• gitmek için en azından en azından 1 milyon yıllık evrim geçirmemiz gereken mesafeleri röntgenleyerek tatmin olma.
  • kozmik skopofili.
  • ülkemizde ilgi eksikliği dolayısıyla giriş puanlarının çok düşük olduğu ancak bu sebeple tercih edenlerin mezun olmakta epey zorlandığı, ege, istanbul, akdeniz üniversitelerinde var olan bölüm.

    ilgilenenlerinin ya da bu bölümde okuyanların, belki insanlar karıştırdığı için, sıksık "ii ya bize fal da barkarsın şimdi" gibi çeşitli esprilere maruz kaldığı alan.

    son birkaç senedir, eylül ayında antalya da düzenlenen gökyüzü şenliklerinin esas konusu.
    (bkz: tug)
  • türkçe karşılığı gökbilim kelimesidir. halk ağzında astronomi olarak yer ettiği için gökbilim kelimesi gökbilimciler tarafından daha yaygın kullanılır.
  • alet edevat yoksunu eski insanlarin, gokyuzunun her daim gozlerinin onunde olmasi sebebiyle, diger bir cok bilimle tanismadan once ilgilenmeye basladiklari bilimdir.

    konuyla alakali olarak, gunluk hayatta hic kullanmayacaginiz ama etkilemek istediginiz insanla, diger tum alternatifler hizla tuketilmisse tabii, muhabbet acmak icin kullanilacak turden bir bilgi vereyim:

    "ders kitabi olmasi amaciyla yazilmis kitaplar arasinda tarihin en basarili kitabi, kure isimli cografya ve astronomi kitabidir, yazari da sacroboscodur. 13. yy in ilk yarisinda yazilmistir ve dunya merkezci ptolemaeus (batlamyus) evreni dahil, kilisenin benimsedigi daha bircok goruse yer verdigi icin 500 seneden fazla konusunun ana kitabi olarak kalmistir.

    elbette ki, cesitli bilimler hakkinda bundan daha uzun sure okutulan kitaplar vardir ama hicbiri bir ders kitabi olmasi amaciyla yazilmamistir. (tabii mesela platonun kitaplarini, sirf kendi akademisinde okutulsun diye yazmadigini kabul edersek] bu bakimdan 18yy'da astronomiye ilgi duyanlarin, resmi kaynaklara basvurduklari takdirde, 500 sene once yazilmis bir kitabi okumak zorunda birakilmalari epey ilginc. zira artik, 20 sene once yazilmis muhendislik kitaplarini gordugumuzde, ne kadar eski diye tepki veriyoruz. iste bilim bu kadar hizli ilerliyor....

    ....degil mi" diyerek, kendinden emin bir ses tonu ve anlamli bakislarla konusmanizi bitirin. eger karsinizdaki, cevap verip muhabbeti derinlestirirse sizindir. cevap vermezse*..... zaten hic sizin olmamistir.
  • eger babam astronomlugu bir meslek olarak gorseydi bu sene universitede bu bolumden mezun oluyor olacaktim. kimbilir ne degisik bir hayatim olacakti*. belki nasaya bile girerdim belli mi olur*

    gerci hala bazi insanlar beni astronomi okuyorum saniyolar o ayri*
  • vaktiyle bahriye mektebinde * okutulan ders. ikmale* bile kalmıştım, bi ton formül, her yıldızın bi adı var, üç tanesi yanyana gelse takım yıldız oluyo filan. dolayısıyla rasat saatleri dışında pek hazetmediğim bir dersti. hala okutuyorlar mı bilmiyorum, sanırım vardırs, lise üçte. zira yıldızları öğrenmem sayesinde denizde hiç kaybolmadım ben...
  • bi adres verelim de tam olsun.yurdum insanı merakını gidersin:
    www.gokbilim.net
  • (bkz: gokbilim.com)
  • $ahsim ve guzide sinif arkada$larima lise ikinci sinifta secmeli ders olarak gosterilmi$ -daha cok kakalanmi$- olan ders. yok yani, okul kuruldugu gunden beri bu secmeli ders verilmemi$ hicbir sinifa, bize neden verildi onu anlayamami$tim. sonradan aldik tabi haberini, okulun ilk acilan hazirlik sinifi oldugumuz icin bi farkimiz olsun istemi$ler. genc bunyelerin ufkunu acabilecek, baki$ acilarini geli$tirebilecek olduguna inanilmi$ti $uphesiz. ah bir de dersimize fizik ogretmeni yerine astronom falan soksalardi...
hesabın var mı? giriş yap