• batı medeniyeti vs islam medeniyeti diye bir başlık mevcut lakin doğu'yu sadece islam ile bir tutmak istemedim. o yüzden ayrı bir başlık açma gereksinimi ortaya çıktı. sonuçta doğu'da sadece islam medeniyeti olmadığını düşünüyorum. bu konuda çok bilgili sayılmam ama bilgili insanların bu başlığı da doldurmasını temenni ederim.

    mücadeleye doğu medeniyeti hızlı bir başlangıç yapmış ve art arda bulduğu gollerle oyunun kontrolünü elinde tutmuştur. ancak uzun süre kendi içerisindeki anlaşmazlıklarla uğraşan batı bunların üstesinden gelerek, kendi içerisinde yoğun bir yozlaşma yaşamaya başlayan doğu'ya karşı üstün duruma geçmiş ve oyunun kontrolünü halen daha elinde tutmaktadır.
  • batıda bide vardır. bizde maşrapa.
  • azıcık araştırma yapılıp, konuyla alakalı üç-beş kitap okununca açıkça görülecektir ki birincinin temelinde bariz bi şekilde ikinci yatıyor. batı, ceketini satsa doğu'ya olan borcunu ödeyemez. o kadar borçlu, o kadar mahcup...
  • yüzyıllar içinde rollerin değiştiği üstünlüktür. şöyleki sümerlerle başlayıp dönem dönem mısır, pers, hint, çin, yunan uygarlıkları bu işin bayraktarı olmuştur.

    ancak günümüzde doğudaki bazı sanayileşmiş ülkelerin (japonya, güney kore, tayvan) teknik olarak batıdan üstün olduğunu iddia etmek pek gerçekçi değildir. zira buluş batıda yapılır doğuda daha ucuz olarak üretilir ve belki ürüne bir kaç artı değer yaratacak özellik eklenir.

    japonyayı ayrı tutabiliriz ama 60 lı yıllara kadar japon malı deyince "özellikle amerikada" bugün bizim çin malına yaptığımız muamele yapılıyordu. bugün durum faklı ama basit bir örnek vermek gerekirse compact diski philips icad etmiştir ama sony discman daha çok bilinir.
  • esas olarak coğrafi keşiflerin sonucu belirlediği maç.

    ham madde kaynaklarını elde edip işleyebilen, her şeyi elde etti. doğu'ya da fakirlik ve ondan kaynaklanan cahillik kaldı.
  • (bkz: hümanizm)

    düelloya davet etmek yerine kahveden adam toplamak, bir kişiye bir kamyon adamla dalmaya giderken delikanlılık türküleri söylemek, aynı zamanda batıya "kahpe" sıfatını yakıştırmak.

    benzer yaklaşımın daha büyük ölcekte incelemesi günlük hayatta "israil'in elindeki silahlar bilmemkim'in elinde olsa israil'i bir gecede haritadan silerlerdi" ana hatlı tiratlar olarak karşımıza çıkar. ancak henüz bu fikir teatilerinin israyilcilerin neden hala çölde kumla götünü ovalayan arapları böcek gibi ezip gecmediğini sorguladığına şahit olmuş değilim.
  • yüzyıllar içinde rollerin değiştiği üstünlüktür.

    şöyleki; sümerlerle başlayıp dönem dönem mısır, pers, hint, çin, yunan uygarlıkları bu işin bayraktarı olmuştur.

    ancak günümüzde doğudaki bazı sanayileşmiş ülkelerin (japonya, güney kore, tayvan) teknik olarak batıdan üstün olduğunu iddia etmek pek gerçekçi değildir. zira buluş batıda yapılır doğuda daha ucuz olarak üretilir ve belki ürüne bir kaç artı değer yaratacak özellik eklenir.
  • tunus'ta katıldığım bir konferans 'sınırlar ve serhat bölgeleri' (borders and frontier regions) üzerineydi. sunumumu yaptıktan sonra italyan bir katılımcı, kullandığım başlıktan yola çıkarak konunun doğuya ait olduğunu ama benim daha çok batılı bir düşünüş tarzım olduğunu düşündüğünü, bunu nasıl açıkladığımı sordu. ben de doğu neresi, batı nereden başlıyor ve kendisi türkiye'yi nerede görüyor diye sordum. ''çünkü'', diye devam ettim, ''bu soru bizim bin yıllık tarihimizi kapsıyor''.

    şaşıracaksınız belki ama islam medeniyeti batı kültür ve medeniyet havzasına aittir. kaynakları da batılıdır. akdeniz havzasına, ipek yolunun batı kanadına ait bir medeni oluşumdur islam. bu o kadar böyledir ki kendi kaynakları bile bu aidiyeti vurgular. ehl-i kitap hep saygı ile anılır, önceki dinler (musevilik,hristiyanlık) ve peygamberleri (hz. musa ve hz. isa) önemli figürlerdir. daha sonraki gelişim sürecinde beslenilen başlıca kaynaklar yine batı medeniyetine ait kaynaklardır. eski yunan'ı islam tevarüs etmiş ve batı avrupa medeniyetine yine islam taşımıştır.

    fakat iş türklere gelince durum biraz değişiyor. türkler köken olarak tartışmasız doğu kültür ve medeniyet havzasına dahiller. başta göçebeler ama her yerleşik hayata geçme denemelerinde (moğollar dahil), okuma yazma öğrendiklerinde kendilerine yardımcı olanlar ya çinliler ya da soğdlar. iki kavim de doğulu. hindistanla çok bir bağımız olmamış islamla tanışana kadar. zaten sıkıntı ve ikilem de burada başlıyor.

    osmanlı'nın son döneminde elden ayaktan düşünce batı medeniyetine yanladığımızı ve bir medeniyet krizine girdiğimizi düşünüyoruz. bunu en güzel açımlayan ve ortaya koyan da yine ziya gökalp'tir. hem kendimiz kalıp hem de çağdaş dünyayı yakalayabilmek sorunu (isteyen türkçülüğün esasları ve türkleşmek, islamlaşmak ve muasırlaşmak adlı kitaplarını okuyabilirler). halbuki bu sorun(sal) üç yüzyıllık bir sorun değildir, neredeyse talas savaşı ile yaşıt bir sorundur türki kavimler için.

    devam edeceğim...

    not: konuyla doğrudan alakalı balamir1'in yazdığı harika bir girdi için (bkz: #68760140)
hesabın var mı? giriş yap