• sevgilisiz ve arabasiz gidilmemesi gereken huzur mekani
  • sevdicekle birlikte felekten 4 gün çaldığımız sevimli yer.

    sezon sonu tatili için uzun araştırmalar sonunda buraya karar verdik. bu araştırmaları başkaları da uzun uzun yapmasın diye tek tek her şeyi yazayım dedim. işbu entry kişisel deneyim içerir, buyrun efendim:

    ulaşım
    bu linkte yazanları aynen uygulayabilirsiniz. ek olarak:
    istanbul ---> ayvacık (7,5 saat)
    truva turizm | 60 tl
    ya da
    istanbul ---> çanakkale (7 saat)
    kamil koç | 50-55 tl
    ve
    çanakkale ---> ayvacık (1 saat 10 dakika)
    ayvacık birlik | 12 tl
    ya da
    izmir ---> ayvacık (5 saat)
    truva turizm | 35 tl
    ve
    ayvacık ---> assos (17 km)
    minibüs | 20 dakika | 6tl
    taksi | 15 dakika | 35 tl
    ayvacık'tan assos'a saatte bir var. (buçuklarda)
    assos'tan ayvacık'a saatte bir var. (ilk servis yanılmıyorsam 07.45)
    ya da

    istanbul --> küçükkuyu (9 saat)
    kamil koç | 75 tl
    ve
    küçükkuyu ---> assos (60 km)
    taksi | 45 dakika | +100 tl
    minibüs | ay dont nov

    ayrıca

    behramkale ---> assos (liman)
    dolmuş | 5 dakika | 2,5 tl
    yürüyerek | 1,5 km | yokuş aşağı ve arabaların dibinden çok huzurlu olmasa da manzaraya değer.
    behram köyünden limana saatte bir dolmuş var.
    limandan behram köyüne çıkan son dolmuş saat 22.00'de kalkıyor. kaçırırsanız taksi falan yok, otostop çekebilirsiniz.
    genel uyarı: maalesef dolmuşçular saatlere pek bağlı kalmayabiliyorlar.

    behramkale ---> kadırga koyu
    dolmuş | 10-15 dakika | 3 tl
    behram köyü'nden kadırga'ya saatte bir dolmuş var.
    kadırga'dan behram'a saatte bir dolmuş var.
    genel uyarı: maalesef dolmuşçular saatlere pek bağlı kalmayabiliyorlar.

    yeme-içme

    behramkale köyü
    birkaç tane yer var zaten hepsinin menüsü de fiyatlandırması da aynı ve aşağıdaki şekilde:
    mantı: 12 tl
    gözleme: 10 tl
    avcı böreği: 8 tl
    salata: 10 tl
    kahvaltı: 15 tl

    assos liman
    tamamen otellerle kaplı bir yer olan limandaki tüm restoranlar da yine otellere ait ve -en hafif tabirle- geçiriyorlar:
    balık: 25-35 tl
    ahtapot: 20 tl
    et-tavuk ızagara: 20-25 tl
    mezeler: 7-8 tl
    salatalar: 15-20 tl
    şarap: 70-100 tl
    rakı: 70 tl (35cc)
    bira: 10 tl

    kadırga koyu
    yine tamamen oteller ve kamplarla dolu bir sahil. şemsiye şezlongu dışarıya da kiralıyorlar.
    fiyatları kişi başı 5 tl'den 25 tl'ye kadar değişiyor.
    gözleme: 10 tl
    avcı böreği: 8 tl
    patates kızartması (cips): 5-7 tl
    bira: 10 tl

    turistik yerler
    akropol + anfi tiyatro
    ücret: 10 tl
    buradaki eşsiz manzarayı görmeden ölmemek gerek cidden. adamlar dağın tepesinden başlayıp merdiven gibi aşağı limana kadar şehir kurmuşlar. olağanüstü etkileyici bir yapısı var, gidiniz görünüz. ama ayağınıza babet, sandalet değil spor ayakkabı giyiniz.

    murad hüdavendigar camii
    halen içinde ibadet edilebildiği için giriş ücretiz. akropol'ün hemen yanında. görmeseniz bir şey kaybetmezsiniz ama girişinde yer alan ve bir kiliseden alınan taş ilginç bence. kiliseden camiye çevrilmemiş, aksine yapım aşamasındayken kiliseden ta getirilmiş, enteresan bir detay.

    konaklama

    behramkale
    köyün tamamı pansiyon işletiyor diyebilirim.
    gecelik kişi başı 55 tl'den 120 tl'ye kadar değişen fiyat yelpazesi mevcut.
    odalar klimalı ve müstakil banyolu.

    assos
    liman denen yer daha önce de dediğim gibi tamamen otellerle dolu.
    gecelik oda fiyatı 213 tl'den başlıyor, ucu açık.

    kadırga koyu
    burada da epeyce otel var.
    gecelik oda fiyatları 100'den başlıyor, ucu açık.

    tavsiye
    biz yukarıda behramkale köyü'nde bir pansiyonda kaldık. bir gün köyü, kaleyi ve akopol'ü gezdik. akşamları limana yemeğe indik. denize girmek için de kadırga koyu'na gittik. tavsiyem sizin de bu şekilde yapmanız. çünkü köy merkez konumunda. assos liman'da otelde kalıp da kadırga koyu'nda denize girmeye gitmek için iki vasıta kullanmanız gerekiyor. tersi de aynı şekilde.

    son olarak, burayı hakkıyla gezmek isteyenlere önerim 2 günden fazla ayırmamaları. 1 günde gezilecek her yeri gezer, ertesi gün de kadırga'da denize girip akşam limanda rakı balık yapabilirsiniz. hatta artan zamanınız bile olabilir, şaşırmayın.
  • bir gün mutlaka sevgilimle gideceğim yer.
    tabi önce sevgili bulmak lazım.
    ehehe.
  • aristo'nun heykelini diken belki de ülkedeki tek köy. belki de yerleşim birimi. bakın tarihi heykel falan demedim. 2009 yılında bu köyün girişine aristo'nun heykeli dikilmiştir efendim. saygılar.
  • sanırsam ki türkiye'de birden fazla yer var bu isimde.

    benim gittiğim assos'ta kapheros'ta tam pansiyon olacak şekilde günlük 50 liraya kalmıştık. pahalı falan değildi. akşam yemeğinde de mide fesatı geçirene kadar yemiştik, çünkü muhteşem bir ustası vardı oranın, durmak da mümkün değildi.
    assos'un denizi bilimsel olarak da, çıplak gözle görebileceğiniz şekilde de türkiye'nin en temiz denizi. dipteki taşların üzerindeki çizgilere kadar ayırt etmek mümkün.

    yolu bozuk, eğlenmeye gidilecek bir yer de değil. zaten bunları bilmeden oraya eğlenmeye giden varsa da hatayı kendinde arasın.

    assos bir arınma merkezidir. yeryüzündeki cennet lafı vardır ya klasik, bu ülkede bu sıfat en çok assos'a yakışır.
  • yollarını yaptırırsak geleni gideni bitemeyecek, denizi ve kumsalı bozulacak olan yer.

    (bkz: bırak dağınık kalsın)
  • 15 yıldan daha fazla bir zamandır her yıl aralıksız uğradığım değişim geçirmiş cennet.

    son 15 yıldır bir köyün nasıl değişim geçirdiğini bizzat takip ettim. her yıl buraya giderken, acaba istanbullu tayfa burayı keşfetmiş midir acaba diye korkuyla gittim, uzun yıllar korkulan olmadı ama son üç yıldır maalesef hem istanbullu keşfetti hem de köyün muhtarı olacak kişinin paragözlüğü yüzünden assos liman eski doğallığını yitirdi. liman dışındaki kamp alanları deseniz oralara da yatırım yapılmıyor artık. her yer mülteci atıklarıyla dolu, deniz kıyısına bakarsanız can yeleği, patlamış ve batarak kıyıya vurmuş mülteci botlarını gözlerinizle görebilirsiniz.

    assos'ta adım atmak para oldu, dağın başına araba park etmek için muhtarlığın değnekçilerine para ödemeniz lazım. zaten işletmelerin bir kısmı muhtarın ailesine ait ve fiyatlar boğaz restoranlarından bile pahalı. dükkan kiraları son 3 yılda 5 kattan fazla arttı ve sebebi de yine muhtar. limandaki kahvehane buraya gelenlerin en çok uğradığı yerlerden biriydi ve fiyatları da anadolu daki normal köy kahvelerine yakındı ama şimdiki fiyatlar boğazdaki cafelerden bile pahalı. zaten restoranların hemen hepsi sikini kaldırıp müşteri sikmek için hazır kıta bekliyor. limandan uzaklaşıp, tepelerdeki gözlemeciye gidiyorsunuz ve 2 gözleme 2 ayran 30 lira.... fiyatları tek tek öğrendim çünkü buraya yerli turist gurupları yollamak istiyordum ama bu hizmet ve fiyatları görünce boşa kürek çektiğimi anladım.

    sonuç olarak; aslında türkiye'nin kısa özetidir assos. elimizdeki bütün güzellikler bir bir alınırken biz hayıflanarak olayları izlemekle yetiniyoruz.
  • canakkale'de diger adı behramkale olan huzurlu,sakin gidilesi yer... athena tapinagi, antik tiyatrosuyla da aynı zamanda tarihi mekanları bulunan yer
  • assos'u assos yapan yer antik limandır. assos adı altında kadırga koyu , bakkal agzı sokak agzı gibi yerlerde otel kurup sizi konaklatmak isteyenlere güvenmeyin. assos dedin mi antik limanda konaklayacaksın ve denize de burada gireceksin.
    kesinlikle gözlük ve şnorkel hatta üşenmezseniz palet de götürün. antik liman denilen bölgeden denize girerseniz suyun altında binlerca balık, ahtapot ve antik liman kalıtısını gorebilirsiniz. tadından yenmez. kuzeyde olması sebebiyle suyu erkenden soğur ama yine de girmeden duramazsınız o suya.
  • assos kenti m.o. 2000 yillarinda lelegler tarafindan kurulmus. kent ege sahilinin o kesiminin en güçlü ve en islek limani olarak yillarca ayakta kalmis. kentin direkt olarak karsisinda bulunan midilli adasindan kente büyük bir göç olmus ve bu göç sonunda kent yeseren yeni lidya uygarliginin egemenligi altina girmis. lidya uygarligi kentin gelisimine bayagi olanak saglamis. daha sonra assos çölde canlari sikilan persler tarafindan ele geçirilmis. bir müddet pers hakimiyeti altinda varlik göstermis ve yine pers yanlisi bir bankerin sömürüsüne girmis assos. bankeri yardimcisi öldürünce bu rejim de bitmis. ama banker dönemimde assos bayagi kazanmis. cünkü banker sinif arkadasi olan aristoteles'i buraya getirtip kuzeniyle evlendirmis. aristoteles'te zorunlu olarak burada üç yil kalmis ve gymnassium'da dersler vermis. sonra büyük iskendergelmis ve sehri ele geçirmis. hellenizm kente çok yaramis en parlak ve en güzel zamanini yasamis assos. ondan sonra bir müddet bergama kralligina bagli olduktan sonra bir dünya devleti olan roma imparatorlugu'nun gölgesi altina girmis. roma devrinin bitmesine yakin kent birçok önemini yitirmis ama hepsini degil. en son olarak osmanli bayragi altina girmis ve hala t.c canakkale ilinin güzel ve turistik bir ilçesi.
hesabın var mı? giriş yap