• (bkz: #60058800)
  • karşı atak yıllar önce başlamış zaten. (bkz: helal gıda sertifikası)

    dün markette sıra beklerken bir kadın arkamdan aldığım milka çikolata'yı görünce "helal gıda sertifikasını" kontrol ettiniz mi diye sormasıyla açıkça taciz edildiğimi düşündüm.

    +hayır böyle bir şeye ihtiyacım yok. ürün kaliteli zaten ne gerek var.
    -olur mu içinde neler neler var bilseniz.
    +gıda mühendisi misiniz.
    -hayır ama biliyoruz.
    +siz ne alıyorsunuz çocuklarınıza.
    -ülker ve sağra.
    +afiyet olsun. (iç ses:bunda bile toplumu ikiye bölmüşsünüz)
    -biz çocuklarımıza domuz yağı yedirmeyiz.
    +iyi günler..
    -....
  • toplum bilinci olmamasından kaynaklı pert olmuş boykota ait liste. zaten ülkenin bu durumda olmasının sebeplerinden birisi de toplum bilincinin olmaması, veya bitirilmesidir bence.
  • gözden kaçan aktrolleri tespit etmek için vesile olan liste. derli toplu hale getirilmesi gerekli.
  • bu başlıktaki 150 entry'yi inceledim, bütün söylenen markaları excel'de tek bir listede birleştirdim, üzerinde kendi bildiğim/bulduğum bazı markaları da ekledim ve ortaya 220 maddelik bir liste çıktı.

    henüz taslak halindeki bu listeyi elbirliğiyle hem genişletmemiz, hem açıklama kısmını doldurmamız, hem de varsa yanlışlarını düzeltmemiz lazım. katkılarınızı esirgemeyiniz.

    ilk hafta editi: gelen katkılarla 367'ye ulaştık. güncel liste: pdf
  • turkcell'e verilen zarar belli. ki o da planlı örgütlü bir boykot değildi. ve müthiş işe yaradı.

    ben bunu önemsiyorum. üç beş aptal troll gelip üç kuruşluk beyinleriyle alaya alacaklar vesaire. zerre umursamayın. troll saldırıyorsa iyidir öyle düşünün. listeyi inceledim, kesinlikle yapılmayacak bir şey değil. çoğu bildiğiniz markalar zaten. alışverişten önce alt tarafı bir iki kez göz gezdirseniz yeterli olur.

    toplumsal muhalefetin sayısız aracı vardır. demokrasi sadece sandık değildir. muhalefet sadece muhalif partilere oy vermek, eylemlere katılmak değildir. propoganda araçlarına vereceğiniz her zarar kazanımdır. ve bunu gündelik hayatınızı sekteye uğratmadan yapabilirsiniz. ekonomi her zaman bu ülkenin kaderini belirlemiştir. herkes yakın çevresine yaysa bile hissedilir.

    müthiş bir liste yapılmış şurada. uğraşan arkadaşımızın emeğine sağlık. indirseniz, bir göz atsanız yeterli.
  • destek olunması gereken boykot.

    yalnız parayı bir yerden çekip öte tarafı zengin etmek bana mantıklı gelmedi. zira hiçbir şey kazandırmazsak yine vergi kazandıracağız. hadi bim'i a101'i geç, yerel marketler, bakkallar akpli değil mi? farz edelim değil. vergileri nereye gidiyor?

    bu sebepten temel ihtiyaçların alınıp kalan paranın hiç ekonomiye akıtılmaması taraftarıyım.
    temel ihtiyaçlar için de bence önce pazarlar tercih edilmeli. pazarcı emmiler, nineler akpli olsa bile köy halkı öyle çok harcamaz. altın alır yastık altına koyar. yani sizin verdiğiniz para ne onları ne ekonomiyi zengin etmez. pazar yeri için de sabahları cüzi bir miktar toplar zabıtalar. (bizim burada 1 liraydı örneğin, her yerde farklıdır ama çok az bir miktardır.)

    süt, sebze, meyve gibi şeyler pazardan alınabilir. yakınlarda bir köy varsa et ve tavuk da köyden alınabilir ki hem daha sağlıklı olur hem de nispeten ucuza gelir.

    hazır gıda çok tüketiyorsanız kasaplarda sucuk ve kıyma yaptırabilirsiniz.

    öğle yemeği için evden sandviç götürüp daha sağlıklı beslenebilir ve daha az harcayabilirsiniz.

    bu yıl montunuz, botunuz, kazağınız yeterli ise sırf yeni bir şeylerim olsun diye almayabilirsiniz.

    oyuncağa, teknolojiye, aksesuara çok düşkünseniz aliexpress veya amazon gibi sitelere bakabilirsiniz. kozmetik de satılıyordu ama sanırım ülkeye girişte bazen problem çıkabiliyor. bu arada geçenlerde ebay'den 3 liraya kolye almıştım. (türkiye'de aynı kolye 20 tl) tabi o zaman ebay kapalı değildi. aliexpress'ten usb bellek almıştım. baya gönderiyor yani adamlar. satıcı puanlarına ve yorumlarına bakıp iyi/kötü ayrımını yapabilirsiniz. satıcılara mesaj attığınızda da hemen dönüyorlar. bizim türk esnafı gibi değiller, müşteriye çok özen gösteriyorlar.

    letgo gibi ikinci el satış uygulamalarında veya instagram'daki ikinci elcilerde de ilginç şeyler bulabilirsiniz. örneğin kitap alacaksanız bu yolla almak daha iyi olabilir. olmazsa sahaflar var.
    nadirkitap da bir seçenek ama orada genelde pahalı oluyor.

    illa bir şeyler almak zorundaysanız da bu listeler çok işe yarayacak elbette ama dediğim gibi ben paramın mümkün olduğunca bu ekonomiye girmesini istemiyorum. yapabilirsem biraz para biriktirip yurt dışına gider oradan alırım ne alacaksam. yapamazsam da biriksin, ilerleyen zamanlarda daha güzel bir türkiye'de harcayabilirim, kim bilir.
  • (bkz: kuveyt türk)
  • çoğuna zaten uğramadığımı fark ettiğim liste. yapanların ellerine sağlık.

    kısaca kendiniz üretin, görüldüğü gibi adamlar almadık tek bir yer bırakmamış.
    (bkz: adım adım komünizm)

    peşin edit: güzel olurdu ama yine de siz bilirsiniz.
  • uygulayan insanların tok kapı sesi ve penguen belgeselinden mahrum kalacağı liste.
hesabın var mı? giriş yap