• harmonic sadece bazi perdelerden olabilirken onun heryerden yapilan hali.. tele aynen normal picking yapilacak gibi basilir fakat picking yapmadan once pena ucu parmak arasindan cok az cikacak $ekilde tutulur.. bu sayede vurduktan sonra ses tele hafifce degen parmakla harmonic'e cevrilmi$ olur.. picking'i de sert yapmak gerekir..
  • pantera'nin gitaristinin olayidir..
  • klasik gitarda da kullanılan güzel ama zor bir tekniktir, klasikte elde etmek için, örneğin mi teli üzerinden fa diyez (2. perde) basılır, sonra sağ elin işaret parmağı bir oktav -12 perde- sonraki fa# sesinin (14. perde) perdesi üzerine hafifce değdirilerek tel m veya a parmağı ile -tercihan a- çekilir. bu tekniğin kullanıldığı güzel klasik eser olarak el testamente de n'amelia gösterilebilir.
  • sadece gitara has bir olay değildir. yaylılarlardan da artificial harmonic çıkarılır. mesela messiaen'ın quatuor pour la fin du temps eserinin ilk bölümünde cello'dan gelen "ciiiiiuuvvva" sesleri artificial harmonic glissandoları yapılarak elde edilmiştir.
  • gitarda uygulanasi en guzel tekniktir. cikardigi ses ise padisahlara layik bir melodidir.
  • sentetik gübre kullanılarak seralarda yetiştirilen harmonikler
  • müzikte harmoniklerin mantığını anlamak için temel fizik bilgisi şarttır. dinamik konusu altında geçen cisimlerin titreşim modları incelenmelidir. binaların deprem esnasında titreşmesi, depremin frekansında göre farklı kesit tesirlerine* maruz kalmaları da birebir aynıdır. yok salla mantığını ben iki harmonik atayım karizmam olsun diyorsanız bi çay koyunuz, sayfayı çeviriniz.

    gitar tellerinin; tellerin gerginliğine, uzunluğuna ve yoğunluğuna bağlı olan doğal titreşim frekansı vardır. biz perdelere basarak telin boyunu kısaltmış oluruz, ve dolayısı ile doğal titreşim frekansını arttırmış oluruz. yani ortaya çıkan ses tizleşir.

    ancak sesin fiziksel doğası bu kadar basit değildir aslında. bu titreşimin altında daha derinden gelerek* sesin ana karakterini değil de hissiyatını etkileyen başka titreşimler de içerir. bu titreşimlere ana sesin üst ve alt harmonikleri adını verebiliriz. titreşim fiziğinde buna mod adı verilir*. yüksek lisans seviyesindeki bir dinamik veya fizik kitabından titreşimler kısmı incelenerek daha bilimsel tanımlar elde edilebilir. zira bu konu fazlasıyla bilimsel olarak çözülmüştür ki bu sayede şu anda her sesi sayısal olarak ifade edebiliyoruz.

    gitarda harmonikleri baskın bir şekilde duymanın en kolay yolu için alttan dördüncü tel olan d* telini çalın, ardından da tam yedibci perdenin üzerine parmağınızla bastırmadan hafifçe dokunun. baskın olan re sesinin gittiğini ve başka bir ses duyulduğunu farkedeceksiniz. bu ses a* notasıdır. yedinci perdeye basarak çalsaydınız duymanız gereken sesi yedinci perdeye hafifçe vurarak elde ettiniz. hem de oldukça farklı bir hissiyat ve tonda. işte buna yapay harmonik adını veriyoruz. yani re telini yedinci perdesine titreşmesini engelleyecek bir düğüm koyarakdan titreşmesini engellediniz. bravo, artık baget ile sinek yakalama seviyesine atlayabilirsiniz.

    pinch dediğimiz kavram ise aslında aynı işlemin gitarın 14. perdesi sonrasındaki kısımda pena ile tele vurulduğu anda baş parmağın kenarı ile artificial harmonic vermekten başka birşey değildir.

    satch ve vai'nin çıkardağı o anlamsız seslerin çoğu yapay harmoniklerin modifikasyonu sonucu ortaya çıkmaktadır. bazı tremolo oyunları ***, pitch shifter, delay, wah oyunları ile at sesinden* insan sesine kadar çok umulmadık şeyler ortaya koyuyorlar. bolca videolarını izleyip çözmeye çalışabilirsiniz, ama unutmayın gitarla kafayı bozmanın sonu türkiye sınırları içinde abazalıktır. sahilde akdeniz akşamları çalmak optimumum mutluluğu sağlar.

    kafalarda yer etmesi gereken soru ise şudur : "niçin bazı perdelerden bu yapay harmonikleri çıkartabildiğimiz halde bazı yerlerden çıkartamıyoruz?"*.
    bunun altında yatan sebep ise mevzubahis perdenin böldüğü uzunlukların birbirine oranından geçer. demek ki tel aslında o düğüm noktasını doğasında içermiyor demektir, ya da daha ileri düzey bilgi olarak o esnada titreşen telin etkin kütlesinin aşırı düşük olduğudur. bu yüzden armoniklerin doğru kullanımı için armoni bilgisi şarttır. tamamen armoniklerden oluşan şarkıları ile tanıdığımız victor wooten ve jaco pastorius abilerimizi buradan selamlama ihtiyacı hissediyoruz.

    yapay armoniklerin kalitesi -ton, süreklilik vb- tamamen malzemelerin**** fiziksel özelliklerine bağlıdır. fender, gibson, ibanez, zone, musicman marka gitar ve bas gitarların pahalı olmalarının bir sürü sebeplerinden biri de budur aslında. yoksa millet salak mı neden versin o kadar parayı *
  • anlatılmayıp tecrübe edinilmesi gereken hadise. özellikle distortionla atılan soloların vazgeçilmezidir. gitarist için nirvanaya ulaşmak gibi birşey, dediğim gibi, bire bir yaşanmalı...
  • (bkz: flageolet)
  • bir gitar tekniğidir ancak tam olarak asla anlatılamaz. işin en püf noktası da penayı doğru tutabilmektir. pena iyice kavranır ve sadece küçük bir kısmı dışarıda kalır, o kadar küçük bir kısımdır ki tele vurduğunuz zaman baş parmağınızın da çok hafifçe tele değmesi gerekir, daha sonrasındaysa parmağınızı hemen çekmelisiniz. aynı zamanda false harmonic ve pick harmonic de denir. troy stetina çıkan sesi ''gitarın bağırması'' olarak tasvir etmiştir. tam olarak ustalaşması zaman ister. 1 saatlik bir çalışmayla belki farklı bir sese ulaşabilirsiniz ancak tam olarak istediğiniz tiz sesi yakalamak zaman alacaktır. bunun bir de bend şekli vardır, onun zorluğuna hiç girmiyorum. ancak zamanında bend de zor geliyordu, yeterince çalışmayla üstesinden gelebilirsiniz. bundan çok daha zor teknikler olduğunu da hatırlatayım.
hesabın var mı? giriş yap