• müteahhit günlerce zemini kazmak için uğraşmış, zar zor temel atmışlar diye devam eden cümle. sokağa çıkın rastgele 100 adama sorun 99'u bunu söyler. sanırım türkiye kocaman bir kayanın üzerinde yer alıyor :)
  • kayacın türü, kayaçtaki çatlak sistemi, kil oranı, alterasyon seviyesi, fiziksel karakteri vb gibi şeyler asıl önemlidir.

    kayacın sağlamlığı gözle anlaşılamayacağından ötürü örnekler laboratuvarlarda çeşitli testlere tabi tutulur.
  • cehalet ve kulaktan dolma bilgi deposu insan beyanı. kayalık olmasını iyi bir şey sanıyorlar ama benim bildiğim kadarıyla zeminin çok sert kaya olması demek enerji dalgalarını olduğu gibi binaya aktarmasına ve en fazla şiddeti hissetmesi anlamına geliyor.

    edit: verdiğim bilgi yanlışmış dostlar o yüzden zaten bildiğim kadarıyla dedim. kaynak için woody'e teşekkürler.
  • önemli olan zemin değil, binadır.
    isterseniz fay'ın üstüne, isterseniz kötü zemine depreme dayanaklı evler yapılabilir.

    çok zor değil aslında, konut yapan herkes zemin etüdü yapıp, deprem yönetmeliğine uysa, depremler afete dönüşmez.

    zorunlu edit: "fayın direkt üstüne bina yaparsın, bina döner, hasar alır ama adam öldürmez, bizim kriterimiz adam öldürür mü? öldürmez mi ?" diye celal şengör söylüyor. ben de onu referans aldım. yoksa gidip fay'ın üstüne bina yapın demiyor kimse zaten, tavsiye edilmez.
    buyrun kaynak 14:10'dan itibaren dinleyin.
  • bunun bir başka versiyonu da müteahhit temele 7 metre demir döşetmiştir. yalnız o 7 hiç değişmez, yani hiç 6 ya da 8 metre döşeten duymadım.
  • köyden kente göçüp kaçak yaptığı binanın temelinin köyünde ki gibi tarla toprağı olmadığını gören vatandaş zırvası.

    hadi binanın önünden bir zemin etüdü yaptıralım desen yüzde 90'ı g.t olur ayrı mesele
  • zemin etitü diyen bir insan başlık altında fikir beyan etmiş. sorsanız inşaat işindedir.

    (bkz: zemin etüdü)

    edit: düzeltmiş. :)
  • kayalık zemin enerji dalgalarını olduğu gibi yapıya aktarmaz, bir bütün halinde sarsılır, ki bu da en büyük baş belalarından biri olan rezonans katsayısını azaltır. fakat zeminden ziyade binanın temeli nereye ulaşıyor ona bakmak lazım. yoksa kayalık olmayan zeminde 8.0 büyüklüğüne "bana mısın amk" diyebilecek binalar inşa etmek mümkün

    o zemine uygun ve kaliteli malzeme ile bir inşaat yaparsanız kolay kolay yıkılmaz o bina. bırak yıkılmayı, bina kendine gelir, biraz daha ister. bunlar imkansız şeyler değil ki san andreas fay hattının üzerinde değiliz ki amk, ülkenin üreteceği maksimum deprem büyüklüğünün aşağı yukarı nerelerde oldu belli. devasa tektonik plakaların kesişiminde falan da değiliz. yıl olmuş 2023, bu coğrafyada depreme verilen her canın kanı malum kişilerin elindedir
hesabın var mı? giriş yap