• türkiye'de orijinalini yapıp satan yerleri zor bulacağınız ekmek türü.

    türkiye'nin bir çok yerinde satılan baget ekmekler orijinal fransız baget ekmeği değildir. bildiğin bizim normal beyaz ekmeğin sadece fransız baget ekmeği şeklinde yapılmış olanıdır.

    bunu ekmeğin tadından başka şuradan da anlabilirsiniz. orijinal bir fransız baget ekmeği beklediği 1 günün ardından kurur ve taş gibi sert olur. hatta öyleki birinin kafasına bu kurumuş ekmekle vurursanız ona zarar bile verebilirsiniz. sizin türkiye'de marketten aldığınız bagetler bir gün sonra yumuşayarak bayatlıyorsa o orijinal fransız baget ekmeği falan değildir.

    yıllar çocukluğumdan aklımda kaldığı kadarıyla bir fransız komedi filminde böyle bir sahne bile vardı. mahkumlar kendilerine verilen baget ekmekleri 1-2 gün saklıyor ve bir fırsatını bulunca bu ekmekleri sopa gibi kullanıp gardiyanları darp ederek kaçıyorlardı.

    öyleki geleneksel fransız baget ekmeği (bkz: la baguette de tradition) fırından alındıktan bir kaç saat içinde tüketilmesi makbuldür. o yüzden fransa'da akşam iş çıkışında fırınların önünde sıra olan fransızlar görürsünüz.
  • bir tavuk budu cesidi..
  • zopa, çıbı(k)h.
  • standartlara gore 250 gram agirliginda ve 70 cm uzunlugunda olmasi gereken ekmek.
  • anneannemin bir süre inceledikten sonra "bunlaa bise* daha uzun olsa pek gözel* yuuke* açılcekmiş a yavrum!" diyerek beni püskürtmesine vesile olmuş davul çalma aracı.
  • baget tarihçesi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. günümüzdeki modern görünümüne ulaşmadan önce genellikle ritüeller sırasında vurmalı çalgılar üzerinde kullanılmak için tokmak benzeri hali kullanılmıştır. orta çağ'da da insanlar canlı performanslara ritim ve müzik eklemek için kullanmışlardır. ilk bagetin ise yedinci yüzyılda asya'da ortaya çıktı bilinmektedir.

    günümüzde ise modern bagetler bir hayli çeşide sahiptir. öncelikle sayılardan başlayalım. en sık kullanılanlar; 2, 5 ve 7. kullanılan sayı ne kadar büyük ise hassaslık o denli fazladır.
    düşük sayı: daha ağır, daha kalın baget
    yüksek sayı: daha hafif, daha ince baget

    harfler ise çubuğun çapını ifade eder. a veya b harfleri kullanılmaktadır. b harfi daha kalın olduğunu göstermektedir. bu harflerin yanı sıra bazı zamanlarda n harfi de kullanılmaktadır. bu da baget ucunun tahta yerine naylondan yapıldığını ifade etmektedir.

    çalacağınız müzik türüne göre de kullanılan baget türü farklılaşmaktadır.
    rock ve metal türlerinde ağır ve kalın bagetler,
    pop – funk – r&b türlerinde orta ağırlıkta ve orta kalınlıkta bagetler,
    jazz – blues türlerinde ise daha hafif ve ince bagetler tercih edilmelidir.

    bagetlerin malzemeleri de çeşitlilik gösteren başka bir özelliktir. en çok kullanılan baget malzemesi hickorydir.
    akçaağaç: hafif
    hickory: orta ağırlıkta, yoğun ve dayanıklı
    meşe: ağır
    poliüretan: ekstra dayanıklı

    başlangıç için ise kullanılması önerilen bagetler 5a ve 5b'dir. en uygun bageti seçtikten sonra sıra ise uygun baget tutuş tekniklerine gelmektedir. bu tamamen kendimizi rahat hissettiğimiz teknikle ilişkilidir.
    uygun tutuşu öğrenmek çalma performansımızı arttıracak, kontrolümüzü arttıracak ve bagetin geri gelmesi en uygun hale bürünecektir.

    iki farklı tutuş stili vardır : traditional grip, ve matched grip.

    mathed grip: bagetleri tutmanın basit yoludur. davulcular tarafından kullanılan en yaygın tutuştur.

    1- alman tutuş tekniği: güç ön plandadır. bu tutuş sert bir tuşe elde etmemizi sağlamaktadır. bagetler yukarı aşağı hareket ederken 90 derecelik açıya ulaşılmalıdır.

    2- fransız tutuş tekniği : özellikle caz ve funk müzik türlerinde yoğunlukla kullanılan baget tutuş tekniğidir. bu teknik diğer tekniklere göre daha gevşet tutulur ve büyük ölçüde parmak kontrolü ve gücü gerektirmektedir.

    3- amerikan tutuş tekniği : orta seviyede bir tekniktir. iki tekniğe göre daha kolay ve orta seviyede tutuş gerektiren bir tekniktir. alman tekniği ile benzerliği epey fazladır. ancak alman tekniğindeki sert bulunabilecek 90 derecelik açı bu teknikte esnetilip 45 dereceye indirilmiştir.

    traditional grip : genellikle bandolarda kullanılan bir tekniktir.

    tutuşların daha detaylı hali için burayı inceleyebilirsiniz.
  • en çok kullanından en az kullanana doğru sıralanırsa, genellikle hickory, maple ve japanese oak gibi 3 farklı tahta türünden üretilen bir tür perküsyon enstrümanıdır. bu materyallerin avantajları ve dezavantajları farklı olmakla birlikte, bir çok firmanın modellerinde kullanılmaktadır. başlıca baget üretimi yapan markalar: vater, vic firth ve promark, fleet, nova, regal tip, stagg, tama, zildjian ve sabian'dır.
  • evde kendimin yaptigi ve sonucundan oldukca memnun kaldigimiz ekmek cesidi. yapimi oldukca kolay hatta hamuru bile el vurmadan yogruluyor; sadece beklemeli stepleri var. bir insan yaptigi baget ekmek guzel oldu diye niye bu kadar mutlu olur bilmiyorum; o kadar projeler yaptim onlarin sonucunda bu kadar mutlu olmamistim. dunya densik efenim...

    bu arada denedigim ve iyi sonuc aldigim tarif icin

    https://m.youtube.com/…8oxpfb0m/watch?v=m08i8oxpfb0

    john abinin british englishi sukela. ıyi bir ses tonu ve british english; kulaga gercekten hos geliyor.
  • kıtır kıtır yemek istediğim bateri aparatı. böyle böyle delirdim işte.

    (bkz: #30830129)
  • kızımın emriyle, kızımın dizine dövme yaptırıcaz, ne yaptıralım? bateri bageti mi, at nalı mı?

    (bkz: davul çubuğu), stick
hesabın var mı? giriş yap