• ing. dogum sertifikasi veya belgesi diyebiliriz. kafa kagidi yani nufus kagidi ile ayni seydir ama kil olan tarafi gercekten dogumda doldurulmus ve onaylanmis kagidin bir kopyasini olene kadar kullanmaniz, gerektiginde surekli gidip bir kopyasini* cikartmaniz gerekmesidir.
  • turkiye'de dogum sertifikasi isminde bir kagit verilmemektedir(en azindan benim yok). eger yurtdisindaki vize/vatandaslik islemleriniz icin bu kagida ihtiyaciniz varsa, bunun turkiye'deki karsiligi "nufus kayit ornegi" ismindeki belgedir. bulundugunuz ulkenin baskonsoloslugundan bu belgeyi alabilirsiniz.(turk kimliginiz yaninizda olsun)
  • türkiye'de doğum sonrası verilmese bile, nüfüs müdürlüğüne gidilip istendiğinde 7-8 dilde birden çevirisi dahil olmak üzere alınabilen belge.
  • artık daha eklektik olan belge.
  • türkiye dışında bir ülkede yapacağınız işlemlerde istenebiliyor. nüfus kayıt örneğini bunun yerine kullanabilirsiniz. sıkıntı nüfus kayıt örneğinin türkçe olması ve başka dilde verilmemesi. bu durumda en yakın konsolosluğa giderseniz size birkaç dilde çevirisi olan bir örneğini hazırlıyorlar. üstelik ücretsiz.

    edit: ek-1 veya ek-a adında bir belge varmış hem türkçe hem ingilizce. nüfus müdürlüğünden alınabiliyormuş.
  • türkiye’deki karşılığı doğum kayıt örneği olup nüfus dairesinden birden çok dile tercüme edilmiş örneğini alabilirsiniz. ayrıca genellikle nüfus kayıt örneği ile karıştırılmaktadır. hatta birth certificate belgesi isteyen kurumlara nüfus kayıt örneği ibraz edip problem yaşamadığını iddia edenler de vardır. bu kısım birth cerificate’in gerçekte ne olduğu konusunda kafamı karıştırmaktadır. bilgisi olanlar yeşillendirirse sevinirim.
  • bunu almak için nüfus müdürlüğüne gidip ne diyoruz şimdi tam anlayan var mıdır? doğum tutanağı mı, doğum kaydı mı, doğum belgesi mi? yoksa bunlar aynı şeyler mi? hangi nüfus müdürlüğüne gittiğimiz fark eder mi? doğum yerimiz mi, kütük mü, yoksa ikametgaha göre mi? kafamda deli sorular. yardım edebilecek varsa çok sevinirim, resmi bir açıklama bulamadım, sadece blog ve forumlarda bilgiler var ve hepsi karmaşık.
  • nüfus dairesine gidip doğum kayıt örneği (formül a) diyerek isterseniz alabilirsiniz.

    ayrıca okul vs. gibi bazı kurumlara apostilli ve çevirisi yapılmış nüfus kayıt örneği verseniz sorun çıkmayıp işiniz görülebilir ama nüfus kayıt örneği ile yurt dışında evlenemezsiniz.
  • e-devletten aldigim (çok dilli doğum kayıt örneği (formül a) sorgulama) yurtdisinda vatandaslik basvurusu icin e-devletten temin ettigim belge.

    merak ettigim husus, nufus dairesinden alinan ile arasinda bir fark olup olmadigi. bilenlerin yesillendirmesi dilegiyle.
hesabın var mı? giriş yap