• her ebeveynin korkulu ruyasi olan sendrom.

    bebegin guvenle uyumasi icin uretilen yastiklar cok onemli. hem abos'u azaltiyor, hem de bebek kustugu zaman bogazinda kalmiyor.
    bu yastiklar turkiye'de de uretiliyor ve 20 tl civarina alinabiliyor.

    bazi ornekler suradan gorunebilir.
    http://www.nar-bebe.com/….php?do=catalog/show2&p=56

    edit: beni cok da dinlemeyin. sadece ilk 1 ay kullandim, sonra bebek asagi kaymaya, hareketlenmeye baslayinca kullanmamaya basladik. evet, abos'u azalttigi iddia ediliyor, bebek kusunca bogazinda, agzinin icinde kalmiyor. ama harekelenip asagi kayan bir bebek icin tehlikeli bile olabilir. doktorunuz ne derse onu kullanin, bu entry sadece bu malzemelerin artik turkiye'de de uretildigi konusunda bilgi vermek icin yazildi. herkes kendi deneyimleriyle ve doktorun yonlendirmesiyle dogru yolu buluyor.
  • bu sorun için oldukça başarılı bir ürün var. yastıklar vs. bir yere kadar artık işin içine teknoloji girmiş durumda. yüreği sürekli pır pır eden, yataktan ikidebir kalkıp bebişin nefesini kontrol eden ve sonuna kadar da haklı olan anne babalar şuna bir baksın derim..

    http://www.alarme-piscine.com/…n-monitor-nanny.html
  • ingilizcede "sids" olan kisaltmasinin "sudden infant death syndrome" a tekabul ettigi uzucu olay.
  • sebebi belirlenemeyen bebek olumlerine verilen isim.
    bebeginiz oldu fakat biz elimizdeki imkanlarla(otopsi , cevre incelemesi , genetik analiz vs) ,bunun sebebini bulamadik demenin bilimsel yolu.
    sids kurbanlari genelde uykularinda , aniden ve aci cekmeden hayata veda ederler. kesinlikle bogulma ya da diger cocuk hastaliklari ile karistirilmamasi gerekir.
    sids riski bebek 1 aylikken baslar , 2 ile 4 ay arasinda maksimum olur ve 4 aydan sonra hizli bir sekilde duser.1 yasina gelmis bebeklerde sifira yakindir.

    olum sebebi bilinmedigi icin ,sids hakkinda soylenen hemen hersey (asagida yazdiklarim da dahil) istatistiksel bilgilere dayanir.
    bebeginizin sids riskini azlatmak icin yapmaniz gerekenler:

    1-mutlaka ama mutlaka sirt ustu uyutun:
    boyun , karin ve sirt kaslarinin gelismesi icin gun icinde uyanik oldugu zamanlarda yuz ustu birakabilirsiniz hatta birakmalisiniz. ama uyanikken bile bebeginiz yuzustu yatarken yaninda mutlaka birisi olsun.

    2-uyurken besiginin icinde hic birsey olmamasina dikkat edin.
    oyuncaklar
    her turlu yastik
    bebek donmesin diye orasina burasina sikistirilan kucuk minderler , tamponlar vs
    usumesin diye uzerine orttugunuz altina serdiginiz battaniyeler.

    bebeginizin uzerinde uyudugu yatagin cok yumusak olmamasina uzerinde sadece cok siki bir sekilde yatagin uzerine gecirilmis bir carsaf olmasina dikkat edin.
    usumesinden korkuyorsaniz kalin giydirin ya da odayi sicak tutmaya calisin, ille de ben battaniye ortecegim diyorsaniz battaniyenin cok hafif ve yuzde yuz pamuk olmasina dikkat edin. pamuk olmasini istememizin sebebi bebek yuzune cektiginde nefes alabilmesini saglamak. kullanacaginiz battaniyeyi agziniza kapatarak icinden hava gecip gecmedigini anlamaya calisin. battaniyenin her iki tarafini yatagin kenarlarina sikistirin.

    3-eger yaninda biri yoksa bebeginizi mutlaka besiginde uyutun, bu imkaniniz yoksa uyudugu ortamda donup agzini saga sola yapistiramayacagi yerleri tercih edin.kanepe , koltuk turu yerlerde mumkunde bebeginizi yalniz birakmayin.

    4-sigara dumani sids'i tetikleyen en buyuk faktorlerden biridir. cocugunuzun yaninda sigara icmeyin , kimsenin de icmesine izin vermeyin, eger esiniz ise bunu yapan kendisini bosamakla tehdit edin, hala sonuc alamazsaniz gercekten bosayin.

    5-mumkunse bebeginizi anne sutu ile besleyin.anne sutu ile beslenen bebeklerde sids orani formula bebeklerine gore cok daha dusuk.

    6-uyurken bebeginize emzik vermeyi deneyin. agzinda emzikle uyuyan bebekler cok derin uykuya dalamaz ,bu da sids riskini azaltir.ama her bebek emzikle uyumak istemeyebilir , bir iki defa verdiniz baktiniz almiyor fazla zorlamayin.gece agzindan emzik duserse aglamadigi mudetce geri sokmaya calismayin.

    7-bebeginizin uyudugu odanin sicakligini iyi ayarlayin. cok sicak ortamlarda cocugunuzu uyutmayin. iki ya da uc kat penye giydirdiginizde terlemeden uyuyabilmeli cocuk. ayrica hava sirkulasyonunun iyi olmasina dikkat edin. eger klima imkaniniz yoksa ,cok basit olarak bir vantilatoru acik pencereden disariya bakacak sekilde dusuk ayarda calistirabilirsiniz.boylece orta boy bir odayi butun gun havalandirabilirsiniz.

    8-mumkunse bebeginiz 6 aylik olana kadar sizinle ayni odada fakat kendi besiginde uyusun.boylece acil durumlarda mudahale edebilirsiniz. kesinlikle yaninizda ayni yatakta yatirmayin.

    9-sagda solda gordugunuz okudugunuz sids'i engellediginini iddia eden urunlerin hicbirine kulak asmayin.yok oyle birsey. hic bir alet edevat , yastik vs bebeginizi sids'e karsi korudugu henuz kanitlanmadi. paraniz coksa bu isi arastiran kuruluslara verin.

    10-yukarida sayilanlara dikkat ettiginiz surece zaten dusuk olan sids olasiligini iyice dusurmus olursunuz. tedbirleri alin ama paranoyak ta olmayin. unutmayin bebeginizin biryerden duserek olme riski sids ile olme riskinden cok daha fazla. eger geceleri 1000 defa kalkip bebeginiz nefes aliyor mu diye kontrol ederseniz bir sonraki gun uykusuzluktan yipranan bunyenizle gerektiginde kendisini daha tehlikeli seylerden koruyamayabilirsiniz!
  • (bkz: lullaby)*
  • nedeni serotonin azligi olabileceginden süpheleninlen olay. serotonin bebeklerde bebegin uyuma döngüsünü düzenleyen hormonmus. arastirmacilar serotonin azliginin bebek uyurken hayati bi tehlikeyle karsilastiginda uyanmasina engel olup abos'a neden olabilecegini düsünüyormus.
    http://www.babycenter.com/…by_20101214:2&pe=2uznhs4
  • türkiye’ deki sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte gelişmiş ülkelerde sıklık 1000 canlı doğumda 0.8 olarak verilmektedir.
  • ks. sudden infant death syndrome
  • 18 aylık bir kızı olan takip ettiğim bir bloggerın başına gelen olay. allah sabır versin.
hesabın var mı? giriş yap