• ara ara aklıma gelen teori.

    antalya'da yaşıyorum. buraları italyanlar almıştı. ne diye kurtardık ki? şimdi ne güzel ab vatandaşıydım, istediğim ülkeye gidebiliyordum, refah içinde yaşıyordum italyan vatandaşı olarak. en kötü yunanistan'a bırakırlardı yine ab vatandaşı olurduk. antalya'yı da biz türkler bozmamış olurduk. italya devlet olarak şehri korumaya alırdı, her yer tarih her yer estetik olurdu. bizse surları bile yıkmışız şehirdeki, rüzgarı engelliyor, kaleiçi'nde yaşayanlara rüzgar çok gelemiyor diye. her yeri çirkin çirkin betonla doldurmuşuz. italyanlar antalya'ya geldiğinde sevinçle karışlamış halk zaten.

    istanbul ingiltere'de olurdu mesela. adnan menderes gibi cahil biri başa gelip aksaray'da, fatih'te, tarihi yarımadada tarihi yok edemezdi mesela. şehri köylüler basmazdı. gecekondu diye bir şey olmazdı. erdoğan gibi biri gelip her yeri betona çeviremezdi. arap'la dolmazdı her yer. istanbul dünyanın en güzel şehri olurdu. zaten ingilizler istanbuldayken bir sürü yeri korumaya almışlar. şehri sanat şehri yapmışlar kısa süreliğine. ingilizler de alkışlarla gönderilmiş halk tarafından 4 sene sonra zaten. bizse şehri ingilizlerden geri alıp her yerini mahvetmişiz.

    bazen atatürk niye kurtardı ki bu ülkeyi diyorum. hadi kurtardın cumhuriyet, demokrasi, kendi kendine yönetme hakkı falan verilir mi böyle cahil bir topluma? bu güzel toprakları cehaletin eline teslim etmiş resmen demokrasi diye diye. başımız boktan kurtulmuyor 80 yıldır. şimdi vatan millet edebiyatı yapacaklar. lan götünde donun yok ne edebiyatı? türk olsam ne olacak, alman olsam ne olacak aç olduktan, şu kısacık hayatı bok gibi yaşadıktan sonra? ayrıca ermeni ya da israilli olsaydın o ülkenin vatandaşı olmanın edebiyatını mı yapacaktın?

    edit: sömürge olurduk demişler. sanki şu an sömürge değilmişiz gibi. arapların bile sömürgesi halindeyiz.

    afrika ile falan kıyaslamışlar türkiye'yi bir de. avrupa'nın dibinde olan her anlamda zengin bir ülkeyle taa afrika ülkeleri kıyaslamak saçma. fas, cezayir falan neyse. onlar da gayet modern bir toplum şu an fransızlar sayesinde. şam, beyrut bile bizden çok daha iyi durumda. avrupalılar gitmese kim bilir nasıl olurdu oralar şu an. ışid gibi adamlar yönetiyordu yıllardır.

    kars'ta bir fıkra anlatılır. ruslar kars'tan çekilmiş. biz yönetmeye başlamışız. yıllar sonra bir muhabir kars'a gider sorar. nasılsınız memnun musunuz hükümetten diye. karslı der ki vallaha çok memnunuz hükümetimizden. yalnız bu ruslar çok kötü çıktı. bunları bunları yaptılar, yaptılar da bir daha gelip bakmadılar. buraları pislik götürmeye başladı. (kars'taki güzelliklerin çoğu hala rusya'dan kalma çünkü. fıkraya göre halk bile hala rusya'dan bekliyormuş bir şeyler)
  • yunanistan da bana vatandaşlık teklif ederdi kesin.
  • italya ayni zamanda bugunku libya topraklarina da sahipti, dogu afrikada da topraklari vardi. libyanin hali ortada, dogu afrikada biraktigi bolgede somali falan var

    suriye, lubnan, tunus, cezayir ve bati afrikanin neredeyse tamami fransizlarin elindeydi

    irak, misir, urdun, filistin israil ve orta afrika ingilizlerin elindeydi

    2.dunya savasindan sonra cogu ulkelere bagimsizliklari verildi ve bu ulkelerin hali ortada

    eger ataturk ve silah arkadaslari ulkeyi bu dusmandan kurtarmasaydi, bugun en iyi ihtimalle suriye gibi bir ulke olurdun fazlasi da olmazdin ve yine ab'ye giremezdin.

    yani sen o narin beynini boyle seylerle yorma, daha az dusun, daha basit konular dusun..
  • o kadar özgür bı ülkeyiz ki alenen adam türk halkı ve türkiye ye nefretini özgürce dile getirebiliyor ve tartışmaya açabiliyor.bize istanbul ve demokrasi fazla ise size de nefes almak, yaşamak ve fikir belirtmek fazla diye düşünüyorum.
  • mesela hindistanlılar'ın hepsi ab vatandaşı.
  • polyannanın anasını s.kmişler yaşasın kardeşim olacak demiş.
  • cezayirliler mesela fransanın sömürgesi olarak hepsi ab vatandaşı olmanın tadını çıkartıyorlar. bir buçuk milyar hintlide ingiliz sömürgesi olarak vizesiz tatile romaya mı gitsek parise mi diye kararsızlar.
  • sömürgeci devletlerin çöktükleri ülkelerin vatandaşlarına kendi ülkelerindeki insanların refah ve özgürlük seviyesini götürdüğünü zanneden yazar beyanı. en son amerikalılar ırak'a demokrasi götürdü istersen ırak'a git de abd'li ol, kafana silah dayanınca ben vergisini veren bir vatandaşım dersin.
hesabın var mı? giriş yap