• bu sistemi kullanan ofislerde genelde bir ya da birkac adet bim manager bulunur. tum modelleri, cizimleri, objeleri sekle semale sokar, projedeki cakismalari tespit eder, bilgisayar ortaminda disiplinler arasi koordinasyonu saglarlar. cogu kisinin pek hazzetmedigi, kullanilan yazilimi cok iyi bilmeyi gerektiren, birkac sene tecrube ile cok saglam maaslar talep edebileceginiz bir pozisyondur.
  • building information modeling uzun adıyla " inşaat sektörünün geleceğinin kaçınılmaz kötü adamı"

    kötü adam olmasının sebebi tabi ki sektöre ek bir maddi yük getirmesinden ya da bu kültüre artık (2020) şahsen efektif olarak müdahil olamayacağını bilen vizyon ve yenileşim yoksunu dinozor yöneticilerin olmasından kaynaklanıyor.

    her yerde endüstri 4.0 lafı geçip duruyor. işte bim kavramı da inşaat sektörünün 4.0'ı olarak kapak gibi önümüzde. bunun için de 3 boyutlu modelleme (yani y kuşağının başlattığı ve z kuşağının göbeğine düşeceği) dünyasına adapte olamama korkusu yatıyor. oldukça kabul edilebilir, ancak fizibıl değildir.

    inşaat dediğiniz şey (her ne kadar öyle görünse de) beton dökmekten, kolondan kirişten ibaret değildir. normal bir konut yapısında bile o elinizi yüzünüzü yıkadığınız lavabonun suyunun gideceği bir yer vardır. ya da yan komşunun sesi köklediği durumda duyacağınız desibel vardır. bunlar eskiden çok umursanmayan ancak artık çok önem arz eden mevzular çok basitçe. bunların proje ve imalat aşamasında inşaat emekçilerine (işçi, mimar, mühendis vs.) yaşattığı zorluklar aslında zaten inşaat sektörünü oluşturuyor. (bir otel yapısında ise bu bahsettiğim sorunlar oda sayısı ile çarpılır, çünkü her odanın bir banyosu vardır).

    işte bim kavramının kolaylaştırdığı şey de bu. inşaa edilecek binanın dijitial ikizinin oluşturulması. tüm departmanlar (mimari, mekanik, elektrik, statik, peyzaj vs vs) aynı model üzerinde projesini oluşturuyorlar ve bir çakışma varsa bunu imalat sırasında değil, daha temel kazısı yapılmadan görüyorlar. işletme senaryolarını devreye soktuklarında hangi odanın kaç derece olabileceğini görmelerine kadar gidiyor bu iş.

    ilk etapta başlı başına yeni bir departman kurulmasından kaynaklı ek maliyet gibi görünse de, dizayn koordinasyon sürecinde kazandırdığı sürenin kazancı çok daha fazla oluyor.

    en basit bu şekilde anlatabiliyorum. detaylı bilgi isteyen ya da sorusu olan varsa mesaj atabilir. yardımcı olurum.
  • 2000'li yıllarında başında peydah olmuş, günümüzdeki en verimli yapı üretim ve işletme yöntemidir.

    her yeni trend gibi bunun da teorisi almış başını gidiyor. ben henüz bilmeyenler için farklılık olması adına ve işin özüne dair ufak bir teşbih yapayım:

    gözünüzü kapatın. şu an içinde bulunduğunuz binayı tamamen dijitalmiş gibi düşünün. önünüzdeki masanın üstünde duran bardağın oyun hamurundan yapılmış gibi sadece bir katı model olmadığını, içinde bilgiler de barındırdığını varsayın. mesela bardağın üzerine dokununca yüksekliği, çapı, hacmi, materyali, üreticisi, hangi katta olduğu, hangi bağımsız bölümün hangi odasında bulunduğu vb. bilgileri gördüğünüzü düşünün. bu bilgileri boyut, konum, üretici, şartname gibi üst parametrelerde gruplandırdığınızı düşünün. şimdi bu parametreleri, bu dijital yapının bütün bileşenlerine (kolonlarına, kirişlerine, döşemelerine, mobilyalarına, kapılarına, pencerelerine...) uygulayın. artık elde ettiğiniz dijital modeldeki tüm bileşenlerinizin 3 boyuttaki fiziksel konumu, boyutu gibi -aslında parametrelerini sizin belirlediğiniz ve verilerini sizin girdiğiniz- tüm özelliklerine hakimsiniz. yapınızı istediğiniz gibi gezip görebilir, nesneleri listeleyeyip yönetebilirsiniz. ürettiğiniz bu modele yabancı literatürde bim modeli, bizimkiler de yapı bilgi modeli diyorlar.

    elinizde 3 boyutlu, parametrik veri barındıran bir dijital model oluşu, binanın projelendirme, üretim, yönetim, yıkım gibi aşamalarında hıza, kaliteye ve maliyete dair ayrı ayrı avantajlar sağladığı için, bim kelimesini, inşaat sektöründe, her geçen gün daha çok duyuyor olacağız.
  • aslında benim bir bım tanıtımım 3-4 saat kadar sürüyor fakat kısaca özetlemek gerekirse;

    building information modeling (bim) yani yapı bilgi modellemesi (sistemi), 3b nesne tabanlı modeller kullanarak, bir yapının yaşam döngüsü boyunca birbiriyle uyumlu, koordineli ve ilişkili her tür bilginin yaratılması ve kullanılması sürecidir. sürecidir diyorum çünkü bim bir program veya ürün değil, bir süreçtir. yani 2 tane autocad alalım gibi 2 tane bim alalım diyemezsiniz.

    projenin tüm ana süreçlerinde etkin olarak kullanılabilen sistem, farklı disiplinler arasındaki koordinasyonu artırıp, yapı ile ilgili bir bilgi bankası oluşturur.
  • bir üstümdeki entry gibi konu hakkında yeterince bilgisi olmayan kişilerce araç niteliğiyle tanımlanıp, gelecekte mimar ve mühendislerden daha çok inşaat teknikerlerinin kullanacağı gibi ifadeler kullanılıyor.

    bim bir kavramdır.

    autodesk, trimble ın vs.. ürettiği yazılım aracı değildir

    burada amaç, bir yapı projesinde tüm paydaşların bilgiye erişebilir şekilde çalışması, maliyet kontrolünün doğru planlanması, malzeme israfının azaltılıp, işgücünün etkin bir şekilde kullanılmasıdır.

    dolayısıyla, gelecekte de çok önemli bir kavram olarak karşımıza çıkacaktır.
  • aslinda 3 boyutlu olmasi sart degildir. muhim olan modelinizdeki objelerin bilgi tasimasidir (bkz: information). ornegin revit'te 3 boyutlu geometrisi olmayan bir priz yarattiniz, bunu "electrical fixture" olarak tanimladiniz ve model icindeki panellere bagladiniz. tebrikler, nurtopu gibi 2 boyutlu bım objesine sahipsiniz.

    bir baska ornek de excel'de yarattiginiz bir spreadsheet, codebook, drofus gibi yazilimlara , buradan da modellemek icin kullandigniz yazilima aktarilip tum odalarinizin isimlerini ve numaralarini vermekte kullanilabilir. artik o spreadsheet de bım'in bir parcasidir.

    bana gore su anda piyasadaki en rahatsiz edici ve kafa karistirici terimler 4d, 5d gibi sallamasyon tanimlar. yaptigimiz her sey en fazla 4 boyutlu. scheduling, facility management vs icin yaptigimiz tek sey modele daha fazla parametre ekleyip bu alanlari doldurmak. yani bir kolonu/duvari hangi asamada yerlestirdigimizi belirtmek iyi, guzel ama yaptigimiz tek sey bilgi girdisi, boyut eklemelik bir olay yok.
  • linc has arrived.

    seminerlerin para kapisi oldugu tam bir palavradir. kac tane sunum yaptim cesitli seminerlerde, bugune kadar tek kurus para almadim, en fazla otel/ucak masrafim karsilanmistir. bilemiyorum, belki de ben enayiyim. nemetschek, autodesk gibi buyuk sirketlerin organizasyonlarinda biletler pahali da olsa bu sekilde para kazanmalari cok olasi ya da akil kari degil, adamlar urun tanitmak icin orada.

    bu teknolojiyi ciddiye alan ve kullanmasini bilen mimar/muhendis, uluslararasi sirketlerde her zaman autocad basinda zaman olduren insana kiyasla tercih edilecektir. musterilerin (musteri dedigim onlarca alisveris merkezi isleten gayrimenkul devleri, yerel ve federal hukumetler filan) artik bım model teslimi istedigi, istemese bile 3 boyutlu gorsellestirmenin mimarinin olmazsa olmazi haline geldigi 21. yuzyilda geriye donus yok, eger 10 yil sonra is bulabilmek istiyorsaniz teknolojiye ayak uydurun, bim'i "program bilmek" zanneden insanlardan da tavsiye almayin.

    ayrica sizi cok da guzel yurtdisina goturur (bkz: buyrun benim) ayrica (bkz: bir arkadasim)
  • bım nedir merak edenler temel bilgi edinmek için turner'ın istanbul'da yaptığı konferansın sunumlarını şu adreste bulabilir:

    http://www.turnerconstruction.com/…ay2012-downloads
  • savunma, yazılım, otomotiv gibi diğer tüm sektörlerdeki; plm, lifecycle, modeling, design araçlarının ve bakış açılarının bir bileşkesinin yapı inşasında kullanıldığını düşünelim. bım onun gibi bişey işte.

    modeling kısmında revit, magicad gibi programlar kullanılırken information adına projeyi izlemek için ms project, primavera gibi araçlar; çakışma testleri veya modelin sunumu için navisworks kullanılabilir.

    modelleme aşamasında ise dynamo veya başka add-in add-on eklentilerinden, işi pratikleştirme adına destek alınabilir.

    yani bu bim meselesi; tasarım, modelleme, hesaplama ve hatta dynamo gibi eklentileride kullanacaksak scriptlere uzanan çok ciddi emek ve çalışma gerektiren bir konu.

    bu konu türkiye'de, elektrik ve mekanik adına konuşacak olursak hala emekleme döneminde sayılır. fakat şunu net olarak söyleyebiliriz ki; bım projeciliğin geleceğidir.

    alttaki entryi gördükten sonra gelen edit:

    beni yurtdışına götüren şeydir.
  • ne modellemesi, ambar fişlerinin üstünde çay içen zihniyet. kaliteyi becerememiş hiç birşeyin standardının olmadığı projeye bakmadan iş yapan insanların, mühendisin bir işe yaramadığını iddaa edenlerin olduğu yerde ne modellemesi. bim işi için bir innovasyon hedefi olması lazım firmanın geliştirecek bir konusu olması lazım. bim sırf sükse olsun diye yapılıp üzerinden hakediş takibi yapılmıştır en fazla ama bundan fazlasıdır. biri çıkıp tekniker yapar yaa der işte burada.
hesabın var mı? giriş yap