• petrol fiyatlari su anki bantta seyretmeye devam ettigi surece ($50-$60) devam edecegini ongormek cok imkansiz degil.

    2000'lerin ortalarindan itibaren petrol varil fiyatlari $100 ve uzerinde seyretti. 2008-2009 dolaylarinda kriz sebebiyle 20 kusur dolarlara kadar dustugu kisa bir zaman dilimini haric tutuyoruz tabii. petrol ihracatcisi ulkelerin cok buyuk bir kismi kisa ve uzun vadeli butcelerini uzun yillar boyunca $100 civarlarinda seyreden petrole dayanarak olusturdular, genellikle de $80-$100 dolaylarinda petrol varil fiyatlarini baz aldilar gelir tahminlerini yaparken.

    gel gelelim biricik savas suclumuz george w bush zamaninda abd'de cok cilgin seyler donmeye basladi. daha onceden cikartilamayan, kayalarin arasina sikisip kalmis petrol rezervleri hydraulic fracturing denen bir teknikle yeryuzune deliler gibi pompalanmaya basladi abd'de, ve bu sistem giderek yayginlasti. 2010'larin ortalarinda artik abd o kadar deli petrol uretiyordu ki heriflerin 20-30 yil icerisinde enerji bagimsizligini kazanacagi konusuluyordu.

    haliyle amerika'nin cilginlar gibi artan uretimi piyasada petrol bollugu olusturdu, ve petrol fiyatlari 2015'te $30, 2016'da $25 dolar seviyesine kadar dustu. dikkatinizi cekerim, var olan bir kriz sebebiyle degil, piyasadaki petrol bollugu sebebiyle.

    burada soyle bir sorun ortaya cikti: araplar colu delip gayet ucuz maliyetlerle petrol cikarabiliyorlar, ama hydraulic fracturing -abd'de kullanilan metod- daha pahali, ve karli olabilmesi icin petrol fiyatinin temiz bi $40-50 araliginda olmasi gerekiyor. bu sebeple 25-30 dolar araligina dusen petrol bazi abd'li ureticileri pazar disina itti, petrol rezervleri azaldi, fiyatlar 60 dolara dogru yukselise gecmeye basladi. 60 dolari goren abd'li uretici kapattigi kuyuyu aynen geri aciyor, ve uretime devam ediyor (capitalism my love..). bu sebeple son 6 aya yakin zamandir petrol fiyatlari 50 dolarin altina inmiyor, 55 dolarin ustune cikmiyor.

    bu da haliyle butcelerini 80 dolarlik petrole gore ayarlamis arap kardeslerimizin isine hic gelmiyor. devasa butce aciklari veriyorlar, acigi kapatmak icin ya dolar rezervlerini tirtikliyorlar, ya dis borc aliyorlar. hatta suudi arabistan aramco'yu halka acmak icin calismalari hizlandirdi.

    ozetle ortadoguda anormal bir gelisme olmazsa orta vadede petrolun araplarin istedigi fiyat araligina yukselmesi pek olasi degil. opec uretimi kisip fiyatlari artirmaya calisabilir, ama fiyatlar arttikca amerikali kapitalist kardeslerimiz daha fazla petrol cikarip fiyatlari yine asagi yonde baskiliyor.

    yazi genel olarak arap ve abd ekseninde dondu ama bu dusuk petrol fiyatlari rusya, nijerya, ve pek tabii, canimiz cigerimiz, bitanemiz venezuela'yi tokat manyagina cevirdi. heriflerin* supermarket raflari bos lan, ne yiyecek yemek kaldi memlekette, ne hastaya verecek ilac. e otobus soforune* ulke emanet edersen olacagi o tabi ya, neyse.

    ozetle kader kismet diyelim, gecelim.
  • lübnan'da kia rio 1.4 dizel (90 beygir) fiyatı 10.400 dolardı. bizdeki fiyatı 74.000 tl. (bizde kaç dolar yapıyor hesaplamıyorum)
    şimdi size tüyo veriyorum sevgili araplar:
    öncelikle vatandaşınızı sikeceksiniz. 10.400 dolarlık arabayı vatandaşa 32.220 dolardan satacaksınız. daha sonra da dış borcumuzu bitirdik diye hava atıp, sikmeye devam edeceksiniz. mesela yerli rakınız var arak, arak kendi vatandaşınıza 25 dolar, dışarıya sattığınızdaysa 5 dolar olacak...
    sigarayı 5 dolardan satacaksınız 4 doları vergi olacak.. sonra bu vergilerle yaptığınız tünelleri, köprüleri parayla vatandaşınıza kullandırarak şaşalı açılışlar yaparak hava atmaya devam edeceksiniz...
    biraz sağınıza solunuza bakın be kardeşim. millet vatandaşını nasıl sikiyor öğrenin.

    gerçi siz de haklısınız. size böyle geçirseler isyan edersiniz. dünyanın en salaklarının bulunduğu ülkede yaşamıyorsunuz. ben sizi bizle karıştırdım bir an.
  • önümüzdeki seneden itibaren birleşik arap emirlikleri ve diğer körfez ülkeleri -ki bunlar vergisiz memleketlerdi- katma değer vergisi uygulamaya da başlayacaklarından paraların yavaş yavaş suyunu çekmeye başladığını düşündürmüştür.
  • (bkz: osmanlı devleti'nde ilk dış borçlanma)

    (bkz: kırım savaşı)

    ilk dış borçlanma diyince aklıma üstteki 2 bakınız'ı aklıma getirmiş başlıktır. sonun başlangıcı oluyor sanırım aynı zamanda.
  • suudi arabistan 5 dolara malettigi petrolu 60 dolara satiyor ve ilk basta siradan bir turk icin bu muazzam bir kar olabilir

    ancak suudi arabistan in butce acigi vermemesi icin petrolun 115 dolar olmasi gerekiyor. su anda 60. petrolun bir daha 115 e cikmasi imkansiz

    ama suudi arabistan in nufusunun gitgide artmasi kesin. egitim ve saglik bedava ve gelir vergisi sifir.

    hal boyle olunca her ay cepten yani rezervlerden 10 milyar dolara yakin yiyorlar. 10 milyar dolar gercekten cok yuksek bunun en buyuk sebeplerinden biri yemen ile savas icin gerekli silahlarin abd den alinmasi

    bugun itibari ile toplam rezervleri 480 milyar dolar civarinda. bu rezerv simdiye kadar her ay 10 milyar dolar dusuyordu. ancak 2019 icinde yaptiklari borclanma ile artik bu rezerve daha az dokunuyorlar. sonuc olarak degisen bir sey yok. ayda 10 milyar dolar butce acigini kapamak icin rezervden yiyorlar yada borc aliyorlar. hesaplara gore suudi arabistan in rezervi sifirlamasi icin 4 yil kaldi.

    o zaman ne olacak? ıste herkesin merak ettigi soru bu

    petrol uretimini artirsa fiyatlar duser buda isine gelmez cunku abd de uretim ve ihracat patlamasi var

    petrol uretimini kissa geliri duser zaten butce acigi ayda 10 milyar dolar o zaman daha fazla rezervden yemek zorunda kalacak

    ne olursa olsun suudi arabistn batmak uzere. gecmis olsun
  • arapların yurtdışındaki paraları, paranın bulunduğu ülkelere çekilmiş peşkeşlerdir. suudiler amerika tahvillerini satacaklar mı napacaklar? bi denesinler bakalım noluyor. bunlar sırf abd rusyayı sıkıştırabilsin diye petrol fiyatlarını dibe çeken adamlar.
  • (bkz: svihs)

    tanım: tez zamanda beter olmalaları yönünde ilerlemesini umduğum hede.
  • günde 10 milyon varil petrol üreten suudi arabistan bile geçen sene dolar reservlerinin %27'sini yediği için normal olan sonuç
  • petrol vardı ve araplar içtiler. şimdi ise aldıkları borç, fondip yapılmış şişeyi koyacak yer içindir zira evet, demirel'in serzenişle yokluğundan dem vurup çaresizlikle kurduğu "petrol vardı da biz mi içtik" metaforunun vuku bulmuş haline şu an dünya şahit olmaktadır.
  • sonu işgal ile bitebilecek tehlikeli faaliyet.
hesabın var mı? giriş yap