*

  • excel'de koordinatları degil hücreleri baz alarak yapılan tanımlamalardır.

    mesela c3 hucresinde =a3+b3 yazdıgınızda excel bunu su sekilde aklında tutar. (hmm bi solumdaki hucre ile iki solumdaki hucreyi topla, bana yaz) bunun avantajı nedir? uzun listelerde falan, formulü en üste yazar alta dogru hücrenin sag alt kosesinden cekersiniz ya. işte o bundandır
  • excel kullanan çoğu kişinin haberinin olmadığı, haberi olanların büyük bir bölümünün de "bu ne amk" diyerek gözardı ettiği referans biçimidir. formül yazılan hücreye göre, formülün uygulanacağı hücrelerin tanıtıldığı yazım şeklidir.

    kısaca ne şekilde kullanıldığına dair bir açıklama yapmaya çalışayım:
    misal a1 ve a2 hücrelerindeki iki sayıyı birbiriyle toplayacak bir formül yazıyorsunuz. iki tane hücre için sum fonksiyonu kullanmak saçma olacağı için, toplamı yazdıracağınız hücreye(diyelim ki a3) "=a1+a2" formülünü yazarsınız. excel ayarlarından veya macro yardımı ile referans sistemini r1c1'a çevirdiğinizde ise aynı formül "r[-2]c[] + r[-1]c[]" şeklinde görünecektir.

    r: row (satır)
    c: column (kolon)

    o anda a3 hücresine formül giriyor olduğunuz için excel bu hücreyi başlangıç noktası olarak görecektir. haliyle excel'e bu iki hücreyi şu şekilde anlatmak gerekecektir:

    r[-1]c[0] (column sıfır olduğu için c[] şeklinde görünecektir): aynı kolonda bir satır gerideki hücre

    r[-2]c[]: aynı kolonda iki satır gerideki hücre

    a3 hücresine göre a2 hücresini r[-1] ve a1 hücresini r[-2] şeklinde görmesi, referans noktasının o anda formül yazılan hücre olduğu anlamına gelir ve bu yüzden "bağıl" diye geçer.

    açıkçası bu referans sistemi ile çalışan excel kullanıcısı görmedim. ben sadece macro ile hücrelere formül girmem gereken zamanlarda kod yazımında kendime kolaylık olsun diye kullanıyorum. özellikle bazen aynı formülü r1c1 ile başlatıp a1 ile sonlandırdığım oluyor ki, tadından yenmiyor.
hesabın var mı? giriş yap