• daha çok akdeniz bölgesine (özellikle silifke, burdur vs dolaylarına) özgü güldürü niteliğinde bir halk oyunu. iki erkek dansçı tarafından icra edilir. göbeklerine biri erkek (aşık) biri kadın (maşuk) yüzü çizilmiş kostümleri ve kocaman şapkalarıyla iki erkek dansçı birbirine kur yapan sevgililerin öyküsünü canlandırır...
  • grup lacinin bir vakitler pek populer olmus bekar gezelim sarkisinin klibinde vardi bunlardan.
  • asıl adının aşuk ile maşuk olduğunu duyduğum oyun. 2 hafta sonra ispanya'daki bir dans festivalinde oynayağım ayrıca. böyle bir süper adamım.
  • iki erkeğin göbeğinde yer alan bir kız ve bir erkek birbirine kur yapar durur. önemli bir orta oyunu. kaybedilmemesi gereken bir değer.
  • 2 senedir zevkle yaptığım ve her sene okul festivalinde oynadığım oyun. göbek yaptım bunun icin !
  • tam anlamı ile özellikle izleyiciler için psychedelic dans. inanılmaz bir kafanın dansı...
  • dünyanın en korkunç şeyi amına koyyim. sikerim, olmaz olsun böyle folklor!
  • geleneksel sahne sanatları arasında yer alan, genelde vücutları boyanarak surat şekline getirilmiş ve yüzleri bir bez ile örtülmüş, biri erkek (aşuk: aşık olan) diğeri kadın (maşuk: aşık olunan) karakterinin temsil edildiği ve iki oyuncu tarafından müzik eşliğinde oynanan bir ortaoyunudur. aşık ile maşuk, aşuk ve maşuk, aşuk maşuk gibi isimlerle bilinen oyun silifke ve burdur gibi yörelerde oynanmaktadır.

    --- alıntı ---
    aşuk ve maşuk, iki erkek oyuncu tarafından, kadın-erkek ilişkilerinin beden dili ve dansla yansıtıldığı bir seyirlik oyun türüdür. aşk olgusuna gülmece türünde yaklaşan bu oyunda erkek karakter aşuk, kadın karakter maşuk olarak adlandırılır.

    tasavvuf ve divan edebiyatının merkezinde yer alan aşk temalı eserlerde genellikle dünyevi ve ilahi olmak üzere iki türlü aşk işlenmiştir. aşuk maşuk oyununda divan edebiyatındaki aşktan esinle dünyevi aşk konu edilir. divan edebiyatındaki dünyevi aşk tek yanlıdır. aşık sever, karşılık görmez, hep acı çeker; maşuk ise güzelliği ile büyüler ancak ilgisizliği ve vefasızlığı ile aşığını üzer.

    aşuk ve maşuk oyununda, aşuk ile maşuk’un divan edebiyatında idealize edilen karakteristik özellik ve görünümleri karikatürleştirilir. aşuk ve maşuk arasında yaşanan aşkın klasik edebiyattaki idealize formlarından uzaklaşarak tip halini almalarıyla ortaya çıkan bu yeni formda güldürü unsuru ön plandadır.

    oyuncular ellerini başlarının üzerinde birleştirir. giyilen etekler boyun seviyesinden itibaren başa doğru çekilerek kafalarda bir yükselti oluşturur. bu kısma aşuk için kalpaklı, maşuk içinse yemenili görünümü verilir. göğüs altından itibaren açıkta kalan karın bölgelerine oyunculardan biri erkek, diğeri kız yüzü resmi çizer. yanlarına kol takılır. aşuk belden aşağıya pantolonun üzerine bir gömlek; maşuk ise bir etek giyerek tiplerini canlandırırlar.

    oyun boyunca, aşuk’un maşuk’a yaptığı kur ve maşuk’un nazlanması yansıtılır. oyun, iki sevgilinin birleşmesi ve karşılıklı olarak oynadıkları coşkulu yöresel danslarla biter.

    oyun anadolu’da geçmişte olduğu gibi bugün de komik, eğlenceli, müzikli geleneksel bir seyirlik oyun türü olarak özelikle ramazan akşamlarında, düğünlerde ve köy odalarında eğlence amacıyla sergilenmeye devam etmekte, aynı zamanda maskeye gerek kalmadan bir kadın ve bir erkek tarafından da oynanmaktadır. aşuk ve maşuk oyunu günümüzde silifke/mersin ve burdur gibi illerde güldürü niteliğinde bir halk dansı olarak da bilinmektedir.
    --- alıntı ---

    --- alıntı ---
    aşuk ve maşuk’un hikayesi:

    âşuk ve maşuk birbirilerini çok seviyorlar, ancak bir türlü birbirlerine açılamıyorlar. bir gün aşuk dayanamayıp maşuk’un evine gidiyor, kapıyı çalıyor. içerden bir ses:

    - kim o?

    âşuk cevap veriyor:

    - ben im!

    maşuk içerden sesleniyor:

    - git buradan!

    âşuk şaşırıyor. inanamıyor, üzgün bir şekilde gidiyor. dağlar, ovalar dolaşıyor. maşuk’un aşkından ölecek duruma geliyor, olaylara anlam veremiyor. dayanamayıp tekrar maşuk’un kapısına geliyor, kapıyı çalıyor. içerden bir ses:

    - kim o?

    diyor. âşuk cevaplıyor:

    -ben im.

    maşuk içerden sesleniyor.

    - git buradan!

    âşuk deliye dönüyor. bir türlü anlamıyor aşkının niye böyle yaptığını! kendini yollara vuruyor. aşkıyla eriyor da sebebini bulamıyor. günler ayları, aylar yılları kovalıyor. âşuk kendini maşuk’un evinde buluyor bir gün. kapıyı çalıyor. içerden bir ses:

    -kim o?

    âşuk cevaplıyor:

    -sen im.

    maşuk içerden sesleniyor:

    -gir içeri o zaman!

    aşk, sen im diyebilmektir.
    --- alıntı ---
  • "it" filmindeki palyaço bunların yanında teletabi gibi kalıyor
hesabın var mı? giriş yap