• nahçıvan'ın bağımsızlığını korumak ve türk cumhuriyetlerine fiziksel bir bağ bırakmak için atatürk'ün stratejik dehası sayesinde bizzat kendi cebinden para ödeyerek aldığı 16 km'lik bölgedir.

    bu toprak parçası sayesinde hem nahçıvan'lı insanlar kendilerini koruyabildiler hem de türk cumhuriyetlerine bir sınır kapısı tutabildik. daha detaylı bilgi için;

    (bkz: #51601459).
  • muhtemelen fuat avni tarafından "yezid dar oligark danışmanlarına "bana çabuk satın alicak turki devlet sınırı bulun ve kaç paraysa satın alin. 16 km'den büyük olsun" dedi" diye jurnali çıkacak buyuk is.
  • atatürk'ün ülkenin başında olduğu yıllar neredeyse 100 yıl önce. satın alınan yer 16 km uzunluğunda olabilir ama taa ebesinin dağında. buna karşın "kendi cebinden kullandığı para" kısmına takılmayı anlarım, ama söz konusu atatürk olduğunda, mirasını ne yaptığı bu kadar ortadayken gelip de koyun sürüleri bilmemneler demeden önce düşüneceksin sevgili kürtçü kardeşim. al bak sana aşağıda bir link. önce oku bir. atatürk bir kuruş para çalmış mı, mirasını türk tarih kurumu ve dil kurumu ve devlet hazinesinden başka bir yere bırakmış mı bi düşün. ulan her şeye faşik, her şeye diktatör acitasyonu, bitmediniz be.

    http://otekiyuz.com/…aturkun-mal-varligi-ve-mirasi/

    gerçi bir de bu var, hoş faşiklik de bırakmıştır da, onu yazmamıştır.

    "ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir doğma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. benim manevi mirasım ilim ve akıldır. benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar"

    ayrıca gelip burada demagoji ve çarpıtma yapacaksan öyle galibalı malibalı konuşmayacaksın, göster bakalım bir belge inanalım, haklısın diyelim.

    gerillaymış. kıçımın gerillasını bastırmak için merak etme o dönemde toprak almaya falan gerek yoktu.

    not: dersim vs. gibi olayları kesinlikle tasvip etmiyorum. sözüm sadece bu kürtçü saçmalıklarınadır.
  • işin aslını bayburt postasından öğrenmektense, gov uzantılı nahçıvan başkonsolosluğu internet sitesinden öğrenebileceğiniz atatürk'ün stratejik zekasının eyleme döküldüğü olaydır.
  • çok az bilinen bir hikayedir bu aslında. hazır karabağ savaşı bitmişken bu hikayedende bahsetmesek olmaz. ayrıca her türk'ün bilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. adam öyle bir deha ki şu an dil ucu sınır kapısı olarak isimlendirilen bölgeyi parasını kendi servetinden verip 13 kilometrekarelik araziyi iran'dan satın alarak vatan toprağı yapıyor ama bu 13 kilometrekarelik alan öyle bir noktada ki sadece jeopolitika bilen ve ileri görüşlü birisinin anlayabileceği bir 13 kilometrekare olsa gerek.

    https://hizliresim.com/q75sjk

    bölgenin önemine gelirsek o zamanlar nahçıvan denilen bölge iran ve ermenistan arasında sıkışan bir alan. atatürk nahcıvanın türkiye'nin orta asya'ya açılan kapısı olduğunun farkında o yüzden o zaman sıkı ilişkiler kurduğu iran şahı rıza pehlevi yi ikna ederek bu bölgeyi kendi cebinden para ödeyerek türkiye'ye bağlıyor ve dil ucu diğer adıyla türk kapısı olarak bilinen bölge ile nahçıvan birleştiriliyor. yıllar yıllar sonra ilk karabağ savaşında bu bölgeden nahçıvana silah ve gıda yardımı yapılarak bölgenin ayakta kalması sağlanıyor. atatürk bu hamlesiyle türkiye'nin orta asyadaki soydaşları ile bağlantısının kopmasını engelliyor denilebilir hemde sadece 13 kilometrekarelik alanla. peki bu gün ne mi oldu ? karabağ savaşını azerbaycan kazandıktan sonra türk koridoru ile türkiye nahçıvan azerbaycan birbirine bağlandı ve bu bölgeye demir yolu hattı kurulacağı açıklandı. dolayısı ile tüm turan bölgesine hazar denizi üzerinden ulaşım sağlandı ve bütün hepsi atatürk'ün cebinden satın aldığı bu 13 kilometrekarelik alan sayesinde oldu. banada bu gün paşa'nın ileri görüşlülüğünü bir kez daha selamlamak düşer

    ayrıca bizzat nahçıvan başkonsolosluğunun sitesinde de geçer kaynakcanlara gelsin.

    http://naxcivan.cg.mfa.gov.tr/…%9f%c4%b1%20bilinir.
  • kıymeti yalnızca biz atatürk gençliği tarafından değil, kardeş azerbaycan vatandaşları tarafından da bilinen, anlaşılan toprak parçasıdır.

    video linki

    varsa cennet, en güzel köşesi sana helaldir büyük türk.
  • atatürk'ün kafkasya ve orta asya'daki türklerle sınırımız olması için iran'dan parayla aldığı toprak. atatürk, bu toprağı alırken iran şahıyla arasının iyi olması avantajını kullanmış. günümüzdeki iranlılar ise o toprağın türkiye'ye satılmasına tepki gösteriyor. iran türk'ü bir kadın bunu şu şekilde açıklamış; tweet

    edit: bu haberi birçok haber sitesinde bulabilirsiniz. mantığı bence çok açık. atatürk burayı azerbaycan'a sınırımız olsun diye almıştır. kürt isyancıları yakalamak için olduğu yönünde iddialar ana sebep olamaz. iran bize niye karşılıksız toprak versin ki. en fazla orayı bir müddet kontrollü şekilde kullanmamıza izin verirler. iran enayi mi karşılıksız toprak versin. bu arada fars-iran sayfalarını takip ediyorum. bu toprağı verenlere fena isyan ediyorlar. pantürkizm, panterlerin oyunana gelmişiz gibi yorumlar var. *
  • çocuk yaşlarda, merdivenaltı kurslarda beyni yıkanmış götü gevşeklerin, ne işe yaradığını anlayamayacağı toprak parçasıdır.
  • tarih kitaplarında çok bulunmaz bu bilgi, gazi mustafa kemal atatürk'ün ileri görüşlülüğüne bir örnek olarak gösterilebilir.
hesabın var mı? giriş yap