• borosilikat camı asıl genleşme katsayının düşük olması nedeniyle ısıya dayanıklı ve kimyasal dayanımın yüksek olması nedeniyle laboratuvar malzemeleri ve teknik ürünlerin yapımında kullanılır.aynı zamanda ısıya dayanıklı züccaciye ve aydınlatma mamüllerin üretiminde de kullanılır.

    granitimsi bir yapıya sahiptir, aşınması çok zordur, çizilmez, termal şoklara karşı dayanıklıdır.
    bunun yanında çok hafiftir, belki gelecekte zırh yapımında, kurşun geçirmez yelekler gibi ürünlerde de kullanılır.yüksek ısıya mukavemet sağladığı gibi, düşük ısılara karşı da dayanıklıdır.

    paşabahçe'nin bir an önce üretime başlaması gereken hammadde, şu an borosilikat dünya cam sanayisinde trend oldu.

    borcam'ın el imalatı ile üretildiğini ve kağıt inceliğinde olduğunu düşünün, şöyle tarif edebilirim 1 litre hacmindeki bir şişenin 250 gr. olduğunu hayal edin ?!?

    (bkz: borcam)
  • silis kumuna borik asit ve bor tetrahidroksit eklenmesiyle boro cam elde edilir. soda camlarından daha yüksek ısılarda erir ve işlenir. termal şoka çok dayanıklıdır. paşabahçe zaten borcam üretimi yapıyor yukarıda belirtilenin aksine. ayrıca kimyevi gereçler üretiminde vazgeçilmezdir.
  • borosilikat bardak, borosilikat çaydanlık, borosilikat tencere, borosilikat cezve gibi reklamların artmasından da anlaşıldığı üzere, bilim araç gereçlerinin yanında mutfak aletlerinde de yaygın bir şekilde kullanılıyor.

    paşabahçe eğer borcam kelimesini markalaştırmasaydı belki bugün borosilikat yerine borcam diyor olurduk. kulağa biraz yabancı geldiği için ısıya dayanıklı cam diye tarif ediliyor çoğunlukla.

    üşenmez borcam'ın tarihçesini okursanız şu cümleyle başladığını göreceksiniz: "1968, teknik cam san. a.ş.-topkapı 'da sert borosilikat camdan ısıya dayanıklı cam ev eşyası, cam boru/çubuk ve laboratuar malzemeleri üretimine başlandı." yani bu borcam borosilikat mı değil mi diye merak ediyorsanız, işte cevap orada. (site değiştiği için tırnak içindeki cümleye verdiğim linkle ulaşılmıyor artık. volkanik yanardag uyardı, teşekkürler.)

    şu videoda da nasıl yapıldığını gösteriyor. deniz kenarındakinin aynı ama deniz kabuklarından ve çöpten arındırılmış kumu alıyorlar, içine sodyum oksit, bor oksit ve geri dönüştürülmüş cam parçaları ekliyorlar vs. sonuçta normal cama göre çok daha dayanıklı bir ürün elde ediliyor.

    eti maden'in web sitesinde ise şöyle bahsi geçiyor: "bor ürünlerinin kullanılmasıyla elde edilen borosilikat cam; ısıya ve kimyasallara karşı daha dayanıklı olması istenen cam tepsi, saklama kabı, demlik ve cezve gibi mutfakta sıkça kullanılan cam içerikli ürünlerde, elektronik cihazların ekran camlarında, dayanıklı bir hale dönüştürülmek istenen aydınlatma aksamlarında, güneş enerjisi sistemlerinde, kamera ve fotoğraf makinelerinin mercek camlarında, dürbünlerde uçak ve otomotiv endüstrisinde, şurup, antibiyotik, vitamin hapları vb. şişeleme işleminde kullanılmak üzere ilaç sektöründe, şişe içecek sanayisinde, bilimsel araştırma laboratuvarlarında kullanılan cam ürünlerinin yapımında vb. birçok alanda aktif olarak kullanılmaktadır."

    "ilk kimin aklına gelmiş boru cama katmak?" diyenler için de cevap pyrex'in web sitesinde: alman bilim adamı otto schott 1887'de formüle etmiş, bir amerikan şirketi olan corning için çalışan kimyager w.c taylor zaten başarılı olan formülü daha da geliştirmiş, 1912'de bu formülle nonex ismi verilen cam üretilmiş.
  • babamın aldığı marketlerde satılan kuyruklu kedi şeklindeki bardağı sıcak çayı dökünce tuzla buz oldu. normal cam bile daha mukavemetli bu nasıl sağlamlık anlamadım.
  • ısıya ve ateşe dayanıklı camdır. ateşe koyunca patlama, çatlama yapmıyor.
  • oyuncak gibi bardak.. bu ne olm!
hesabın var mı? giriş yap