• 3 yasına gelince konuşmayan ve asosyal çocuklarınızla psikolog kapılarında randevu ararsınız
  • kendisi telefon, bilgisayar, tv, iş, yemek, muhabbetle vakit geçirmek isteyen ebeveynin çocuğa susturmak için bir nevi uyuşturucu kullanması.
  • öncelikli olarak tablet, telefon vermiyorum diyen anne - babalar muhtemelen yavrularıyla birlikte oldukları için denetim mekanizması, çalışan anne - babalara nazaran daha sağlamdır. ancak bizim gibi çalışan ebeveynler için tek başınıza önlem almanız yeterli değildir. siz vermeyin deseniz bile bakan kişi ister aile büyükleriniz, ister fransız mürebbiyesi kıvamındaki bakıcınız olsun %100 size garanti veremez.

    yaklaşık 1,5 yaşına kadar telefonu vermeyerek, 2,5 yaşına kadar da telefonda olan youtube uygulamasını kaldırarak bir miktar önlem aldığım durumdur. telefonumda zaten herhangi bir oyunda olmadığı için bütün yapabildiği kendi videolarını izlemek olan çocuk büyüklerle birlikte olduğunda youtube'un deryasına aşina oluyor. büyüklerin telefonuna şifre de koysanız "ama ödül olarak izletiyorum, çok bakmıyor zaten" açıklamalarıyla kaleniz yıkılmaya başlıyor.

    bir süre sonra youtube'da yer alan renk, sayı, alfabe gibi öğretici gibi gözüken videolar sayesinde bazı şeyleri kaptığını fark edip benim çocuğum çok zeki öz güvenine de sahip oluyor musunuz (?) evet oluyorsunuz (!)

    yavaş yavaş büyüdükçe sizde esneklik sağlamaya başlıyorsunuz. ancak bizle birlikteyken süreyle vermeye başladık. sadece yemek zamanında veya 5-10 dklık tuvalet ihtiyaçlarında her yeri kapatıp kilitlemenize rağmen düşüp bir yere çarpmasın diye eline telefonu veriyoruz. hafta içi bizim olmadığımız zamanlarda da büyükleri uyarıyoruz ancak maalesef bir noktaya kadar orada müdahalemiz olabiliyor.

    o yüzden her şeyi yasaklamaktansa sınırlarını bilerek kullanması en azından şimdilik bize göre daha mantıklı.
  • otizme kadar yolu vardır. tv ve tabletler çocuklarda konuşma ve bilişsel gelişim sorunlarına sebep oluyor. aman dikkat.
  • neden hep teogta olsun lys ygs de olsun iyi derece yapan kişiler iç anadoludan köylerden çıkan insanlar işte bu yüzden.
  • işin kolayına kaçmaktır.

    son derece yaramaz bir kızım var. bir dakika yerinde durmaz. kendisi 15 aylık. o doğduğundan kendimi şaşırmış vaziyetteyim. ki ben öyle aman aman çocuk sevdalısı da değildim. fakat bir kere olsun, ne telefon ne de tabletle oyalamayı seçtim. etkilerinin net belirlenmediği bir konuda onu riske atamam. peşinde koştururken çok ama çok yoruluyorum ama sağlıklı gelişmesi benim için her şeyden önemli.
  • çocuk rahat durmuyor diye yapılan harekettir. yeğenim böyle yetişti şuan 5 yaşında ve elinde telefon yoksa tv de çizgi film o da yoksa bilgisayarda çizgi film izliyor hiçbir şekilde önünü alamıyorsunuz kuduruyor açmayınca 8 yaşında gözlük takmaya aday tahminimce
  • neyse ki bizim zamanımızda yoktu da hepimiz zehir gibi insanlar olduk sayın amına koduklarım. hiç vermiyoruz, evimizde tv bile yok diyenlerin ağzına kürekle vurma isteği uyandırıyor. tabi ki çocuklar çicekleri, böcekleri, oyun oynamayı bilmeli. burada önemli olan ayarını bilmek. yoksa sabahtan akşama çocuğun eline tablet verip ot kıvamına getirin demiyoruz. ama hiç bilmez, bir kere bile bakmadı diyorsunuz ya, "aferin iyi bok yediniz" demeden kendimi alamıyorum.
  • sinirimi alt üst eden anne baba hareketi. güzel kardeşim bak çocuk da demiyoruz bebek diyoruz. bebek daha o; sırf sussun, iki bir şey izlesin de aman beni rahat bıraksın diye eline tutuşturduğunuz o aletler bebeği hem sağlık açısından olumsuz etkiliyor hem de asosyal bir birey olarak yetişmesinin ilk temellerini atıyor. siz anne baba olmayın gözünüzü seveyim. gidin oyuncak bebek alın koyun bir köşeye; hem sesleri çıkmaz, hem sizi rahatsız da etmez, hem de hevesinizi alırsınız. nasıl bir kafadasınız bilemiyorum ki; sizin yetiştireceğiniz çocuktan hayır gelir mi bilmiyoru ama siz olmamışsınız.
  • bknz : yemek yemeyen çocuğa tablet pc ile oyalayarak yemek yedirmek.
hesabın var mı? giriş yap