaptığını kimle ne konuştuğunu falan biliyormuş sonra inkar ederse saatiyle burda bunu konuştuk diye gösterebiliyormuş.bir nevi brain dump.sonradan kategorize etmiyordu eksi yani etse bu sistem iş hayatında çok faydalı.
    neyse benim ajanda tavsiyelerim bu kadar. illa süsleyip püslemenize gerek yok planlayıcı ajandalara ise çok para vermenize gerek yok düz bir defterle bile kendi minimalist ajandanızı bu şekilde oluşturabilirsiniz.
  • her sene bir umutla ajanda alıp 2 haftadan fazla kullanamayan biri olarak bu sene 3 aydan uzun süredir kullanıyorum. geçen senelerde yanlış yaptığım şeyin ajanda seçimi olduğunu farkettim. her sene uzun uzun araştırıp gözüme en hoş gözükeni alırdım. bu seneyse umutlarımın kırılmasından kaynaklı bir farklılık yapıp az sayfalı boyutları elimi bile geçmeyen küçücük bir defter aldım. bir ajandanın boyutları her ne kadar normal bir defterden küçük görünse de insanın dışarı çıkarken biraz fazlalıktan kurtulmak istediği zaman ilk vazgeçtiği şey ajanda oluyor. yanımda götürmeyip evde kullanmak istediğim zaman ise de defter bomboş kalıyor. bunun için her yere rahatlıkla götürülmesi açısından bu defteri çok kullanışlı buldum. tabiki küçük olmasının getirdiği eksi yönleri de var. eğer deftere pek çok konuda not almak istiyorsanız sizin için iyi olmayacaktır. ben yalnızca o gün için çalışacağım konu takibini yapıyorum ve yazdıklarım zar zor sığabiliyor ancak bu bir yandan defter dolu göründüğü için beni motive de ediyor.
    kullanım konusunda ise yapacağım şeylerin yanına bir kutucuk açıp yaptığım zaman tik atıyorum. gün içinde yapacaklarınızı önceki gün planlamanız o plana uymanızı ve sonraki gün hedefinizi düşürmemenizi sağlar.
hesabın var mı? giriş yap