• biraz önce kızılay'da görme engelli bir kadına yardım etmek istediğim için işittiğim söz.

    önce duraktaki bildoarda doğru yürüdü. sonra bir kadın yönlendirdi. takip ettim, 10 adım sonra metro durağına doğru ilerledi. o sırada bineceğim otobüs gelmesine rağmen, takılır düşer düşüncesiyle arkasından koşup sırtından kürek kemiğinin oradan iyi niyetli şekilde tutup 'nereye gideceksiniz' diye sordum, 'beni bırakabilir misiniz' diye karşılık verdi. 'tabii ki, nereye gitmek istiyorsunuz' dediğimde 'insanlara dokunmadan önce izin isteyin olur mu' diye karşılık verdi. beynimden vurulmuşa döndüm bir anda. hiçbir şey demeden elimi çekip döndüm otobüse bindim.

    ya biz ne olduk böyle be?! neden her şeyden, herkesten nem kapar, korkak olduk?.. herkesteki bu iğrenç ukalalığın kaynağı nedir? böyle şeyler yaşadıkça insanlıktan, iyi niyetten uzaklaşıyorum resmen. iyi birisi olmanın, birilerine iyilik yapmanın hiçbir faydası olmadığını yine gördüm.

    edit: bu başlığı kadına sitem etmek için değil, yardım etmek isteyip karşılaştığım tepkiye üzüldüğüm için açtım.

    hayatımda ilk defa görme engelli birisine yardım etmiyorum. bugüne kadar kime yardım ettiysem yönlendirmek için ya sırtından destekledim, ya koluna girdim ya da koluma soktum. bugüne kadar hep teşekkür edilirken bugün böyle bi şeyle karşılaşmak şaşırttı. 2 saniye içinde düşme ihtimali olduğunu düşündüğüm kişiye, afedersiniz metro merdivenlerinden düşüp yuvarlanabilirsiniz, isterseniz yardım etmek için size dokunabilir miyim mi deseydim? tabi bu 2 saniye için de cevap da almam gerekecek değil mi?

    kimseye dokunma merakım yok. hele hele tanımadığım birisine hiç yok. dokunuşum yanlış anlaşılmasın diye özellikle dokunduğum yeri belirttim. yani belinden falan tutmadım. dostane olarak sırtla omzun arasına dokunulmaz mı? kişi düşmesin, tutup yönlendireyim diye korumak için yaptığım hareketin böyle karşılık bulmasına üzüldüm sadece. yaptığım hareket o an için yönünü değiştirip yönlendirmek içindi sadece. yardım talebimi kabul etseydi tabii ki de elim omzunda gitmeyecektim, koluma sokup gideceği yere kadar bırakma niyetim vardı.

    kaldı ki kızılay gibi bir yer. binlerce insanın, yüzlerce sivil polisin olduğu bir yerde böyle kötü niyetle yaklaşmaya da kimsenin cesaret edebileceğini de düşünmüyorum. kalpleriniz bok bağlamış. mesajla bana sapık diyen orospu çocukları var. buradan küfür etmeyeceğim. allah ıslah etsin, hidayet versin

    ayrıca bunun cinsiyetle de alakalı olduğunu düşünüyorum. kadına dokunan bir kadın ya da dokunduğum kişi bir erkek olsaydı böyle bir diyalog yaşanmayacağına, böyle bir tepki almayacağıma da adım gibi eminim. aynı diyaloğun batıda yaşanacağını da düşünmüyorum. bunun sebebi ben de değilim, sebebi katiller, tecavüzcüler ve sapıklar. şunu unutmayın iyiler kötülerden daha fazla

    güzel destek mesajları için de ayrıca teşekkür ederim.

    edit2: özel alanın ne demek olduğunu ben de biliyorum zeka küpleri. hiçbir şey yapmadan bekleyip, düşüp düşmeyeceğini mi izleseydim? davranmasaydım ve düşseydi, hayatımın sonuna kadar 'lan neden müdahale etmedim' diye vicdan azabı mı çekseydim? çocuk değilim, o yüzden o yarım aklınızla çocuk gibi terbiye etmeye kalkmayın.

    son edit: saçma sapan mesajlara cevap vermekten yoruldum gerçekten. entry girenler ya da mesaj atanlar şunu da eklesinler; aynı durumla karşılaşsalar, düşmesini mi beklerlerdi, yoksa korumak için müdahale mi ederlerdi? anlık tehlikede olduğunu düşündüğünüz birine yardım ister misin diye sorulur mu??
  • başlığı açan yazarın iyi niyetini anlıyorum, yardım etmek isterken yaptığının çok doğal bir hareket gibi geleceğini de tahmin ediyorum, bana da öyle gelirdi ama zaten hiç kimseye izinsiz dokunulmaması gerekliliği bir yana, görme duyusunu kaybetmiş birinin birden sırtında bir el hissetmesi çok ürkütücü olabilir onun adına. şehirde binbir türlü insan var ve herkes iyi niyetli değil. kibar bir şekilde derdini anlatmış. anlayışla karşılamak gerek.
  • "elbette. düşünemedim, özür dilerim." diyerek yardımınıza devam edip, koşa koşa buraya saçma sapan başlıklar açmadığınızda umudumuz olacak.
  • versiyonunu güncelle delikanlı bir tık ilerisi anlayışla karşılamaktır.
  • ukalalık değildir, kişisel sınırlarının ihlali karşısında söylenen bir uyarı sözüdür. kadının görme engelli olması izin almadan ona dokunma hakkını sana vermez.

    kadından özür dilemek yerine buraya gelip başlık açman çok tuhaf.
  • başlık sahibinin iyi niyetinden şüphem yok, ama kadın haklı. kadın görme engelli olmasa bile dokunarak iletişime geçmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. bu bizim toplumumuza özgü bir iletişim şekli, avrupada bunu yapsan (kime oldugu hiç önemli değil), daha ciddi bir uyarı alırsın. umarım zamanla bizim toplumumuzda da değişir bu alışkanlık.
  • son derece haklı serzeniş. bunun gibi sözler tüm ülkede her yere kocaman yazılsa da bi şeyler öğrense insanlar keşke.
  • kadın yada erkek fark etmez dokunmayın kardeşim dokunmadan iletişim kurun. iyi niyetli de olsanız önce konuşun. karşı tarafın yerine koy kendini onun en değerli duyu organı kulakları yıllarca duyarak yaşamış görmeden. sessizce yaklaşan birilerinden korkması yada rahatsız olması da en doğal yönü.
  • "ya biz ne olduk böyle be?! neden her şeyden, herkesten nem kapar, korkak olduk?.. herkesteki bu iğrenç ukalalığın kaynağı nedir? "

    güzel kardeşim kadın görme engelli, yani birisi ona dokunduğunda kim nasıl ne şekilde dokundu ayırt etmesi çok güç, bundan rahatsız olması kadar doğal bir şey olamaz.

    ek olarak görme engelli olmasa bile rahatsız olabilir, niyet ne kadar iyi olursa olsun kişisel alan denen bir şey var, oraya izinsiz giriş yapmak nezaket dışı bir durum. ne ukalalık ne korkaklık bu.
  • arkadaşın 7 yaşındaki kızını karşıdan karşıya geçirirken bile elini tutabilir miyim? diye soruyorum. siz koca koca insanların bilmem hangi kemiklerinden tutmaya cüret ederek yardım edecektim diyorsunuz.
hesabın var mı? giriş yap