• (bkz: abuzittin mi)
  • hamburger köfteleri neden 6 lı pakette gelirken hamburger ekmekleri 5 li pakette geliyor arkadaş.. nedir bu ya..

    bana bunu bi buldurun be noolur be
  • 8. soruya (neden uyuruz) bir tez ile cevap verecegim sorulardır.

    şimdi efendim hoimar von ditfurth'un (bkz: dinozorların sessiz gecesi) isimli 6 ciltlik kitabının şimdi hatırlayamadım bir ciltinde uyuma için kabaca anlatacak olursak şu şekilde bir tezi vardı. uyuyoruz çünkü 1 günün 24 saat sürdüğü bir gezegende yaşıyoruz, bunun sonucu olarak günün yarısı gece yarısı gündüz. dolayısıyla gezegen üzerindeki yaşamda günün yarısında aktif,diger yarisinda pasif olacak şekilde evrimlesiyor. yaşam bu sekilde evrildigi için, mesela dinazorlar ve diğer soğuk kanlı canlılar geceleri uyumuyor ama bir uyuşukluk hali içindeler (kitabın adıda buradan geliyor zaten) fakat süreç içinde daha gelişmiş canlılara (memeliler gibi) gelinceye kadar (evrimde geri dönüş mümkün olmadığı için) olay uyumaya kadar evriliyor.
  • (bkz: seni benden başka siken var mı)
    ne zaman duysam bunu "hala aynı yerde misin?, bu kadar mısın sen? ya git allahaşkına pis herif" falan tarzı bir aşağılamaya gidiyorum söyleyene karşı lakin hala bir cevap bulabilmiş değilim. bilim buna bir şey yapması lazım.
  • tek tek incelediğinizde bundan bir cacık olmaz dediğiniz germen ırkı mensuplarının bir araya gelince harikalar yaratması, yine tek tek incelediğinizde her biri birer cin, birer cevher olan türk ırkı mensuplarının boş zamanlarında devlet kurup devlet yıkmak harici, son bir kaç yüzyılda bir araya gelip bir cacık bile yapamamaları.
  • bazıları üzerinde saatlerce düşünüp cevap bulmaya gerek olmayan sorular. en basitinden 10. sıradaki "levha tektoniğinin çalışma prensibi nedir?" sorusu. bunun cevabı yıllardır biliniyor olmasına rağmen sanki bilimsel olarak henüz açıklanamamış gibi gösterilmesi komik olmuş. levha tektoniğini tetikleyen şey dünyanın çekirdeğinin soğumamış olması. eğer soğumuş olsaydı dünya ingilizcede mantle convection dediğimiz mekanizmadan yoksun olacaktı. dolayısıyla da dış kısımda bulunan tektonik levhalar hareket etmeyecekti. bakın bilim bunu açıklayabilmiş, değil mi?

    ilgilenenler için mantle convection'ın ne olduğunu anlatan ingilizce bir belgenin de linkini verelim.
  • usgs websitesinde en son 1999 yılında güncellenmiş (ki ekşisözlüğün doğduğu yıl olur bu) ve büyük olasılıkla unutulduğu için kaldırılmamış bir sayfadan dolayı içlerinde levha tektoniğinin olduğu düşünülen sorular topluluğu. ancak 15 yılda diğer bilim alanlarında olduğu gibi yerbilimlerinde de oldukça ilerleme oldu. projeler dünya dışına taştı, mars'ın jeoloji haritası çizilir oldu (bkz: #44755717). uzun lafın kısası; levha tektoniğinin çalışma prensibi oldukça iyi biliniyor.
hesabın var mı? giriş yap