• çok terleyen insanların kıyafetlerinde görülür bu. koltukaltında belirir genelde. kullanılan deodorant vs. ile de alakalı olarak koyu renkler üzerinde beyazımsı, açık renkler üzerinde de sarımsı renklerde ortaya çıkar.
  • dünyanın en inatçı lekesidir. deterjan çamaşırsuyu vs. hiçbiri işlemiyor bu lekeye.
  • yıllardır orijinal tasarımlara sahip, baskılı beyaz tişörtleri ile nam, koltuk altı bakımını düzenli olarak yapan, fazla terleme sorunu olmayan, stick ürünleri tercih eden ve ter kokusu problemi yaşamayan bir insanım amma ve lakin bu sarı tehlikeye onlarca tişört feda ettim.

    dün, bu senenin soykırım vaktiydi. gardrobu açtım, muhtelif zamanlarda alınmış 8 tişörtü kendime kurban olarak seçtim. tam kıyafet çöpüne atmak üzereydim ki özene bezene alınmış, özel tasarım/özel seri/tasarımcı imzalı bu tişörtleri soykırıma tabi tutmaktan gına geldiği için internette bir kısım araştırma yaptım bu ter lekesi nasıl çıkar, sarılı grili bu iğrenç görüntü nasıl yok olur diye.

    birkaç sitede/blogda yazılar okudum, videolar seyrettim ve temel mantığı kavradım. ardından da evdeki malzemeler ile öğrendiklerimi uygulamaya giriştim.

    süreci aşağıda anlatacağım ama sonucu önden vereyim: 8 tişörtün 8'i de ilk günkü beyazlıklarına kavuşarak soykırımdan kurtuldular. önlerinde uzun bir ömür ve partileyecek yüzlerce gece var.

    ------------------
    malzemeler:
    ------------------

    - ılık su ile dolu, genişçe iki kap (leğen?)
    - çamaşır suyu (domestos, yoğun formül)
    - ingiliz karbonatı

    ------------------
    hazırlanışı:
    ------------------

    - ılık su dolu kaplardan birine çamaşır suyu döküyoruz ve tişörtün lekeli yerlerini bu suya yatırıyoruz.
    - yaklaşık 5 dakika boyunca çamaşır sulu suda bekleyen tişörtün koltuk altlarını çitiliyoruz.
    - ılık su dolu ikinci kaba bol bol, çekinmeden, kepçeyle, kürekle ingiliz karbonatı döküyoruz.
    - çitilediğimiz tişörtü ingiliz karbonatlı suya yatırıp bir 5 dakika da orada bekletiyoruz.
    - lekeli alanlara tekrar ingiliz karbonatı dökerek biraz da orada çitiliyoruz.
    - tişörtleri makinede pamuklu programında 60 derece sıcaklıkta ön yıkamalı olarak yıkıyoruz. ön yıkama gözüne çamaşır suyu, deterjan gözüne ingiliz karbonatı eklemeyi unutmuyoruz.
    - tişörtlerimiz kuruduktan sonra bembeyaz, pırıl pırıl koltuk altları ile giyilmeye hazır bir şekilde bizleri bekliyor.

    afiyet olsun.

    tl dr: koltuk altı sarı ve inatçı ter lekesi olan beyaz tişörtleri önce ılık su ile seyreltilmiş çamaşır suyuna yatırın, 5 dakika beklettikten sonra çitileyin. ardından ılık su ve ingiliz karbonatı karışımına yatırın, 5 dakika sonra tekrar çitileyin. makinede yıkadıktan sonra tişörtlerinizin koltuk altları ilk günkü gibi bembeyaz olacak.
  • beni neden engellediğini bilmediğim sözlük yazarıdır.
hesabın var mı? giriş yap