• sanılanın aksine içinde bitcoin olmaz. bitcoin cüzdanında, özel anahtarlar (private key) bulunur. ama bu anahtarları kullanarak harcanabilecek bitcoinler bu cüzdanda bulunuyor gibi düşünüldüğünde aynı kapıya çıkmış olur. cüzdan denildiğinde bu anahtarların bulunduğu dosyanın yanısıra bu anahtarları kullanarak işlem yapabilmeyi sağlayan yazılım/donanım da kastedilebilir.

    bitcoin cüzdanı çok hasas bir konudur ve çok çok iyi korunması gerekir. cüzdandaki özel anahtarları kaptırırsanız - ki bu sıradan bir insan için çok kolaydır - bitcoinleri de kaptırmış olursunuz. bitcoinin kullanımının halk düzeyine inmesinin önündeki en büyük engel hem güvenli hem de kolay kullanılabilen kendini ispatlamış bir cüzdan alternatifinin doğru düzgün olmamasıdır.

    dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da cüzdanın yedeklenmesidir. çöpe atılan harddiskin içinde binlerce bitcoin olduğu hatırlandığında çok geç olabilir (vaka).

    cüzdan oluşturmak ve kullanmak için şöyle alternatifler vardır:
    1. bilgisayarlarda çalışan cüzdan programları: bilgisayarda bir dosyada açık olarak duran bir cüzdan işbu entrynin yazıldığı günlerde malwareların, hackerların en gözde hedefleridir. işte bu yüzden bilgisayarda bitcoin cüzdanı şifreli olarak tutulmalı ve bu bilgisayar cüzdan yaratılmadan önce internetten ayrılmalı ve bir daha hiç bağlanmamalıdır.

    2. mobil cihazlarda çalışan cüzdan programları: sürekli online olarak kullandığımızı varsayarak konuşuyorum, bilgisayar için bahsettiğimiz offline koruması burada mümkün değildir. bu sebeple mobil cüzdanlarda günlük harcamanız için gereken dışında bitcoin tutup riske girmeye gerek yoktur. ayrıca bu mobil cihazın güvenliğine dikkat etmek gerekir, örneğin android telefonda kullanıyorsanız rootlamayın (bir başka vaka).

    3. donanımsal cüzdanlar: özel anahtarların tutulması ve harcanması için üretilen özel donanımlardır. kredi kartı boyutlarında olanları vardır mesela. üreten kişinin art niyetli (veya beceriksiz) olmaması ve açık kaynaklı olması şartıyla oldukça yüksek bir güvenlik sağlar.

    4. paper wallet: özel anahtarın bir kağıda printerdan basılması ile oluşan cüzdan. kağıt geleneksel fiziksel koruma yöntemleriyle korunabileceğinden yüksek güvenlik sağlar. ama bu cüzdanı oluştururken de dikkat edilmesi gereken şeyler vardır: harddiski sökülmüş, network bağlantısı koparılmış offline bir bilgisayarda cd'den ubuntu ile açmak, güvenilir bir paper wallet generator kullanmak, ve network bağlantısı ve hafızası olmayan bir printer kullanmak bunlardan bazılarıdır.

    5. brain wallet: özel anahtarın insan hafızasında tutulmasına dayanır. 34 karakterlik anahtarın kafada tutulması pek mümkün olmadığından dolayı, kelimelerden özel anahtar üreten bir algoritma kullanılır. fakat anahtar uzayı epey daraldığından pek güvenli değildir.

    özet: hacker değilseniz ve para kaybetmek istemiyorsanız biraz daha gelişmelerini beklemenizde fayda var. şimdilik uzak durun.

    (bkz: bitcoin)
    (bkz: public key encryption)
    (bkz: paper wallet)
    (bkz: hardware wallet)
  • işin teknik kısmını kafamda tam olarak oturtamadığım, yeni nesil dijital para saklama mekanizmalarıdır. misal paper wallet denilen offline cüzdanın en güvenilir olduğu söyleniyor. tamam, bunu üreten generator’lar ile bir public id bir de private key alınıyor. kafamdaki soru işaretleri

    - açılan cüzdan id ve private key ile hangi veritabanına kayıt olur?
    - internet bağlantısını kesip yapın diyorlar, peki daha önce bu id nin açılıp açılmadığını kontrol mekanizması var mı? bağlantı kesildikten sonra nasıl kontrol edecek?
    - bu generator’ın sözde rasgele ürettiği id ve private keyin rasgeleliğine ve kayıt altına alınmadığına nasıl emin olunur?
    - buraya kadar başkasına gebe kalarak yapılan tüm bu işlemleri kendi yazdığımız programla yapamaz mıyız, gerekli api ve dökümantasyona nereden ulaşabiliriz?
    - blokchain.info sitesi bitcoin core grubunun önderliğinde bir site mi? güvenilirliğine kesin delil var mı?

    aydınlatacak arkadaşlara şimdiden teşekkür eder, bol kazançlar dilerim.

    edit:

    kimse aydınlatmadı, kendim araştırıp ulaştığım cevaplar şu şekilde:

    1) açılan cüzdan hiç bir veritabanına kayıt olmaz. ancak aynı cüzdanın 2 kişiye denk gelme, veya başkasının sizin cüzdanınızı bulma ihtimali şu anki teknoloji ile çok aşırı küçük (ihmal edilebilir) bir olasılık olduğu söyleniyor. quantum bilgisayarlarından bu yüzden korkuluyor. aynı işlemleri kat kat hızlı yapabilen bilgisayar bu ihtimalleri yükseltir.
    2) kontrol mekanizması yok. ilk cevapta detaylı anlatıldı.
    3) asla emin olunamaz. açık kaynak kodlu ise kodları inceleyerek, veya kendiniz yazarak emin olursunuz yalnızca.
    4) yazılım alanında uzman iseniz yaparsınız. detaylar için internette araştırma yapılabilir.
    5) bu konuda bilgim yok.
  • offline guvenli wallet olusturmak için githupdan opensource projeleri indirebilirsiniz.
    mesela https://github.com/pointbiz/bitaddress.org
  • hangicuzdan.com ‘da tüm online ve offline cüzdanların genel incelemesi mevcut. buradan size uygun cüzdanı bulup resmi sitesinden indirebilirsiniz.

    mesela ethereum tutuyorsunuz ve bunun için bir cüzdan gerekli. bu site size hangi cüzdanın nasıl özellikleri olduğunu gösteriyor.
  • içinde 0.01 dahi olsa sonuçta sanal çok dikkatli muhafaza edilmeli ki yarın onunda 100k olmayacağı ne malum.
  • cüzdan denilen şey bir algoritma ile bilgisayarın oluşturduğu 1n4jmyyesk4yna7vv4twvcroblrpt4oa7b gibi bir karakter dizisi. iban numarası gibi yani. bunu oluşturan kaynak kodu ise herkese açık. programlama biliyorsanız kendiniz oluşturabilirsiniz. yani kendinize ait bir iban numarası oluşturduğunuz anda hesap oluşturuluyor gibi düşünün. ancak dünyada kimsenin bu hesaptan haberi olmaz. ta ki birisi bir adresten bu adrese kripto para gönderene kadar. gönderdiğiniz an bu internette tutulan kripto defterine kaydedilir. artık bunun içinde kripto var diye herkes bilir. aynı hesaptan iki tane oluşma olasılığı imkansıza yakın olduğu için, başkasının aynı adresi üretmesi mümkün değil. o yüzden bu adres daha önce varmıydı diye kontrol eden bir mekanizma yok. adresinizi isterseniz ezberleyebilirsiniz ya da isterseniz kağıda yazabilirsiniz. ama bir karakter dahi kaybolsa para sonsuza kadar kayboluyor. bir de şifre meselesi var o da hesabınızız şifresi gibi. şifre çalınırsa para çalınır. aslında saklamak için bu kripto para borsalarına ihtiyacınız yok yani. onlar sadece başka kripto ya da paraya çevirmek için varlar. ama tabi size özel bir cüzdan yani iban numarası oluşturuyorlar mecburen. yoksa btc nizi nerde saklayacaklar.
  • nedense şifresi unutulunca yeniden şifreye erişimi olmayan cüzdan.

    çok saçma aslında, bundan dolayı bazı insanlar paralarına ulaşamıyor.
hesabın var mı? giriş yap