• büyük dünya lideri recep tayyip erdoğan yaptırılacağını açıklamıştır.

    hadi agnostikler namaza, ateistlerde gelebilir.
  • dogruysa 26 milyon dolara yabilmiş cami.

    (bkz: türkiye'nin yurt dışında yaptırdığı camiler)
  • 35 milyon olmadığı için tank palet fabrikası satmak
    vs
    30 milyona ingilterede camii yaptırmak

    trt world
    https://bbc.in/2qicmvz
    http://cambridgemosquetrust.org/…tement/eco-mosque/
  • benim dikkatimi çeken caminin yapımında kullanılan malzemelerin karbon salınımı yapmaması, gün ışığından maksimum faydalanarak hareketli paneller sayesinde enerji tasarrufu yapması ki bu hareketli panellerin elektriği dahi hava ısısı ve solar panellerle sağlanmakta. yağmur suyunu arıtarak kullanıma sürülmesi gibi bir çok israfı engelleyen şık dokunuşlara sahip camidir.

    maliyeti sizi, çevre dostu olması beni etkilesin...
  • bugün, (cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın teşrifi ile) resmen ibadete açılan camidir.
  • cambridge in yegane camisini biraz biliyorum cemaati genelde araplar dan oluşuyor hatırladığım kadarıyla . cami dediysem eski bir kliseydi şehir meclisi kararıyla müslümanlara tahsis edilmişti . düşünüyorum da ingiltere biz den çok daha zengin ve çok kalabalık bir müslüman nufus var . bu cami bir ihtiyaç olabilir fakat inşa etmek bize mi düşer ondan emin değilim sanki bizim çok bilinen ayran eşekli sözümüze bir örnek durum var
  • geçtiğimiz günlerde ingilterede açılan cami. "ulan, neden hristiyanlar da bizim ülkemize kilise yaptırmıyor?" şeklinde düşünmeme neden olmuştur.
  • cambridge central mosque, avrupa'nın ilk çevre dostu camii olarak ingiltere'nin cambridge kentinde geçtiğimiz gün cumhurbaşkanı erdoğan tarafından açılan ibadethane.

    https://diyanet.gov.tr/…mbridge-merkez-camii-acildi
  • marks barfield architects, cambridge'de yerellik, sürdürülebilirlik kavramları ile öne çıkan bir cami tasarladı.

    cambridge mosque trust tarafından açılan uluslararası yarışmayı kazanarak projeyi uygulayan ofis, cambridge merkez camii’nin tasarımının dikkat çekici ve aynı zamanda çevresine duyarlı bir yapı olmasını hedeflemiş.

    marks barfield architects kurucu ortağı julia barfield proje çıkış noktalarını, “21. yüzyılda bir ingiliz camisinin ne olması gerektiği sorusuna cevap aradık. asıl mesele islam’ın artık ingiliz kültürünün bir parçası olduğunu ve yüzyıllardır var olduğunu kabul etmekti,” şeklinde özetliyor.

    cemaat için çok küçük olan eski bir caminin yerini alan bina cennet bahçesini andıran “sakin bir tefekkür vahası” fikri etrafında tasarlanmış. stüdyo, bu vizyonu 2.340 metrekarelik caminin yapısında somutlaştırmış. sekizgen şeklindeki gölgeliği taşımak için ahşaptan ağaç benzeri kolonlar kullanılmış. ağaç şeklindeki kolonlar binanın her yerinde görülebildiği gibi, dışarıdan bakıldığında da net bir görsel kimlik kazanıyor.

    ağaç benzeri kolonlar duvar karolarıyla kaplı çapraz lamine ahşaptan (clt) yapılmış yapısal ahşap duvarlarla çevrelenmiş. bu kolonlar, kubbeli çatı etrafında cennet ve dünyanın buluşmasını sembolize etmek üzere için bir kaleyi andıran korkuluklarla çevrelenmiş.

    binanın dış cephesi, cambridge’de yaygın olarak kullanılan sarı gault tuğlalarından esinlenerek tasarlanmış. cephe tuğlaları yapısal olmadığından, stüdyo geleneksel islami tasarıma da atıfta
    bulunan yaratıcı bir tasarım ortaya koyabilmiş. yapının tamamı ahşap olduğu için, duvar kaplamasını andıran bu desenli tuğlalar sayesinde mekana farklı bir derinlik katılmış. caminin duvarları, geleneksel olarak kuran’ı yazıya dökmek ve mimari dekorasyon için kullanılan bir arap alfabesi üslubu olan kare kufi hat yazısında tuğlalarla oluşturulmuş bir mesaj içeriyor.

    dini yapılar ve islami geometri uzmanı profesör keith critchlow, üst yapının geometrisinden kubbe desenine, tuğla desenlere ve atriyum tabanında bulunan motiflere kadar tüm sanatın tasarımını elle çizmiş.

    projenin amaçlarından biri, ingiltere’nin önde gelen kadın dostu camilerinden birini yaratmak olmuş. erkek ve kadınları ayıran müşrefiye penceresi kalıcı bir unsur değil, hareket edebilen ya da tamamen çıkarılabilen şekilde tasarlanmış. ayrıca birinci katta kadınlar ve çocuklar için ayrılmış alanlar tasarlanmış.

    sürdürülebilirlik de cambridge merkez camii’nin tasarımda büyük önem kazanmış. ahşap, sürdürülebilirlik özellikleri nedeniyle binanın ana malzemesi olarak seçilmiş ve cami minimum karbon ayak izi ile tasarlanmış.

    camide kullanılan tüm sıcak su ile binanın tüm ısıtma ve soğutma sisteminin yüzde 13’ü güneş enerjisi yoluyla sağlanmış. ayrıca temizlik ve sulama için yağmur suyu depolama sistemi kurulmuş.

    görsel1
    görsel2
    görsel3
    görsel4
    görsel5
    görsel6
    görsel7
    görsel8
    görsel9

    kaynak: arkitera - marks barfield architects, cambridge’de cami tasarladı
hesabın var mı? giriş yap