• 6-10 yıl bunun eğitimini almış insanlardan daha mı iyi bilecekmişiz. sorun şu ki 6-10 yıl eğtim almış kişiler hastaya antibiyotik verdikleri hastalıkların hepsinde -hastalandıklarında felan- kendileri kullanmazlar. doktorların insanlara kastı var bilerek yapıyorlar anlamında demiyorum bunu.

    halkın bilinç düzeyi maalesef pek iyi olmadığı ve artırmak için de kimsenin çaba göstermemesi sonucunda -doktorlar dahil- hapla rutin tedavi genelde tercih edilir. şimdi bi doktara sorsan; benim tüm önerilerimi hasta dikkate almayacağı için en sağlıklı yol budur dicek haklıdır haksızdır kısmı ayrı konu da. ortada bu derecede bilinç/anlayış eksikliği varken insanlar kendi yorumlarında bulununca desdur çekip "omo onlor 6-10 yol okoyor" diye koşmayın be. bırakın konuşulsun, sorulsun. çok kıymetli doktorlar da yine çok kıymetli ağızlarını bi açsınlar arkadaşım. tapmayın insanlara bu kadar.
  • son 3 gündür kullandığım ilaç. koruyucu hap vermeyen doktoruma selam ediyorum.
  • yunan kökenli bir kelime olan antibiyotik, terimi olarak “hayata karşı” demektir. genel tanım olarak bitkisel ya da hayvansal organizmalarca çıkarılan, özellikle küf mantarlarında bol bulunan, yapay olarak da elde edilen, birçok mikrop türüne karşı kullanılan penisilin, streptomisin, teramisin gibi maddelerin ortak adıdır. bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve bazen de bakterileri öldürmektedir.
  • rahatsızlandığımda içmeyince düzelemediğim, her içtiğimde ise "ulan yine kanser yüklemesi yapıyoruz ha" diyerekten pişman olduğum, bir günde ikinci 1000mg'ınızı aldıktan sonra farklı ruh hallerine sokan ilaç türü.
  • ne kadar ömrü kaldığını merak ediyorum. kaç nesil daha faydalanabilecek? yerine geliştirilen bir şey var mı?
  • vücutta bakteri öldürmenin en kolay yöntemlerinden biridir. ancak bu bakteriler nal mı topluyor derseniz hayır derim. 3. ve 4. seviye antibiyotiklere dayanıklı mutasyona uğramış bakteriler yavaş yavaş ortaya çıkmakta.

    http://www.straitstimes.com/…o-fight-super-bacteria
  • herkesin kullanmayalım abi ilerde hepimizi öldürecek diye ağladığı madde lan pezevnkler kullanmayalımda yarın ölmek varken bugün mü ölelim.
  • gereksiz kullanmamak gerek, zaman içinde etkilerini kaybediyorlar. (bkz: antibiyotik dirençliliği)
  • hc zarına tekili abc'ler polimiksin ve daptomisin.

    beta-laktamlar:pbp'e bağlanarak transpeptidaz'ı inh.eder.bakterisidaldirler.(enterekok hrç.)temel olarak renal yolla atılırlar fakat cefaperazon,sertriakson ve nafsilin hepatik yolla atılır.(yani özellikle cefaparazone ve seftriakson kby'de verilebilir.) çapraz reax gelişebilir.(aztreonam hrç)

    penisilinler:doğal penisilinler içinde en alerjen olanlar prokain-penisilinlerdir.en uzun etki süreli benzatin-penisilinlerken en kısa süreli de kristalize penisilinlerdir.

    doğal penisilinlerden aminopenisilinlere doğru gidildikçe gram+ etki azalır.gram- etki artar.(bunun tek istisnası gram+ olan enterekok ve listeria'ya etkili ampisilindir.)

    a gr.beta hem.streptekok enf.'da tek doz benzatin penisilin yeterli.

    amoksilinin emilimi ampisilinden iyidir.o nedenle amoksisilin otit ve sinüzitte ampisilin ise gis enf.'da kull.

    penisilinaz'a dayanıklı penisilinler:metisilin,nafsisilin,oksisilin.(mrsa suşları tüm beta-laktamlara dirençlidir.mrsa olmak içinde mec-a geni ve pbp-2a olması lazım)

    anti-psödomonal penisilinler:bunlar içinde psödomonas'a en etkilisi piperasilin'dir.

    penisilinazlarla kombine edilirler:ampisilin-sülbaktam kombinasyonundaki sülbaktamın da anti-bakt.etkinliği vardır.sülbaktam acinetobacter için etkilidir.

    sefalosporinler:bunlarda da kuşak arttıkça gram+ etki azalıyor gram- etki artıyor.
    cerrahi enf.öncesi sefazolin kull.istisnası da pnömokok'lara en etkili olanlar 3.kuşak sefalosporinlerdir.bunlarda seftriakson ve sefotaksimdir.

    bunlardan safraya en iyi geçem sefaperazon ama seftriakson da safra çamuru yapar.
    seftriakson yarı ömrü en uzun ve yan etkisi en fazla.çoc'larda kernikterus'a yol açar.

    2.kuş.sp olan sefoksitin'in anti-anaerobik etkisi de var.ayrıca yine 3.kuşak sp olan sefaperazon ve seftazidim'in psödomonas'a karş. etkilidirler.

    4.kuş.sp sefepim.

    monobaktam(aztreonam):sadece gram- bakt.etkilidir.gram+ ve anaeroblara etkisiz.(bu özelliğiyle aminıglikozidlere benzer.)

    karbapenemler:imipenem ve meropenem.özell.imipenem silastatin'le birl.kullanılmalıdır(yoksa böbr.tübul.inh edilir).imipenem konv.eşiğini düşürür.en geniş spekt.beta-laktamlardtr.
    genişl.spektrumlu beta laktamaz ted.'de kull.(bunu da en sık psödomonas yapar.)

    glikopeptit abc'ler:d-alanin ve d-ala.bağl.transpepdizasyonu engell.gram+'lere etkili ama gram-'lere etkisiz.
    kırmızı adam send.'a yol açabilir.kardiak arrest yapab.ototox ve nefrotox.

    idrar yollarına çok iyi geçen iki abc 1-kinolon(anaerob!a etkili moksifloksasin hrç) 2-ko-trimaksazol.
hesabın var mı? giriş yap