• berberlik bir meslektir, dolayısıyla bir meslek erbabından bahsederken ilkokul mezunu diye aşağılamak anlamsızdır zira o kişinin meziyeti berber olmaktır, akademik başarı değil. bununla birlikte berber dükkân işletir, kira öder, vergi öder, işçi çalıştırır ve bir hizmet sağlar. bu hizmetin karşılığında aylık on bin lira da kazanabilir yüz bin lira da. ilkokul mezunu diye aşağıladığınız bu insanın geliri size dert olduysa demek ki sizin eğitim ve meslek seçimleriniz hatalı olmuş.
  • evet berberler çok para kazanıyor fakat ben 10'da açanı gördüm ama 4'te kapatan berberi görmedim. o söylenilen miktarı kazanan berber gece en erken 22'de kapatıyor dükkanı.
    bazen ben de diyorum ''ulan bu berberler çok iyi para kazanıyorlar , acaba yanlış mı yaptık okumakla etmekle'' diye , sonra çocukluğum ve gençliğim, yaşadıklarım aklıma geliyor, ''ulan her şey para mı ? '' diyorum.
    arkadaşlar siz-biz çocukken gezip, tozup , oynarken kısacası çocukluğumuzu yaşarken o adam çocuk yaşında ustasından hakaret işitip , milletin kılı ile tüyü ile uğraşıyordu.
    berber dükkanı oradaydı, çocukluğunuzu yaşayacağınıza, okulunuzu okuyacağınıza olsaydınız, şimdi hayıflanacağınıza.
  • eğer gerçekten kazanıyorlarsa, günde 12 saat ayakta çalışmakta olan bir meslek grubu için hak edilmiş kazançtır.
  • bizim mahalle berberinde traş olurken biraz lafladık adamla. belki 15 yıldır aynı yerde traş olurum samimiyetimiz iyidir.

    kirası: 4.000 tl olmuş (2.000'miş %100 zam gelmiş)
    bağ-kur primi: 3.500 tl civarlarına çıkmış (en düşükten ödemiyor)
    elektirik gideri: 1.500,00 tl olmuş
    yemek ücreti öğlen dışarıdan söylüyormuş: 1.500,00 tl olmuş
    dükkan bakım onarım, şampuan, cart curt havlu, bez bunlarda aylık ortalama: 700 tl diyelim diye konuştuk.
    toplam: 11.200,00 tl adamın sabit gideri var.

    pazar günleri kapalı/ 26 gün çalışıyor.
    tıraş başı 100 tl alıyormuş saç sakal. günde en babası 10 kişi geliyormuş.
    hadi hafta sonları fazla gelsin bu adam 35.000,00 tl kazansın.
    11.200,00 tl düş, 23.800,00 tl kalır cebine.

    kötü değil, ama sürekli ayakta, iş yükü olarak ağır. çalışma saatleri olarak yoğun. günde 1 traş neredeyse 50 dakika sürüyor. dışarıdan göründüğü kadar kolay değil bence.
    sanatkar olanlara helali hoş olsun.

    (benden 80 tl alıyor dost indirimi)
  • berberden çok öğretmen olmasının sonucudur. sen de berber ol sen de kazan.
  • beceremediğiniz işe para vermek zorundasınız. helali hoş olsun. az biraz yurt dışında ne kadar değerli olduklarını bilseler yazılımcı gibi onlar da arkasına bakmadan kaçar. adam gelmiş burda ilk okul mezunu bile değiller muhabbeti yapıyor.

    kaldı ki tanıdığım eski berber eminönü'nde dükkan ve bir çok mülk satın almış zamanında. geçmişten gelen hatrı sayılır bir meslek. kazançları bol olsun.
  • her kuşu siktik sıra berberlere geldi.
  • ısini iyi yapan ustalar ve zanaat erbaplari iyi kazanır. son 20 25 yıldır meslek liselerinin niteliksizleştirilip yavaş yavaş ölüme terkedildigi, altyapısı, kapasitesi ve becerileri uygun mu diye bakilmaksizin aşağı yukarı her çocuğun bi şekilde üniversite eğitimine fikslendigi ve her köşe başında bir universitenin açıldığı bu dönemde; yeni jenerasyon bunu bilmiyor haliyle.
    mesela buradaki çoğu insanın okuduğu lise ve üniversite ortamları (şu andaki en niteliksiz halleriyle de olsalar) insana bazı sosyal beceriler ve olanaklar sağlar.
    akademik anlamda olduğu kadar, toplum ortalamasının üstünde seyreden bir medeniyet seviyesi icinde genç kadınlar ve erkekler birarada olur, sosyal ortamlar paylaşır. üstelik bunları çoğunlukla finansal özgürlük sorumluluğu olmadan, ailelerinin ya da kurum kredilerinin sagladigi hazır (borç) parayla yaşarlar.
    yaklaşık 22 yaşında üniversite bitirene kadar çoğunuzun finansal sorumsuluk, para kazanma, parayı çevirme, bütçe ve öncelikler hakkında bir fikri yoktu.
    ama 12 yaşında çıraklıkla meslek hayatına girmiş bir çocuk, 22 yaşına geldiğinde 10 yıllık deneyim ve kazanç sahibidir bunlarla ilgili. bu finansal kismiydi.

    bilgi, beceri ve tecrübe dünyanın her yerinde, her koşulda para eden şeylerdir.
    ama bazı şeylerden, eğitimin fırsat döneminde (10/20 yaş arası) vazgeçmeyi gerektirir.(en azından bu toplumda)

    çok kaba tabirle, lise ve üniversitedeki karma eğitim ve hazır finansal kaynaklarla akademik bir yola girmiş çocuğa nazaran; 13 yaşında berber, kaporta ya da marangoz atölyesinde çırak olarak başlayıp üretime katılmış bir çocuk, oldukça sert bir yaşamsal fark deneyimlemekteler.

    en dramatik fark sosyal ve akademik gibi görünse de değil, bence beceri ve ticaret temelli.

    bazı şeyleri 20 yaşından sonra öğrenmek zordur. genelde kadinlarin araba kullanamayacak kadar gerizekali olduğunu; bu yuzden akıcı ve seri araba kullanamadigini iddia eden angut toplum yapımız; kadinlarin ortalama 25 yaşından sonra ancak sürücü koltuğuna oturduğunu düşünmez mesela.
    halbuki çoğu erkek çocuğu 14-15 yaşında babası ya da bir büyüğü tarafından direksiyona oturtulmuş, 17-18 yaşında trafiğe çıkabilecek kadar beceri kazanmıştır.

    beceri böyle bişey arkadaşlar. 10-20 yaslarimiz arasında muazzam bir fırsat penceresi açılıyor beceri kazanmak için. 20'lerden itibaren de daralmaya başlıyor o pencere.

    meslek öğrenmesi için bir ustanın yanına verilen çocukların diger yaşıtları okul kantinlerinde karşı cinsle bakışıp sadece kendi yaş grubu içinde sosyallesirken; bu çırak çocuklar yetişkin adamların dünyasına adım atıyor ve bir beceriyle (meslekle) beraber aynı zamanda yetişkinlerin dünyasını ve parayı da öğreniyorlar.

    hasılı, sadece berberler degil; işini iyi yapan, hele ki katma değeri yüksek bir iş yapan esnaf için bu dönemde 50 bin ciro gayet normal, hatta bazi bazi mutevazi sayilabilecek bir kazanç.
    bazı fedakarlıklar ederek/mecbur kalarak önde başladılar çünkü para/beceri teşrik i mesaisine.
    ve şu an meyvelerini topluyorlar.

    imza: 16 yasindan itibaren çalışarak okumuş bir esnafspor
  • ilkokul mezunu berberlerin....

    üniversite mezunu berberi napacaksın amk? ne mezunu olsun mesela? hani berberlik diye bir üniversite bölümü yok da o açıdan*

    çok geri zekalısınız çok

    lafa gelince elinin emeğiyle para kazanan insanlar için edebiyat kasarsınız, işçi emekçi sınıfı emeğinin karşılığını alsın, hatta fazlasını da alsın, helali hoş olsun bilmem ne dersiniz. işinize gelmeyince de ilkokul mezunu rererö diye aşağılamaya çalışırsınız.

    not: berber değilim

    tanım: bu başlığın tanımı yok, sikeyim tanımı.
  • hollanda'daki mühendis açığının sebebi.

    mühendis bir arkadaşımın kızı, "ay hiç trigonometri ile uğraşamayacağım" demiş ve kuaför olmuş.

    zaten ülkede mühendis açığı var. bir de üstüne üstlük babası sektörün tanınan bir ismi. network'ü var. kızının kariyerle ilgili en ufak sıkıntısı olmayacaktı.

    ama ne gerek var ki? kuaför olmak çok rahat bir hayat sunacak ona.
hesabın var mı? giriş yap