• bağımsız denetim şirketinde (audit) çalışan denetçileri tanımlamak için kullanılan ünvandır.
  • ymm.likten bağımsız olaydır. bağımsız denetçi olabilmek için ymm'lik gerekmemektedir.
  • genel kabul gormus mesleki ahlak ve ilkeler dahilinde tuzel kisiliklerin yillik finansal tablo ve diger finansal bilgilerini,finansal raporlama standartlarina uygunlugu ve dogrulugu hususunda defter,kayit ve belgeleri denetlemek ve degerlendirmekle yukumlu bagimsiz meslek erbabidir.bir de ezbercidir bunlar.
    konuyla alakali olarak;
    (bkz: serbest muhasebeci mali musavir)
    (bkz: mali musavir)
    (bkz: yeminli mali musavir)
    (bkz: sarbanos-oxley)
    (bkz: bagimsiz denetim)
    (bkz: ben de sporcunun zeki cevik ve ahlaklisini severim)
  • türkiye de birilerine peşkeş çekilen unvan.
  • bağımsız denetim yapmak üzere, 3568 sayılı kanuna göre yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını almış meslek mensupları arasından kamu gözetimi muhasebe denetim standartları kurumu tarafından yetkilendirilen kişidir.

    bağımsız denetçi olabilmek için:

    a) hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği yükseköğretim kurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olması veya diğer öğretim dallarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından en az lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak,

    b) 3568 sayılı kanuna istinaden ymm yada smmm olmak,

    c) türkiye’de yerleşik olmak,

    ç) medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,

    d) uygulamalı mesleki eğitimi tamamlamış olmak,

    e) bağımsız denetçilik sınavında başarılı olmak,

    f) kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûmiyeti olmamak,

    g) faaliyet izninin daha önce iptal edilmemiş olmak,

    ğ) bağımsız denetim mesleğinin gerektirdiği şeref ve haysiyete uymayan bir durumu bulunmamak, olumsuz bir itibara sahip olmamak,

    şartları aranır.
  • hakkında merak ettiğim sorular bulunan meslektir.

    merak ettiğim ise, 2 yıl smmm bürosunda staj yapmış, yüksek lisans mezunu, kgk denetim sınavını geçmiş, smmm ruhsatını almış bir kişi bağımsız denetim stajını yaparken kaç lira maaş alır. bilen eden yeşillendirirse çok müteşekkir olurum.
  • firmaların finansal tablolarının uluslararası finansal raporlama standartlarına uygunluğunu , finansal olarak doğruyu yansıtıp yansıtmadığı denetleyen ve bu çerçevede makul güvence veren (altını çiziyorum "makul" bak burası önemli!) kişilerin yaptıkları bir meslektir.

    genelde işletme , iktisat mezunları bu mesleği yapmaya yönelirler. fakat mevcut eğitim sistemimiz bu konularda yeterli olmaması kişilerin ilk yıllarda acı çekmesine sebep olmaktadır. bu sebeple yakın zamanda keşfettiğim kaynakları buraya bırakıyorum umarım işinize yarayacaktır.

    kitap önerileri ;

    dr.öztin akgüç - finansal yönetim

    https://www.amazon.com/…ncial-statements-step-step-
    understanding/dp/1601630239

    https://www.oreilly.com/…-2016-bible/9781119067511/
  • bağımsız denetim sınavıyla ilgili kafama takılan bir kaç husus var yardımcı olacak arkadaş varsa çok sevinirim.
  • türk ticaret kanunu'nda sorumluluk alanı; sır saklamadan doğan, kusurlu hareketi nedeniyle doğan ve risklerin tespitine ve yönetilmesine ilişkin olmak üzere üç başlık çerçevesinde yer edinmektedir.
hesabın var mı? giriş yap