• yaris ati sahipleri icin son care. bacagi kirilmis bir at, bir daha iflah olamayacagi uzre, cekilen aciyi da kisa tutmak adina ceker vururlar hayvani. ha hayvan haklari savunuculari ne derler bu ise onu bilemem.
  • ilk etepta son derece insafsiz bir eylem gibi de gorunse, pire icin yorgan yakmaya da benzese uygulandigi zamanlarda tek care oldugu gercektir.

    peki neden bacagi kirilan atlar vurulur?

    oncelikle pek bilinmeyen gerceklerden birisi atlarin yasamlarini saglikli bir sekilde devam ettirebilmek icin cogunlukla ayakta durmak zorunda olduklaridir. hatta ayakta uyumaktadirlar. dizlerindeki ozel bir kilit sistemi sayesinde atlar ayakta dururken dengelerini kaybetmez, yorulmaz (enerji harcamaz) ve bu sayede ayakta uyuyabilirler. ayakta uyumalarinin veya buna ihtiyac duymalarinin sebebi ise 600 kiloya varabilen govdeleri uzerine yattiklarinda, cok guclu olmayan iskelet sistemlerinden dolayi ic organlarinin ezilmeye baslamasidir. hatta uzun sure yatan bir at, akcigerleri dogru durust calisamadigi icin bogularak olebilecek raddeye gelebilmektedir.

    bacagi kirilan bir at ise ayakta durma yetisini kaybedecektir ve en azindan 2-3 hafta hareket etmeden yatmasi gerekmektedir. bu kadar sure yatan bir atin sag kalmasi ise mumkun degildir. zaten at mizaci itibari ile ayaga kalkmaya meyilli olacaktir. ayaginda alci bile olsa bu pek bir ise yaramayacaktir ve bu yuzden kirilan bacagini pes pese birkac kere daha kirabilir. yani tedavinin basariya ulasmasi ihtimali cok dusuktur. bu durumda at daha fazla aci cekecektir. iste atlar bu yuzden vuruluyorlar(di)...

    simdilerde ise uyutma denen bir yontem var. yani atlarin (veya baska hayvanlarin) ilacla -dediklerine gore- aci cekmeden canlari alinabiliyor. yani evet sonucta gene olduruluyorlar ama en azindan kulaga daha zararsiz veya acisiz gibi geliyor...

    diger taraftan gelistirilen alci daha dogrusu kalip, korse ve benzeri tedavi sistemleri sayesinde artik bacagi kirilan atlar da tedavi edilebiliyorlar.
  • eski adettir. (bkz: atları da vururlar)
    günümüzde bu atlar iğneyle "uyutulmaktadır"*.
    veteriner ve atın sahibi de olaydan "uyutmak" diye söz ederler. (bkz: vicdan ferahlatmak)
  • (bkz: #3577354)**
  • iptidai bir yontemdir.
    iyi kana sahip olan, yasatilmasi farz olan atlarin bacagi kirildiginda alciya alinip, iyilesene kadar tavandan askiya alinmaktadir.
    (bkz: http://homepage.usask.ca/…s2007/yuri/horsesling.jpg)
    bacagi kirilan ati vurmak isteyen tufegi kendine cevirmelidir.
  • simgesel düşündüğümde hayatın içinden değişik durumlarla eşleştiriyorum ben bu durumu. aldatılmak mesela. sevdiğimiz kadın-adam belki de bir anlık hata sonucu bizi aldattığında aynı şeyi yapmak zorunda kalmıyor muyuz ? (simgesel tabi) altı üstü kukusundan içeri seninkinden başka bir pipi girmiş yada tam tersi başka bir kukuya girmiş bir pipi. temizler yıkarsın eskisinden farkı kalmaz, en son bıraktığın gibi. ama işte öyle olmuyor, öldürmek zorunda kalıyoruz (simgesel dedik). atların bacak kırıkları da öyle... altı üstü bir kırık...
    bi siktir git dediğinizi duyar gibiyim. tamam.
  • acı çekmemesi için vurulması tamamen yalandır. eğer, yeryüzünde biri acı çekiyor diye vurulsaydı o ümit besen olurdu, cansever olurdu. tamamen atın işlevselsizliği ve hiçbir işlevi olmamasına rağmen masraflı olmasından kaynaklı vurulmaktadır. at, gücün sembolüdür. güç gider, at biter. insanda böyle.
  • ne yazık ki atların bacaklarındaki yaralanmaları, hayvanın ağırlığı yüzünden, tedavi etmek oldukça zordur. hayvanın kırılmış kemiğini de yerine oturtmak, yine hayvanın cüssesi yüzünden oldukça zordur."
    köpekler, kırık sonrasında üç ayak üzerinde durabilirlerken atların böyle bir şansı yok. tedavi süreçleri hem çok daha uzun sürüyor hem de bu süre boyunca sürekli yatmaları gerekiyor.
    kırık bölgeyi sabitleme işi de bir hayli zorlu. atların bu tedavisinde insanlar için kullanılan alçı ve vidalar kullanılıyor. veterinerler, atlar için özellikle alçı ya da vida yapılmamasından oldukça şikayetçiler.
    bu hayvanlar yerde uzanmış halde kalamazlar. bu, atların doğasına aykırı. böyle bir durumda atların dolaşım sisteminde sorunlar yaşanacağı gibi, sürtünmeden ve uzanmaktan dolayı derisinde tahriş ve doku ölümü görülebilir. fakat kırıldıklarında az yer değiştiren bazı kemiklerin tedavisi mümkün olabiliyor. insanın el bileklerindeki kemiklere denk gelen patüron ve kanon kemikleri tedavi edilebilen kemiklere birkaç örnek.
    özetle; sadece ciddi kırıkların tedavisi aylarca sürüyor, bu süreçte at ayakta duramıyor, yatması gerektiğinde ise dolaşım sisteminde sıkıntılar oluşuyor. bu yüzden de iki veterinerin kararı ile atların uyutulmasına karar veriliyor.

    burada asıl sorulması gereken soru ise şu: atın fizyolojik yapısı mı suçlanmalı, yoksa insanlar mı?
hesabın var mı? giriş yap