• on ay önce bbc' de yayınlanmış haber videosu. sadece 88 bin kişi izlemiş bu haberi. içler acısı bir durum.
    türkçe alt yazili

    ilgili haber

    gazete duvar' in haberi
    ( gazete duvar da haber yapmış konuyu geçtiğimiz temmuz ayında ama gündeme gelmemiş. muhalefet yine sessiz kalmış )
    alman kanalı haberi türkçe altyazili

    ingiltere; hindistan, malezya, bangladeş gibi ülkelere "geri dönüşüm" yapılması için plastik çöplerini yıllardır yollamakta. türkiye bu listede birinci sırada. haberde türkiye'nin kendi çöplerini bile dönüştürmedigini ve çevrecilerin türkiye'ye daha fazla çöp yollanmamasını istedikleri anlatılıyor. gösterdikleri plastik çöp dağları ise adana' da.
    bu konunun gündeme gelmemesi ve türkiye'de yaşayan çoğu insan tarafından bilinmemesi çok üzücü.
    ingiltere'nin çöpünü para karşılığı alıyor olmak, bangladeş ile aynı kefeye konulmak yükselen çöp dağları, geri dönüşüm adına birşey yapılmaması gündemde tutulması gereken konular. hiçbir gazetede ya da ana akım medyada göremediğimiz şeyler yine tek umudumuz sosyal medya. umarım sözlükte yeterince dikkat çeker
    özet ekşi şeyler

    #122603626 @igokoz adlı yazar da konuya dikkat çekmiş.

    #122596847 @a book on c adlı yazar da işin teknik tarafını açıklamış

    #122672409 bir teknik açıklama daha.

    (bkz: avrupa çöplerinin adana'da doğaya saçılması) @igokoz ile bu konuyla ilgili olan olan baskıların yukardaki başlık altında toplamasına karar verdik . @başlık taşıyan 'ı göreve davet ediyoruz.

    edit: ümraniye çöp dağlarıni unuttunuz mu ya da dünyanın çöpünü öğütüyoruz diyen arkadaşlar, ümraniye çöp dağlarını zamanın hükümeti çözmüştür. dünyanın çöpünü de ögüttügümüz yok üç kuruş döviz girdisi sağlamak için bangladeş, hindistan gibi çöpleri alıp yığıyoruz. haber de tam bu konuyla ilgili zaten. kendi çöpünü dönüştüremeyen türkiye neden en çok çöpü alıp çevreye saçıyor diye ingilizler bunu dert edinmiş ve yolladıklari çöplerin akıbetini araştırıp haber yapmışlar .
    edit : yeni bir haber linki eklendi.
    edit 2 : yeni haber linki ve entry numarası eklendi.
  • rezalet bir durumdayız gerçekten. şu ab'ye girersek kokoreç yasaklanır mu dönemleri tünelin sonundaki ışıkmış biz kaçırdık.
  • yıllardır dünyanın her yerinden çöp dolu konteynerler gelir mersine , izmire. kapağı açarsın preslenmiş balyalar halinde çöpler çıkar. adıda kendiside görünüşüde çöp.

    ama sorsan geri dönüşüm...
  • avrupanın çöp tenekesi olduğumuzun haberidir. bu 10 ay içerisinde kaçak saray'ın ne kadar harcadığını düşünün. değil bu sene, önümüzdeki 10 yıldaki vergilerimiz çoktan tükendi, satacak birşey kalmadı, çöp toplamaya başladık.
    siyasal islamcılar bu ülkenin kanseridir.
  • dünyanın çöplüğü haline gelmişiz. her anlamda...
  • herşeyden daha fazla konuşulması, gündem olması gereken başlık. deniz canlıları, meralarda otlatılan hayvanlar, kuşlar vs. tüm eko sistem zarar görüyor. türkiye'deki denetimsizlik, avrupa çöp ihracatçıları için fırsata dönüşmüş durumda. konuyla ilgili başka bir makalede, çin'in iki yıl önce atık ithalatını yasaklaması nedeniyle küresel çöp ticaretinde kaos çıktığı vurgulanmış. çin 1992'den beri dünyadaki plastik atığın %45'ini alıyormuş. çin'in atık ithalatını yasaklamaya yönelik kararı, avrupa'nın atık ihracatçıları için türkiye'yi tercih edilen bir destinasyon haline getirmiş. eurostat istatistiklerine göre, geçen yıl ab ülkelerinden, 2004 yılına göre 3 kat fazla, 11.4 milyon ton ton atık almışız.
  • gün geçmiyor ki bir konuda da dünyaya rezil olmayalım! avrupa birliğine girme hedefinden hindistan - bangladeş ligin'e düşmekte ayrı bir başarı olsa gerek.
  • para için ruhunu satacak devlet erkanını bu çöplerin içerisine gömmek gerek
  • bir liman çalışanı olarak durumu şöyle anlatayım. bu olay yeni değil, sadece kimsenin pek haberi yoktu. bbc'nin yaptığı haber ve sosyal medya paylaşımları sayesinde şimdi sizin de haberiniz oldu. en az 5 yıldır konteynırlar dolusu hurda metal, kağıt ve zaman zaman da plastik çöpler, geri dönüşüm malzemesi adı altında ülkeye sokuluyor. hatta çevre bakanlığı denetiminde geliyor bu çöpler. çevre bakanlığından bir iki memur gelip telefonla birer fotoğraf çekiyorlar, denetim dediğim de bu!
    limandan çıktıktan sonra bu çöpler ne oluyor, nereye gidiyor bilmiyorum. ülkede bu kadar malzemeyi geri dönüştürebilecek kapasitede tesis var mı onu da bilmiyorum!! ayrıca sadece avrupa'nın çöplüğü değiliz, çin'den bile hurda malzeme geldiğini gördü bu gözler! burda çok fazla ayrıntı yazmak da istemiyorum!
    ayrıca, çöp haricinde de bu ülkede o kadar garip ve basit şeyler ithal ediliyor ki aklınız almaz, bu da mı ithal, bunu da mı ülkede üretemiyoruz der ve ülkede dövizin nereye gittiğini dolar kurunun neden yüksek olduğunu hatta nasıl 20 lira olmadığını sorgularsınız! neyse bu başka bir yazının konusu...
    edit: harf yanlışı düzeltildi.
    edit2: burda parti fanatiği bazılarının yok granül halde plastik almış oluyoruz, yok dönüşünce plastik hammaddesi oluyor aslında onu almış oluyoruz dediklerine bakmayın bilip bilmeden sallamak kolay! plastik hammaddesi ya da granül plastik dedikleri maddeye aslında polietilen veya polipropilen denir ve onları petrokimya türevi olduğu için petrol zengini arap ülkelerinden veya elindeki petkim gibi petrokimyevi tesislerini satmamış, kapatmamış ülkelerden ayrıyeten ithal ediyoruz!! plastik hammaddesi ya da granül plastik (polietilen/polipropilen) dedikleri şey de görseldeki madde oluyor.
    görsel
    kağıt ve metaller çok fazla kez geri dönüştürülebilirken plastik ve içinde plastik karışımı olan maddelerin büyük kısmı bırakın hammadde elde etmeyi geri dönüşümü bile yapılamaz. örneğin, tek kullanımlık kağıt bardaklar iç kısmı su geçirmemesi için plastikle kaplı olduğundan (bkz: kontamine atık) olarak değerlendirilir ve geri dönüşüm olmaz. kısacası her kağıdın, her plastiğin, her çöpün geri dönüşümü olmaz, hammadde elde edilmez!!
    edit 3: gelen çöplerden sadece birkaç görsel!
    görsel

    görsel

    görsel
hesabın var mı? giriş yap