• toplum sağlığından sana ne diyor armut. 1,5 yıldır insanlar işsiz güçsüz,çocuklar okula gidemiyor. aylarca eve kapanmak zorunda kalıyoruz, hafta sonları dışarı adım bile atamıyoruz. hadi virusu siklemeyelim dersen bu sefer de hindistan gibi, brezilya gibi hepten çökme noktasına geliyorsun.

    aşıdan başka çıkış yolu yok, çünkü bu pandeminin bitti biteceği yok. eğer illa aşı olmayacağım diyorsan otur evinde ne okula ne işe git ve gebermeyi bekle, kimse senin korkaklığın yüzünden tüm hayatını kısıtlamalarla çarçur etmek zorunda değil.
  • zeka seviyesini bilmem, ancak twitter'da dolanan malum ekran görüntüsü doğruysa ve birileri aşı randevusu alıp son dakikada vaz geçerek dozun kullanılamaz hale gelmesini sağlıyorsa kötülük seviyeleri belli. içlerinin pisliği buradan hissediliyor hem de. buradan bir çift lafım var kendilerine/kendisine:

    bir damla suya muhtaç kalın da bulamayın sığır oğlu sığırlar.
  • "dünyanın sorunu şu ki, zeki insanlar şüphelerle doluyken, aptallar özgüvenle dolu."
    - charles bukowski
  • biontech aşısının koruyuculuğu %95 değil %0.7’dir diye ötüp insanları yanlış yönlediren dallama arkadaşa* atfen yazıyorum:

    arr* ve rrr* nedir?

    nasıl yorumlanır? tıpta yeri nedir? bilimde yeri nedir?

    bu sorular hakkında bir fikri olmayan dallamalar iki lancet makalesini ne nedir bilmeden okuyunca uzman zannediyorlar kendilerini.

    şimdi rrr’nin ve arr’ nin ne olduğunu emniyet kemerinin koruyuculuğu üzerine çok basit varsayımsal bir örnek üzerinden anlatalım ki ortamlarda rezil olmayın:

    şimdi 2000 kişi üzerinde araştırma yapacağız. bu araştırma da seçilen 1000 kişi yapmış oldukları trafik kazalarında emniyet kemeri takanlar, diğer 1000 kişi ise emniyet kemeri takmayanlar.

    emniyet kemeri takan grupta 20 kişi trafik kazasında hayatını kaybetmiş, emniyet kemeri takmayan grupta 80 kişi hayatını kaybetmiş.

    bu durumda rrr= göreceli risk azalması ve arr= mutlak risk azalması ne olur?

    1. grupta ölenlerin oranı= 20/1000= %2

    2. grupta ölenlerin oranı 80/1000 = %8

    yani mutlak risk azalması*= %8-%2= %6 olur.

    yani eminiyet kemeri taktığı için deneyde %6 daha az insan ölmüştür.

    o yüzden emniyet kemeri takmanın koruyuculuğu %6’dır diyebilir miyiz?

    evet diyebiliriz. ancak bu emiyet kemeri takmamanın trafik kazalarındaki ölümü ne kadar artırdığının oranıdır.

    ancak biliyorsunuz ki her trafik kazası ölümlü değildir. diğer bir deyişle ölümlü olmayan bir kazada emniyet kemerinin hayat kurtarıp kurtarmadığını anlamanın anlamı yok.

    bilim uğruna insanları arabaya doldurup 120km/sa hızla giderken arabayı takla attırmak etik nedenlerle mümkün değil tabi ki. aynı mantıkla aşının işe yarayıp yaramadığını anlamak için insanlara da virüs vermek de etik değil. ee napacağız?

    cevap basit: rrr oranı

    o yüzden bu kıyaslamayı ölümlü kazalar üzerinden değerlendirsek ortaya bambaşka bir tablo çıkacaktır.

    o da bize rrr= göreceli risk azalmasını verir.

    emniyet kemeri takan ölüm oranı= %2
    emniyet kemeri takmayan ölüm oranı= %8

    rrr= 1- %2/%8 = %75 olur.

    çok fark var değil mi % 6 nere % 75 nere?

    yani ölümlü kazalarda emniyet kemerinin koruyuculuğu %75’tir.

    lancet makalesine göre

    pfizer-biontech: arr %0.87 rrr %95
    moderna: arr % 1.12 rrr %94
    gamaleya: arr % 0.93 rrr %91
    j&j: arr % 1.2 rrr %67
    astrazeneca: arr %1.3 rrr % 67

    görsel

    arr salgının boyutuna göre oldukça değişiklik göstereceği aşikardır. ama rrr daha stabil olacaktır.

    peki arr ne işe yarayacak arr yi nnv’yi yani number needed to vaccinate‘i bulmak için kullanıyoruz.

    yani 1 kişiyi daha covid’ten kurtarmak için gerekli olan aşılanacak kişi sayısını bulmak için:

    nnv= 1/ arr dir.

    lancet makalesine göre nnv değerleri:

    moderna = 81 kişi
    astrazeneca = 78 kişi
    gamaleya = 108 kişi
    j&j = 84 kişi
    pfizer-biontech = 119 kişi

    görsel

    yani 119 kişiyi biontech ile aşıladığında 1 kişiyi covid olmaktan kurtarıyorsun.

    o yüzden 1 kişiyi aşıladığında 1 kişiyi kurtarmıyorsun, 78-119 kişiyi aşıladığında 1 kişiyi kurtarıyorsun.

    buradan kitlesel aşılamanın anlamı da başka bir bakış açısıyla anlaşılıyor.

    aynı mantıkla, vakalar arttıkça aynı şekilde bağışık bireyler de artıyor. çünkü hastalanan bireyler bir süre hasta olmuyor. bu şekilde vaka sayılarında dalgalanmalar görüyoruz.

    aşılama sayesinde vaka sayısını ve potansiyel ölüm sayısını artırmadan dalgayı aşağı kırmak mümkün oluyor.

    kaynak makale:

    covıd-19 vaccine efficacy and effectiveness
  • primat düzeyindedir.

    marketten aldıkları o boktan bisküvilerin içindeki trans yağın ileride kalp krizi geçirmelerine, meyve ve sebzelerin içindeki pestisitin kanser olmalarına sebep olabileceğini düşünemezler. yedikleri balığın içinde ağır metal olduğunun farkında değildirler, içtikleri 2'si bir arada kahvenin titanyum dioksit içerdiğini bilemezler.

    yediği içtiği her şeyin toksik olduğunu akıl edemezler ama sıra kendi ve toplum sağlığını korumak için aşı, yani 2 ml'lik bir sıvı, olmaya gelince büyük resmi görürler.

    beyin yoksunları sizi.
  • toplum sağlığından bize ne? *

    #124486713

    yahu toplum sağlığı işte. hani hep beraber yaşamak zorundayız ya. böyle zigotlar aşı olmuyor diye sonuçlarını toplum çekiyor. her şeyin aşısı var da sizin gibi toplum vebalarına aşı bulamıyor bilim adamları.

    edit : belirli bir aşı üzerine yazmadım. genel olarak aşı karşıtlığı için yazılmış bir entry.
  • zeka değil ama bilgi seviyelerini tartışabiliriz.

    aşı karşıtları hakkında benim gözlemim ise; genellikle çevresinde sürekli sorun çıkartan tiplerden oluşması.

    (bkz: genelleme)
  • abdurrahman dilipak ve türevleri yüzündendir. sen troll olarak görüyorsun fakat adamın söylediklerini ciddiye alan bir kitle var.

    adam aşı nedeniyle başına gelebilebilecek 000.2 lik kötü olasılıktan korkuyor fakat hastalık nedeniyle başına gelebilecek ölüm başta olmak üzere çeşitli kalıcı hasarlardan korkmuyor. milletçe matematiğimiz biraz daha iyi olsaydı böyle olmazdık.

    edit: entry ilgi görmüş biraz. o zaman götümüzden oran sallamayıp hesaplayan adam modunu açalım:

    türkiye'de şu ana kadar görülen vaka sayısı kabaca 5 milyon. ölen vatandaş sayısı ise kabaca 50 000. yani ölüm oranı 1% denebilir. bu da demek oluyor ki koy götüne gitsin moduna girsek 800 000 vatandaşımız canını kaybedebilir.

    gelelim aşıya. ikinci doz aşısını olanların sayısı 14 milyona yaklaşmış. aşıya bağlı bildirilen ölüm sayısı ise 0. evet baya "sıfır". yani yine orantılarsak tüm vatandaşlarımızın aşılanması durumunda aşıya bağlı ölüm oranı yine sıfır olacak gibi duruyor. hadi komplo teorisyenlerimizin gönlünü hoş tutalım; 10 000 kişi falan uzun vadede aşıdan dolayı ölsün. sonuç olarak her halukarda hastalığa yakalanıp ölme olasılığınız aşı olup ölme olasılığınızdan en az onlarca kat daha fazla olacaktır. ayrıca yukarıdaki hesabta hastalık nedeniyle akciğerlerinde kalıcı problem yaşayabilecek ve dolaylı yoldan yine hastalık nedeniyle ölecek ya da ömrü kısalacak vatandaşlarımıza değinilmemiştir.

    hesaplayan adam mode of

    not: pfizer aşımı oldum. asosyal pesimist yalnız hayatımda herhangi bir değişiklik olmadı. çip varsa da bi boka yaradığı yok kesin bilgi yayalım.
  • dün londra'da aşı karşıtlarının araştırma yeteneklerini ve zeka seviyesini gösteren ilginç bir olay gerçekleşmiş.

    bbc yayınları nedeniyle bir süredir aşı ve kapanma karşıtlarının hedefindeydi, aşı karşıtları vites arttırıp ciddi bir şey yapalım demişler ve bbc'nin merkezini işgal etmeye karar vermişler. organizatörler google'da "bbc broadcast center" yazınca çıkan ilk sonucun adresini kenara yazıp mı geçti, bilgilerini kontrol etme gereği mi duymadı bilmiyoruz, ama sonuçta bbc'nin bu binayı 2013'de terk ettiğini ve başka bir konuma taşındığını farketmemişler, o yüzden bbc yerine içinde alakasız kanalların sabah programlarının falan çekildiği bir binayı basmakla kalmışlar.

    gösteriye katılan yüzlerce kişiden hiç biri de adresi teyit etme gereği duymamış bu arada. sorsan hepsi şüpheci, araştırmacı ama aşı olanlar koyun vs. vs.
  • covid özelinde konuşacak olursak öncelikle şunu anlamakta fayda var ki aşı olmayanların çok ciddi bir kısmının aşı olmama sebebi aşı karşıtlığı değil.

    konuyu çipe, kısırlaşma, gen kontrolüne vs getirerek emin olun bir aşı karşıtından daha düşük bir zeka seviyesinde olduğunuzu gösteriyorsunuz.

    şu an aşı olmayanların esas sebebi sürece ve gidişata güvenmemeleri. bunun için de doktor veya bilim adamı olmaya hiç gerek yok.

    "çin aşısından şu kadar doz, yetmedi üzerine bir posta da alman aşısı. ikinci doz 8 hafta sonra, yok ya hadi 3 olsun. falanca ülkede x aşısı yasaklandı, şu ülke y aşısı olanları almıyor, virüs mutasyona uğruyor ama bizim aşımız premium plus, hepsinden korur. her sene yeni aşı olmanız gerekecek. " gibi insanın aklını karıştıracak onlarca konu var. böyle bir ortamda aşı olmayan insana salak demek fazla salakça olmuyor mu?

    kısacası olay aşı karşıtlığı değil. ortada henüz herhangi bir düzene girmeyen yıllarca da girmeyecek olan bir aşılama muhabbeti var sadece.
hesabın var mı? giriş yap