• ideolojiler ve sistemler basligi altinda at nali gibi bir sekil uzerinde ideolojilerin basitce modellendirilmesidir. at nalinin sol ucunda komunizm, sol ortasinda sosyalizm, nalin alt ortasinda liberalizm, nalin sag ortasinda muhafazakarlik, sag ucunda ise fasizm yazar.
    nalda 2 uc birbirine yakin oldugu icin bu sekil secilmistir zira komunizm ile fasizm arasindaki benzerlikler bu modelde vurgulanir.
  • (bkz: the horseshoe theory)

    kısaca şöyle açıklanabilir. bir de şuna bakılabilir tabi.

    genel olarak eleştirilen ve pek de kabul görmeyen bu teori, siyasi spektrumun düz bir çubuk olmaktansa, atnalı biçiminde olduğunu ifade ediyor; en sağ uçta bulunan faşizmin ve en sol uçta yer alan komünizmin, aslında birbirlerinden uzaklaştıkça birbirlerine daha da yaklaştıklarını iddia ediyor. (bkz: totalitarizm) (bkz: sovyet rusya) (bkz: nazi almanyası)
  • büyük salonlarda gerçekleştirilen ziyaretlerin oturma düzeni konusunda yararlanılan alternatiflerindendir.
    buradaki şeref yerleri karşılıklı olarak sofranın baş taraflarına koyulmalı, tâ ki buralar doldurulduktan sonra kuyrukların iç taraflarını bırakarak dış kısımlarına servis sofrası hazırlanabilsin.
  • tümüyle haklı bir teoridir. doğanın kesin ve net gerçeğidir. hiçbir teori ya da model için bu kadar net konuşmam. hayatımın her yerinde karşıma bu çıkıyor. eskilerden bir tanıdığım diyeyim, aşırı ahlakçı ve fundementalist davranıyordu. ama bakıyordum ki, her türlü cinsel yönelimi (biseksüellik gibi) gösteren oydu. ya da dinden nefret eden, her konuşmasında dini hedef alan birini görüyordum ki aslında o da zihin yapısının katılığı sebebiyle fundementalistlerden farklı değildi. hiçbir istisna kabul etmiyordu. bunlar birbirinin aynı değil de nedir?

    iki şeyi unutmamak gerekir:

    1. radikalizm, karşı radikalizmi tetikler.
    2. radikaller birbirinin düşman kardeşleridir.

    homofobikler gizli eşcinsel mi düşüncesinin aslında mantıklı bir tabanı vardır.

    veya şu bu kavramın doğruluğuna tamamen kanıttır.

    edit: alttaki aşırı solcu bi' ton yazı yazarak dediğimin aksini kanıtlamaya çalışmış. halbuki aşırı sol ve aşırı sağ partilerin kriz anlarında iktidara talip olmaları, şiddet kullanmaları birbirlerine ne kadar benzediklerinin kanıtıdır.

    --- spoiler ---

    1937 ila 1940 yılları arasında komünist toplama kamplarında, 1940 ila 1945 yılları arasında da nazi toplama kamplarında kalmış olan margarete buber-neumann anılarında iki rejimin toplama kamplarında uyguladıkları yöntemlerin çok benzer olduklarını belirtmiştir. ravensbrück toplama kampı'ndan salındıktan sonra gözlemlerini şöyle özetlemiştir:

    hitler ile stalin'in işlediği kötülükler arasında, kanımca, yalnızca nicel bir fark vardır. tabii ki komünizm başlangıçta pozitif bir ideal idi ve nasyonal sosyalizm hiçbir zaman pozitif olmadı; ortaya çıkışından ve başlangıcından beri amaçları ve programı ile cürüme yönelikti. komünist düşüncenin teorisinde temel bir hata mı taşıdığını yoksa stalin yönetimindeki sovyet uygulamasının özgün fikre ihanet ederek sovyetler birliği'ni bir çeşit faşizme mi döndürdüğünü bilmiyorum.

    — under two dictators (sayfa 300, yer 6456, kindle sürümü)

    --- spoiler ---
  • harika bir teoridir, bazıları kabul etmese de yüzüne çarpar gerçeği
hesabın var mı? giriş yap