• ikinci dünya savaşı sırasında stratejik öngörü eksikliği (bkz: hermann goering) sebebiyle salt bir hava gücünden ziyade kara kuvvetlerine* destek gücü kimliğinden kurtulamamış alman hava kuvvetleri'nin diğer adı. uzun müddet göz ardı edilen dört motorlu ve uzun menzilli bombardıman uçakları ile uzun menzilli eskort avcı uçaklarının eksikliği britanya muharebelerinde (bkz: battle of britain) fazlasıyla hissedilmiş, bu eksiklik, luftwaffe'nin kendisinden istenilen görevleri yerine getirememesinde etkili olmuştur. bu eksiklik o kadar barizdir ki alman avcı filolarının komutanı adolf galland, bir teftiş sırasında (hem de tüm filonun önünde) hermann goering'e, alaycı bir ifadeyle "bize spitfire verin komutanım" demiştir. o dönemde ingiltere üzerine giden avcı pilotlarının elindeki messerschmitt bf109e'lerin yakıt kapasitesi, hedef bölge üzerinde 20 dakikalık uçuşa ancak yetecek kadardır*.

    luftwaffe, envanterindeki uçakların teknik üstünlüklerini (ki bu üstünlüğün daimiyeti de sağlanamamıştır) gölgede bırakacak kötü yönetim ve kendine aşırı güvenin kurbanı olmuştur. dunkirk ve stalingrad bunun en bariz iki örneğidir. ilk olayda taarruz etkinliği, ikincisinde lojistik destek, istenilen seviyeye yaklaşamamıştır bile. ancak zayıf düşman hava gücü karşısında luftwaffe, aslanlar gibi blitzkrieg yardımcı oyuncu rolünü icra edebilmiştir. (bkz: polonya) (bkz: belçika) (bkz: fransa) (bkz: rusya)

    ama nereye kadar? (bkz: ingiltere)

    oturmuş bir erken uyarı sistemine (bkz: radar) ve bol miktarda avcı üssüne sahip ingiltere, pilot sıkıntısına rağmen, karşısındaki teknik üstünlükle başa baş mücadele etmeyi başarmıştır. bu, aslında ingiltere'nin başarısı gibi gözükse de esasen luftwaffe'nin taktik yaklaşımındaki hatadan ve amaç-araç uyumunu sağlayamamasından kaynaklanmaktadır. düşük hızlı, yetersiz korumalı stukalar, hantal ve yetersiz heinkel 111'ler, uçan işkembe messerschmitt bf110 lar* yanlış yerde yanlış şekilde kullanılmıştır. durum o kadar vahimdir ki, yetersiz korumalı bombardıman uçağı pilotları, uçaklarının arkasından uzun dikenli tel demetleri sarkıtmayı bile denemişlerdir (uçağın arkasından yaklaşan düşmanın pervanesini biçmek için). "dört motor" sihirli sözcüktür. burada ironik olan nokta ise, savaş esnasında geliştirilen bir dört motorlu bombardıman uçağı prototipinin* "acaba istesek new york'u bombalayabilir miyiz?" sorusuna cevap aramak için bu kentin 10 mil açığına kadar uçurulabilmiş olmasıdır.

    luftwaffe'nin kaderi, atatürk'ü bir kez daha haklı çıkarmaktadır:

    "bir ordu ne kadar güçlü olursa olsun, kalitesi, onu yöneten subayların kalitesiyle ölçülür"
  • 2. dünya savaşının sonlarına doğru havada üstünlüğü büyük oranda düşmana kaptırdığı için cephedeki alman askerleri tarafından acı şekilde alaya alınan hava kuvveti :
    "eğer havadaki uçak kahverengi ise ingiliz uçağıdır, gümüşi renkli ise amerikan uçağıdır, eğer havada uçak yoksa o luftwaffe'dir"
  • şöyle uçtukları görülmüştür: http://666kb.com/i/ciow2ejftj5f36kj6.jpg (bkz: oha)

    horten ho 229'ları savaşa dahil olamadan savaş sona erdiği için malesef üçüncü reich'in en zayıf halkası olarak anılırlar.

    operation paperclip ile amerika'ya kaçırılan horten ho 229 projesi, şimdilerde radara yakalanmayan hayalet uçakların atasıdır. ataç harekatı ile ne kadar nazi bilim adamı ve tıp doktoru varsa amerika'ya kaçırılmış, bugünkü nasa roket teknolojilerinin dahi temelleri o dönemde alman bilim adamları ile birlikte atılmıştır.
  • zırhlı tümeni olan tek hava kuvvetidir dünyada.
    (bkz: hermann goering panzer division)
  • fransız bir arkadaşımın dedesinden dinlediği rivayete göre luftwaffe yükseldiğinde gökyüzü görülmezmiş.
  • 1.dünya savaşı sırasında oluşturulan, ve versay antlaşması ile kapatılan sonra 1935 yılında tekrar açılan, ilk jet uçagını ve ilk roketi yapan (v1 roketi), alman hava kuvvetleri adıdır. teknolojisi çok üstün de olsa savaşın sonlarına doğru yakıt sıkıntısı sorunundan çok etkili olamamıştır. uçak benzini bittikten sonra uçaklarını motorinle bile uçurmuşlar ama sonra o da bitince havlu atmişlardır.
  • üniformaları karizmatik olan 2. dünya savaşı alman hava gücü.
  • trabzon havaalaninda, istanbul ucagini beklemek icin camdan disari aval aval bakarken uzerinde luftwaffe yazan kocaman bir ucagi inerken gordum. ne alaka, sivil havaalaninda ne yapiyo' bunlar diye merak ederken googledan ogrendigime gore meger afganistan'dan cekilen alman ordusu trabzon'u ara durak olarak kullaniyormus.

    http://www.hurriyet.com.tr/planet/22832361.asp
  • (bkz: almanca)da hava silahi demek. zungur mekiklerinde bolca bulunur.
  • ikinci dünya savaşının en kritik anlarından birinde dunkirkte sıkışan ingiliz sefer birliği ile fransız ordusu artıklarını yok edemeyerek hitleri büyük hayal kırıklığına uğratmış alman hava kuvvetleri.

    britanya savaşı da denen ingiltereyi havadan dize getirme macerası üç aylık bir boğuşmanın ardından büyük kayıplarla 1940 yazında bitirildiğinde luftwaffe elinde bulunmayan stratejik bombardıman uçağının önemini ancak 1942 yılında almanyayı istila eden amerikan uçan kalelerinin yıkıcı etkisini görünce anladı.
hesabın var mı? giriş yap