• her şeyde en iyi, bütün sektörlerde en başarılı, dış ilişkilerde en güçlü, ekonomide en sağlam ülke olduğumuz için 11 aylık cari açık ortalamasının bir önceki yıla göre %77 artması durumu.

    kriz bizi teğet geçtiği, euro krizi de sallayacağı ama zarar vermeyeceği için böyle büyük bir başarı elde edilmiştir.

    sat, sat, sat, yatırım yapma, cemaat dışında girişimciliği teşvik etme, sat, peşkeş çek, sat, sat…

    bu yaz, seçimden sonra olanlar:

    (bkz: borsanın 7 günde %25 değer kaybetmesi)
    (bkz: euro'nun 2.5 tl olması)
    (bkz: 1 doların 1.8 tl olması)
    (bkz: cari açığın 6 ayda %122 artması)

    ve şimdi durum ne biliyor musunuz? merkez bankası yüksek miktarda dolar satarak tl’nin değerini yüksek göstermeye çalışıyor. döviz rezervlerimiz son 20 yılın en düşük seviyesinde (edit: gsyh'ye oranla). satamayacak nokta gelince şiddetli bir devalüasyona hazırlıklı olun.

    sonra biz kriz tellalıyız tabii amk. siz saklayın daha gerçekleri. 2012 ve 2013'te büyüyemeyeceğiz zaten, ama bak burda da iddia ediyorum: nispeten biraz daha fazla güvendiğim ali babacan bahsettiği adımlar için bastırmazsa önümüzdeki 5 yıllık büyüme ortalaması da sıfıra yakın olacak.

    http://ekonomi.milliyet.com.tr/…1487370/default.htm

    --- alıntı ---
    cari açık 11 ayda yüzde 77 arttı

    türkiye’nin cari işlemler hesabı açığı, 2011 yılının ocak-kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 77,7 artarak, 70 milyar 241 milyon dolar oldu.
    --- alıntı ---
  • kriz habercisidir.

    cari açık artışıyla doğru oranda artan geri zekalı seçmen sayısı göze alınırsa, fırtınaya doğru ilerleyen gemiden önce kaptanın kaçacağını belirtmek insanlık görevidir.
  • balonun yakında patlayacağının göstergesidir.
  • şemsiyenin girdiğinin göstergesi, yakında açılacağının habercisidir...
  • sayın başbakanımız tarafından geçen yılın temmuz ayında "cari açık kaygı verici değil, son çeyreğe cari açıkta çok farklı gireceğiz" şeklinde muştulanan açık.

    http://imgur.com/wegwl

    demek ki tasalanmaya gerek yok.

    peşin edit: (bkz: ironiyi anlamayan nesle aşina değilim)
  • önemli olan cari açık değil de cari açığın neyle finanse edildiği olduğundan; önemsiz bir veri.

    daha önemlisi cari açığımızın yüzde 56'sının sıcak parayla finanse ediliyor oluşu ki; bu para ilk sallantıda buhar olup gideceğinden; daha dramatik, daha trajik sonuçlara yol açabilecek potansiyele sahip.

    akp medyasının şimdiye kadar yaptığı ise pembe tablolar çizmeye devam etmek. (bkz: ihracat rekor kırdı)
  • trend verileri ile birlikte incelendiğinde ciddi anlamda korkutan tablo.

    "cari açık / gsyh" oranı:

    2003 -> 2011: 2.2'den 9.4'e yükseliyor (yüzde 427)
    2010 -> 2011: 6.4'ten 9.4'e yükseliyor (yüzde 147)
  • mehmet simsek miydi ali babacan miydi hatirlamiyorum, ikisinden birinin bir beyanati vardi, "kredi derecelendirme kuruluslari kredi notumuz icin cari acigi bahane ediyorlar, onu da duzeltecegiz ondan sonra bahaneleri de kalmayacak, bakalim o zaman ne yapacaklar" gibi bir seydi.

    bu cari acigin artma meselesi de sozlukte falan ayni sekilde kullaniliyor ekonomi ile ilgili olarak. belki bu sene degil ya da sonraki sene degil ama orta vadede cari acik da dusecek, bakalim o zaman ne bahane bulacaksiniz ekonomiye merak ediyorum.

    borsa cikarken, borsadan halka ne diyenler, simdi borsanin %25 dusmesinin dert olarak yansitir olmus.
    euro, dolar reel olarak tarihi dusuk seviyelerde seyrederken tl'ye karsi, merkez bankasi dolar alsin mudahale etsin diye bagirinanlar, simdi yine reel olarak doviz degeri yukselince merkez bankasi doviz satip spekulasyonlara karsi mudahale edince merkez bankasini suclu ilan etmis. 20 yilin en dusuk doviz rezervi yalanina neremle gulecegimi bilemedim, en son bildigim kadariyla (ki mb doviz sattiktan sonra okudugum haberlerden hatirliyorum) rezervler 90 milyar dolar civarindaydi ki, bu akparti hukumetleri oncesi 15-20 milyar dolarlik seviyelere gore her durumda rekor seviyeler, hatta bu ulke 70 cent'e* muhtac oldugu gunleri bile gormustur.
    9 senedir kriz tellalligi yapanlar, yine kriz tellalligi yapiyor ki, en sonunda bi ekonomik kriz olursa, aha biz demistik diyecek. ulan yillarca ben de desem kriz cikacak diye, en sonunda bi kriz cikarsa ben de tuttururum onu. her sene kriz olacak deniyor, bakiyoruz 2010'a 2011'e, %8-10 civari buyumusuz. son 9 yilin buyume ortalamasi %7 civarinda. siz daha kriz cikacak diye ugrasin durun.
  • hala bazı andavalların "kriz tellallığı" olarak ilan etmeye çalıştığı durum. ya tamam ekonomiden anlamıyorsun, "mehmet şimşek" dedi diye düzeleceğini zannediyorsun (ki bu senin ne tip adam olduğunu belli ediyor - "büyüğümüz ne derse o!" anlayışı); ama insanların yaşam kalitesi konusunu hiç açma istersen.

    şimdi diyor ki; ama halk ekonomiden memnun. yaşam standardı iyi.

    buyur canım, sana başka bir istatistik o zaman. şu an dünyada kabul edilen en bilimsel yaşam standardı endeksi. türkiye'nin yerine bir göz at istersen:

    http://oecdbetterlifeindex.org/
  • sat sat kısmı henüz bitmediğinden endişeye mahal vermeyecek durum. daha 2b arazilerinin satışına başlanmadı, toplam tahmini gelir 20-25 milyar dolar.
hesabın var mı? giriş yap