• bbc'ye göre ilerki yıllarda dünya nüfusu artışı ile beraber yaşayacağımız et/protein kıtlığına alternatif bir çözüm.

    bilemiyorum altan....

    --- spoiler ---
    2050'de dünya nüfusunun 9.7 milyara ulaşması bekleniyor. yani mevcut gıda üretiminin iki katına çıkması gerekecek. bilim insanları et tüketimini azaltmamız gerektiğini söylüyor. kırmızı ete alternatif protein kaynaklarından biri de böcek.

    böcek tüketimi sağlıklı ve protein değeri yüksek.

    dünyada bol miktarda böcek var. tahminen 10 kentilyon kadar.

    böcek yetiştirirken atmosfere daha az sera gazı salınıyor.

    bu önemli çünkü gıda üretimi tüm dünyada salınan toplam sera gazının dörtte birini oluşturuyor.

    böcekler ayrıca daha verimli. mesela aynı miktarda protein almak için cırcır böceğine verilen yem miktarı ineklere verilenden 12 kat daha az.

    batı dünyası ise daha yeni yeni böcek yemeye başladı. hollanda ve afrika'daki bazı çiftliklerde böcek üretiliyor. abd'de yayımlanan food navigator dergisinin verilerine göre sofralık böcek pazarının 2023'e kadar 1.2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

    özetle böceklerin kötü bir şöhreti var ama sürdürülebilirlik, çevreyi koruma gibi dünyamız için çok önemli konular söz konusu olunca onlarla ilgili algılarımızı değiştirmemiz gerekebilir.
    --- spoiler ---
  • zamanında henri papillon (bkz: steve mcqueen) amcamız devil's island'da (bkz: papillon) böcek yiyerek hayatta kalındığını ispatlamştır.
  • (bkz: bugs) benzer bi netflix belgeseli izlemiştim bir süre once 2 araştırmacı ahçı hobi olarak resmen ülkelere gidip böcek toplayıp yiyorlardı..
  • böcekler süper protein yüklü olduğu için bi ton para verip protein tozu almaktansa bikaç böcek götürseler insanlar bedavadan yaşardı.
    bi böcek yeme yarışması kazananı toraman bi abi protein zehirlenmesi sonucu ölmüştür.
    ayrıca nicole kidman böyle genç ve güzel kalıyor diyorlar bilemiyorum
  • diger et cesitlerine göre birim miktarda daha fazla protein, kalsiyum saglar ve üretimi icin daha az alan, su, enerji gerekir. diger besin kaynagi olan hayvanlara göre yine birim miktarda daha az karbondioksit ürettikleri icin daha cevrecidir. insan evrimi dogayi degil, insani tolere ettigi icin bunca yillik evrim sonucunda bize en lezzetli gelen kirmizi et agirlikli beslenme seklimizi bir anda böcek agirlikli olacak sekilde degistiremesek de en azindan hayvan yemi, kedi/köpek mamasi olarak ilk etapta düsünülmesi gerekendir.
  • 12 bin yıl önceki insan popülasyonunun sadece 2.5 milyon olduğu tahmin ediliyor. 2 bin yıl öncesine ulaşıldığında bu sayı 190 milyona ulaşmış. yani demek oluyor ki 10 bin yıl boyunca insan nüfusu sadece 187.5 milyon artmış. 1800'lere gelindiğinde nüfus 1 milyar barajına dayanıyor. 1920'de 2 milyar, 1960'da 3 milyar, 1974'te 4 milyar, 1987'de 5 milyar, 1999'da 6 milyar, 2011'de 7 milyar ve 2019'da 7.7 milyar... ajan smith'i doğrular şekilde kontrolsüz bir üstel çoğalma söz konusu ve bunu destekleyecek besin, su ve yaşam alanı ise sınırlı. yani bu nüfus artış hızıyla insanlık ön görülebilir şekilde öyle bir nokta gelecek ki bütün yağmur ormanlarını yok edip tarım arazisi de yapsak, gerekli üretim talebine cevap verecek arazi yetersiz kalacak. mantıklı batılı abilerimiz de bunu gördükleri için kitlesel açlık yaşanmadan sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için yeni beslenme çözümleri üretip bir yandan karınlarının tokluğunu garanti altına almaya çalışıyorlar bir yandan da yeni pazarın öncüsü olarak güzel pozisyon kapıyorlar.

    mevcut durumda tarıma elverişli arazilerin yarıdan fazlası sığır yetiştiriciliğinde mera alanı olarak kullanılıyor. sera gazı etkisinden sorumlu gazların %18'inden de çiftlik hayvanları sorumlu. ayrıca yetiştirilen mısır ve soya fasülyesinin de büyük kısmı yine bu arkadaşları beslemek için kullanılmak zorunda.

    işin diğer boyutu sağlık ile ilintili. inek, koyun gibi hayvanların yüksek yağ içermeleri ve yine yüksek kalori değerleri obezite ve kalp hastalıklarına neden oluyor. ayrıca çiftlik hayvanlarındaki hastalıklar tüketildiklerinde insanları da etkileyebiliyor. deli dana, kuş gribi gibi modern çağın vebası olmaya aday yeni felaketler oluşmaması için yapılacak kontroller de kaynak israfına ve maliyetlerin artmasına neden oluyor.

    şimdi gelelim allahın belası böceklere. bu lanet olası organizmalar çok küçük olduklarından yetiştirilmeleri için gereken alan gerçekten çok az. ayrıca katmanlar halinde başka tür böceklerle bir arada yetiştirilebiliyorlar. bu özellikleri sayesinde şehrin içinde evinizin bir odasında bile üretim çiftliği kurabilirsiniz*. ayrıca sera gazı salınımları da olmadığından küresel ısınmayı engelleyecek kudretteler maalesef. diğer süper avantajları da aşırı şekilde verimli olmaları. yani ardiyenizde yetiştirdiğiniz 10 kilo böceğin 9 kilosunu yiyebilirsiniz. bu oran tavukta 5 iken inekte 1'lere düşüyor. bu verimliliğin diğer bir ayağı da sıcak kanlılık ve ektotermiklik ile ilgili. yani çiftlik hayvanları vücut sıcaklıklarını düzenlemek ve korumak için besinlerden ürettikleri enerjinin bir kısmını bu işleme feda etmek zorunda kalırken, böcekler kendi bünyelerinde bir işlem yapmadan direkt olarak dış dünya ısısı ile bu süreci yönetiyorlar. ineğe verdiğiniz yem vücut ısısı için de harcanıyor, böceğe verdiğiniz yem sadece büyümesinde kullanılıyor. işin diğer bir tarafı da bu böcekler bildiğimiz anlamda bir yeme de ihtiyaç duymuyor. çürümüş gıda da yiyor, artık besinleri de yiyor pek yemek seçmiyorlar. tamam bu kahrolasılar her şeyi yiyor, odamızdaki böcek çiftliğimiz sayesinde çöp atmaktan da kurtulduk da su olayı nasıl oluyor derseniz, öyle bir olayları yok. yani odanızın içine yalak kurmanıza gerek kalmayacak çünkü su ihtiyaçlarını da ya yediklerinden ya da havadaki su buharından falan sağlayıp bununla yetiniyorlar. araştıran abiler şöyle bir istatistik vermiş bu durum için: 100 gram et için ineğin ihtiyacı olan su miktarı 3300 litreyken aynı miktarda böceğin ihtiyacı 1.6 litre.

    bir paragraf yapıp avantajları anlatmaya devam edeyim. büyüme hızlarına bakacak olursak bir ineği yemek için beklemeniz gereken zaman 2 yılken cırcır böceğini 3 hafta besleyip yiyebilirsiniz. bir inek tek seferde 2 yavru verebilirken cırcır böceğinde bu sayı 1500 seviyelerinde. besin değeri olarak böcek yiyerek demir, riboflavin, çinko, lif, a , b, d12 vitamini elde edebiliyorsunuz. işin protein kısmında da şöyle bir bilgi var: 1 kilo çiğ cırcır böceğindeki protein 206 gramken 1 kilo çiğ sığır etindeki protein miktarı 256 gram. aradaki bu az farka rağmen içerdiği diğer vitamin, mineraller ve içermediği yağ dikkate alındığında bu alanda da dezavantajlı olduğunu söylemek haksızlık olur. ayrıca bir de böcekten insanlığa geçebilecek bir hastalık bulunmuyor.

    diğer bir ilginç nokta bu böcek mahlukatının tür zenginliğinde. şöyle ki genel olarak yediğimiz 5 çiftlik hayvanı ve 20 tane bitki olduğunu düşünürsek, olur da kitlesel bir salgın hastalık olursa ve biz panzehir bulana kadar örneğin 20 yıl hiç mahsul alamazsak açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyoruz. böceklerin bulabildiğimiz kadarıyla 900000 farklı türü olduğunu keşfettik. tahminlere göre bu sayı 30 milyona kadar çıkabilir. yani bildiğimiz tüm türlerin en büyük çeşitliliği yine bu kahrolasılarda ve bu da kendilerini besin güvenliği açısından da en mantıklı seçenek haline getiriyor.

    şimdiki darbe de hümanizmden gelsin. bilindiği gibi çiftlik hayvanlarının yaşamı yüreğimizi parçalıyor. dar alanlarda, güneş ışığı görmeden, toprağa basmadan, fabrikasyon usullerle yetiştirilip etik olmayan yöntemlerle kesiliyorlar. böcekler için böyle bir sıkıntı yok gibi. çünkü zaten çok küçük alanlarda, çok kalabalık sürüler halinde yaşamak doğal var oluşlarının bir parçası. hayvan delicesine üremekten, sahip olduğu tüm alanı istila etmekten, türdaşlarıyla iç içe olmaktan haz duyuyor. ben nasıl bir caniyim diye ahlaksal buhranlara girmeden doyasıya cırcır böceği yiyebilirsiniz.

    sonuç olarak bu kadar konuştum ama ben yemem. yiyecek için bilgi olsun dedim. bence yiyin ama evlerinizde falan beslemeyin. en azından şehirde bunları görmeden rahatça yaşadığım şu zamanlara rahmet okutmayın.
  • yapay et halihazırda var zaten böceği napalım
  • (bkz: great reset) plani kapsaminda sosyal medyada fena pompalaniyor bu bocekle beslenme konusu bu aralar
hesabın var mı? giriş yap