• ben de 5'te kalkıp sanayide işe geliyorum, mühendisim ve 550 euro anca alıyorum. aynı işi yapan adam 2500 euro alıyor. market alışverişi aylık 200 euro, benim de 100 euro. onun kirası 1000 euro (kırsaldaysa müstakil evde oturuyor) benim 300 euro (45 m2 1+1 ist ortalama semt)
    bana 150 euro kaldı ona 1300 euro kaldı. sosyal haklar konusunda zaten saçmalamışsın o konuya girmiyorum strong minded 'tan mantık beklenmez de, bir kaç ayda %20 geldi yazmışsın 1 yılda % kaç geldi onu yaz hele. ve devlet neden sübvanse ediyor, ihanet edip dövizi arttırmasalardı benim vergilerimle sübvanse edip ağlamazlardı belki
    onun dışında araba fiyatları, market fiyatları, kredi imkanları, seyahat imkanları, tatil süreleri hepsini konuşabiliriz yine

    almanya'ya bağlı bir firmada çalışıyorum, her gün görüştüğüm alman mevkidaşım için hayat toz pembe.
  • ben 2 sene yaşadım. haklı muhaliftir. toz pembe. buraya kıyasla daha açık bir pembe tonu varsa o pembe de olabilir.

    edit: başlık sahibi bol bol edit yapmış. o zaman şöyle söyleyelim almanya dogalgaz alamıyorsa halkını elektrikle ısıtır, aradaki fatura farkını da devlet karşılar. en boktan üyelerinden biri olan italya bile torino bölgesinin ihracatıyla türkiye ile kapışır. torino bölgesinde 3 büyük şehir var toplasan 1 istanbul etmez bak. fransa gibi burnundan kıl aldırmayan bir toplum afrika'dan getirdiği zencileri çalıştırıp marsilya'da, nice'te emekli hayatı yaşar ama arapların en büyük enerji ve inşaat firmalarının baş mühendisleri fransızdır. sen bir türk olarak türkiye'nin en iyi üniversitesinden en iyi dereceyle mezun olsan, 10 sene de tecrüben olsa o fransız mühendisin altında çalışırsın. çünkü adam mühendisliği sanat gibi yapar. bakın daha överim. turkiye'yi de överdim. özellikle stratejik konumu, tarıma elverişli toprak alanı, mevsimsel güneş alma yoğunluğu, turizme kullanılabilecek rekor seviyede sahili, pratik zekalı mühendisleri, doktorları... överdim. ülkede tutunabilselerdi, değerleri bilinseydi, toprağı müteahhite, sahili büyük otelcilere peşkeş çekilmeseydi, tüm bilim yuvalarına liyakatsiz akrabalar yerleştirilmeseydi türkiye bence dünyanın en güzel yeridir.
  • çalışmak konusunda sıkıntın yoksa, yetkinliklerin varsa, evet avrupa'da hayat toz pembedir. hatta pespembedir. başlığı açan arkadaşı kaale almayınız, kendisi daha köyünden dışarı çıkmamış bir aktrolldür.
  • vasıfsızlar için geçerli olabilecek iddaadır. akraba yakınlığını seven sosyal çevresi sağlam olan insana gurbet zordur fakat artık çok popülerdir. yetenekli olanlar burada da işsiz kalmazlar fakat avrupada grinin tonlarını tadacaktır. süreklilik sağlayabilirlerse alım gücü dengesiyle daha refah bir hayat kurabilirler.
  • her türlü siyasi düşünceden uzak olarak;
    önümüzdeki dönem tüm dünyayı ekonomik açıdan zor günler bekliyor.

    avrupa'da en çok etkilenecek olanlardan, zira şu ana dek dünya gerçeklerinden en uzak yaşayan, bulutların üstündeki parçaydı.
  • 2.5 aydır burada yaşıyorum buradaki asgari ücret ile yaşayan kişi türkiyede asgari uccret alan kişiden en az beş kat rahat ve insan gibi yaşıyor.
    buradan bakınca gerçekten haklı muhalif :)

    edit: bir sürü mesaj aldım : öncelikle lokasyon hollanda amsterdam. yani en pahalı şehir burası. asgari ücret alan hiç kimse görmedim çevremde. kendi harcamami düşündüğüm zaman asgari ücret harcamıyorum. tabii ki paris vs gezmeye gidersem harcıyorum ama bizim konumuz ve kıyaslamamız ne ? asgari ücret.

    türkiye'de asgari ücretli kişinin kırmızı et olarak alabileceği maksimum bir kg yağlı kiymadir. hadi sizin gül hatriniz için 2 yapayım . 3 u alamaz. tavuk alabilir ama abartmamak kaydı ile. tüm ürünlerin en kalitesizini almak zorunda . bunlara itirazı olan var mı ?

    burada kimse markete giderken düşünmez. buna da türkiye standartlarında toz pembe hatta pesbembe denir.

    tutup saçma sapan msj atmayın açık ve net bizim asgari ücrete göre adamlar cennette bu kadar basit.
  • türkiye’de hayat yok, öncelikle bunu kabul edelim. almanya’da aylık bakımlı bir köpeğe harcanan para türkiye’de asgari ücrete eşit.

    avrupa’ya gelince, yaşam standartları birbirine yakın, haliyle çöpçü de mutlu öğretmen de.

    misal almanya’da bir çöpçü yardımlarla 3 bin euro üzeri kazanıyor. türkiye’de bir doktor 19-20 bin zor kazanıyor, yani bir doktor çöpçü değil.

    misal slovenya’da asgari ücret 1500-1600’e dayandı, hani dandik boktan bir ülke olması gerekir türkiye’ye göre. ama yeni mezun birini siz 1500-1600 euro aşağısına çalıştıramazsınız. ev kiraları ise lübliyana’da 1+1 merkezde 600 euro civarı. en iyi yerlerden biri. aylık elektrik su doğal gaz, internet 850 oluyor.

    üniversiteden yeni mezun 2 eleman bir eve çıksa 425 euro para harcıyorlar. çok değil.

    türkiye’de ise yukarıda bahsettiğim evin kirası min 5-6 bin, faturalar 2.000, yemek 2.500 (min) yani aylık 10.000 gideriniz var. yeni mezun biri asgari ücret alınca sadece karnını doyuracak.

    edit: gerizekalılar asgari ücret derken, kanunla belirlenmiş asgari ücreti düşünmüşler. beyoğlu’nun 3. sınıf barlarına konu mankeni olamayacak insanlar tarafından yönetilenler için doğru bir düşüncedir. ancak onurlu ülkeler, asgari ücret tarifesini “bak haftada 40 saat çalıştırdın, ama min bunu vereceksin, bana da bildireceksin ki geri kalan “insani” yaşam standartlarını ben sağlayayım” der ve yardım yapar. ancak hiç kimse kanunla belirlenen min ücreti vermez, ben vereni görmedim. 100’den fazla şirket , 10.000’den fazla işçinin maaşları elimden geçti ama slovenya’da daha asgari ücret alan kişi 8 kişi harici görmedim. onlar da türk idi ve “çalışmadan” kendilerine maaş yatırıyorlardı, süresiz ikamet izni - çalışma izni alabilmek için. ha bu arada yıllık maaş ikramiyesi ve en az 1 maaş da tatil parası var. her haziranda işveren seve seve yatırmak zorunda.
    ben almanya’da öğrenciyken, bana teklif edilen ücret bile asgari ücretin üzerindeydi… 2-3 senelik çalışana asgari ücret veren ab ülkesi bulamazsınız. türkiye mi orası?
  • haklı an muhaliftir.

    arkadaşım amsterdam'da ve yaklaşık 8 yıldır orada yaşıyor. "dönersem siksinler" dedi.
  • yalnız onlar sabah 5'te işe gidip öğlen saat 1'e doğru işleri bitiyor. cumartesi ve pazar günleri tatil yani kısacası ordaki şartlar buraya göre daha iyi
hesabın var mı? giriş yap