• yeni nesil ailelerin neredeyse tamamında gördüğüm durumdur. çocukların eline bir telefon veya tablet verip youtube'u açıyorlar. çocuk sabah uyandığı andan itibaren yatana kadar video izleyip dünyadan bağını koparıyor. ne kadar doğru bir davranış tartışılır.
  • bazı anne babaların çocukları başından savma metodu.

    bir de derler "çocuk öğreniyor". hadi len. ne yaptığını umursamadan saatlerce kendi dalgana bakıyorsun.

    halbuki, anne babalık neydi? anne babalık emekti. bas parayı, ver telefonu tableti çocuğun eline kendin kıçını yay. sonra bu çocuk neden konuşmuyor...
  • akşama kadar ebeveynlerinin elllerinde telefonu gören yeni nesillerin istem dışı olarak iyi birşey sanıp kullanmak istediklerinden kaynaklı durum.
  • açtıkları oyun ve videolar için "bizim çocuk çok zeki. hemen anladı olayı. kilidi çözüp kendi kendine açıyor" diye çocuğunu öven bile var. doğrudur. çocuk zeki.

    ama bu davranış ileride onu gerizekâlılığa sürükleyebilir. 2-3 sene başından savmak için geleceği hep birlikte sıkıntıya sokuyorlar.
  • doğru mudur, değildir. ama zamane ebeveynlerine sallamadan önce annenin de zamanında seni tv karşısına oturtup gidip temizliğini yaptığı günleri hatırlayarak yorum yap. 18 aya kadar tablet telefon bilmedi kızım. şu an 25 aylık. bizi çıldırtmayana kadar vermiyoruz. nadiren de yemek yedirmek için kullanıyoruz. ama "hiç vermiyoruz" diyeni alnından öperim. en doğrusu hiç vermemek. çünkü video olayını birazcık abart. mesela kesintisiz yarım saat 40 dakika üst üste izlesin. sonra gör elinden aldığında davranış bozukluklarını. mecburi tablet veya telefon verildiğinde bile süre 15 dakika ile sınırlandırılmalı. allah hepimize yardım etsin. bu devirde çocukları oyalamak çok zor. oyuncak desen, yeni bir oyuncağı keşfedip kenara atmasi sadece 10 dakika. park bahçe desen hadi şu an mevsim uygun. bi sekilde indiriyoruz. önümüz kar kış. neyse çok yazdım, dertliyim, daha da yazarım da malum kızım yazdırmıyor.
  • sözlüğün yaş ortalaması belli olduğu için burada tartışılamayacak, zor bir konudur efendim.
    ama şunu belirtmek isterim ki bekara karı boşamak kolaydır.
  • hamilelik döneminde asla yapılmayacaklar listesinde olan, doğumdan sonra ise cankurtaran muamelesi yapılan eylem.

    etrafımda hamilelik döneminde kendinden oldukça emin konuşup "ayyy asla tablet, telefon vermeyeceğim çocuğuma, biz de kendi kullanımımızı sınırlayacağız. televizyon bile açılmayacak evde. ben onu kitaplarla, oyunlarla büyüteceğim." diyen kim varsa başarısız oldu. bebekler ya tablet ya televizyon başında, anne-babaların ise telefon ellerine yapışmış durumda.

    çocuk zaten sabır zorlayan bir varlık. büyüme dönemi oldukça zorlayıcı ve yorucu oluyor. özellikle annenin sosyal hayattan uzak kalması, hatta öz bakım meselelerinde bile kendisine yeterince zaman ayıramaması başlı başına sıkıntı yaratıyor. ama çocuğun da bebeklik ve erken çocukluk dönemi heba edilmemeli. çocuğunu televizyonun karşısına oturtup her şeyi çocuk televizyon izlerken yapan anneler biliyorum. emin olun o çocuktan hayır gelmiyor, annelerden de...

    çocuğu teknolojiden uzak yetiştirmek de günümüz için çok doğru değil tabii ki ama belli sınırlandırmalar getirmek en mantıklısı gözüküyor. özellikle bebeklik döneminde teknolojik aletlere hiç temas ettirmemek, erken çocukluk dönemindeyse kısa süreli ama kaliteli temaslarda bulunmasını sağlamak faydalı olabilir.
  • girilen entry sahiplerinin %95 inin bebek sahibi olmadığı başlıktır. yapılan eylem doğrudur yanlıştır diyemem ama 20 yaşında olup tek derdi pelinsu ile akşam nereye gideceğini düşünmek olan ya da ne bileyim ağzını büzerek poz verdiği 8 milyonuncu fotosunu instagramda kaç kişinin beğendiği en büyük kaygısı olan tiplerin yorumlarını çok da ciddiye almamak gerek.

    tecrübeli anne babaların, pediatristlerin, psikologların falan yorumları olsa da biz de bir iki birşey öğrensek dediğimiz başlıktır...
  • ceylin-h der tek geçerim bu konuda.

    hayır ben de müptelası oldum.

    aram zam zam aram zam zam, keh keh.
  • şimdiki bebekler çok zeki olduğu için öyle oluyormuş. anaları öyle diyor. ben onların analarının yalancısıyım.
hesabın var mı? giriş yap