*

  • bakır plakete aktarılan pcb şemasında yolların oluşması için kullanılan kimyasal karışımdır. bakır plaketi sıvının içine attıktan sonra açığa çıkan zehirli gazlardan dolayı açık alanda yapılması tavsiye edilir. üzerine su eklerseniz tepkime de inhibitör etkisi gösterir.

    aynı zamanda ekşisözlüğe katılmış yeni bir ee mühendisi arkadaşımızdır.
  • lise yıllarında demir3klörür'den daha hızlı erittiği için baskı devre yaparken kullandığım karışım. elinizi değerseniz buna hemencecik yanar. bu sıvının içinde aliminyum folya atarsanız fokurdar ve ısınır.
  • hala kullanılırmı bilmiyorum ama 80'ler ve 90'lar da eml ve aml elektronik bölümü okuyanların anlayabileceği ülvi karışımdı. bu karışım öyle bıçak sırtıdırki az perhidrolü katarsan bakır erimez ve devre işlemez yada çok katarsın ortada bakır kalmazdı. çizilen devre bu karışıma atıldığı an çıkan gaz efsodur, beyin yakar, dimağ şaşırtır. en güzel yanı çizilen devreye atılan imzadır. devrenin çalışması zikimizde olmazdı, o imza iyi çıkmışsa bizim için yeterdi.
  • eğer bilgisayarda tasarlanmış düzgün bir çizim basmışsanız karta, ağzınızdan salyalar akarak izlersiniz çözünmeyi. iddia ediyorum iş makinası izlemek kadar zevklidir. istenmeyen kısım çözülüp devre yolları cillop gibi hatasız ortaya çıkınca mutluluktan uçarsınız. sanki vestel'in pcb tasarım müdürüsünüz o an.*
  • sol frame'de görünce gözlerimi yaşartan tarif. biz buna 4 ölçü de su eklerdik. teflon bir kapta yapıp, ortamı duman altı etmişliğim vardır. perhidrol eczanelerden bulunabilir.

    not: aml. 2000'lerin ortası. bilgisayar bölümü.
  • üniversite 4. sınıfı aklıma getiren başlık . bitirme projelerinden gına gelmişti o yıl. 3 ölçek tuz ruhu 1 ölçek perhidrol karıştırmaktan, o karışıma bakır plaketi atmaktan zehirlenecek duruma gelmiştim. bir keresinde laboratuvarda arkadaşın hazırladığı bu karışımı kullanayım dedim. neyse benim (bkz: baskı devre)nin bakır plaketini bunun hazırladığı 3 ölçek tuz ruhu 1 ölçek perhidrollü karışıma attık. çıkarmamız 3-5 saniye sürdü. bir de ne görelim! asestat kalemi ile çizilen yolların plakette görülmesi gerekiyor ama benim plaket tertemiz. sağ olsun arkadaş sanayi tipi perhidrol kullanmış. benim plaket üzerindeki yolların anasını belledi. bir daha ne zaman (bkz: baskı devre) hazırlayacak olsam perhidrolü eczaneden gidip aldım. o zamandan sonra da içinde nasıl bir perhidrol kullanıldığını bilmediğim 3 ölçek tuz ruhu 1 ölçek perhidrollü karışımı kullanmadım.
  • el yapımı baskı devre hazırlanması için kullanılan büyülü karışımdır.

    bakır levha ile tasarlanıp kağıda yazdırılmış olan devre taslağı tercihen sıcak baskı yoluyla bütünleştirilir sonrasında bu hazırlanmış çözeltiye konulur. belli bir süre geçtikten sonra el yapımı devre, ilgili kısımları delinmek üzere işleme alınır.

    her şey bittikten sonra elinizle yaratmış olduğunuz küçük devre kartını hayranlıkla izleyebilir üzerine de bir keyif kahvesi içebilirsiniz.
  • benim gibi yanlışlıkla karıştırıp da 3 ölçek perhidrol, 1 ölçek tuz ruhu kullanırsanız hayvan gibi ısınıp kontrolsüzce sağa sola sıçramaya başlayan bir tepkimeye sebep olur.
  • eğer eczaneden aldığınız perhidrol'ün üzerinde %6 yazıyorsa değil 3'e 1 ölçü 3 ve 10 ölçü de yapsanız o bileşik bakırı çözmez. en az %20 olacak perhidrol yoksa boşa zaman harcarsınız. perhidrolü eczaneden değil elektronik malzemeler satan yerden alacaksınız.
  • nostalji. ne oldu şimdi?
hesabın var mı? giriş yap