• her şeyde en iyi, bütün sektörlerde en başarılı, dış ilişkilerde en güçlü, ekonomide en sağlam ülke olduğumuz için 11 aylık cari açık ortalamasının bir önceki yıla göre %77 artması durumu.

    kriz bizi teğet geçtiği, euro krizi de sallayacağı ama zarar vermeyeceği için böyle büyük bir başarı elde edilmiştir.

    sat, sat, sat, yatırım yapma, cemaat dışında girişimciliği teşvik etme, sat, peşkeş çek, sat, sat…

    bu yaz, seçimden sonra olanlar:

    (bkz: borsanın 7 günde %25 değer kaybetmesi)
    (bkz: euro'nun 2.5 tl olması)
    (bkz: 1 doların 1.8 tl olması)
    (bkz: cari açığın 6 ayda %122 artması)

    ve şimdi durum ne biliyor musunuz? merkez bankası yüksek miktarda dolar satarak tl’nin değerini yüksek göstermeye çalışıyor. döviz rezervlerimiz son 20 yılın en düşük seviyesinde (edit: gsyh'ye oranla). satamayacak nokta gelince şiddetli bir devalüasyona hazırlıklı olun.

    sonra biz kriz tellalıyız tabii amk. siz saklayın daha gerçekleri. 2012 ve 2013'te büyüyemeyeceğiz zaten, ama bak burda da iddia ediyorum: nispeten biraz daha fazla güvendiğim ali babacan bahsettiği adımlar için bastırmazsa önümüzdeki 5 yıllık büyüme ortalaması da sıfıra yakın olacak.

    http://ekonomi.milliyet.com.tr/…1487370/default.htm

    --- alıntı ---
    cari açık 11 ayda yüzde 77 arttı

    türkiye’nin cari işlemler hesabı açığı, 2011 yılının ocak-kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 77,7 artarak, 70 milyar 241 milyon dolar oldu.
    --- alıntı ---
  • başarılı bir mal avı gerçekleştiren veridir. neden? çünkü şu sırayı takip eden diyalogları ortaya çıkarır bu veri:

    iktidar şakşakçısı (-)
    veri ile konuşan (+)

    (-) öyle değil ama bu; bunun finansmanı, gsyh’ye oranına bakmak lazım.

    (+) e tamam, al sana tcmb raporu (bkz: #26939447), buna göre cari açığın gsyh’ye oranı 2003’e gore %427, 2010’a gore %147 artıyor. ayrıca sıcak para (stabil olmayan para) finansmanı %5’ten %54’e çıkmış? hem anlık data hem trend olarak kötü durumdayız.

    (-) ama halkın yaşam standardı iyi durumda, alım gücümüz yüksek.

    (+) he canım he. al sana bilimsel kaynak, bak bakalım türkiye’nin durumuna. http://oecdbetterlifeindex.org/

    (-) ehe, hmm. ama bu anlık bilgi, biz 10 sene önce daha kötüydük.

    (+) yahu zaten sana trend bilgisi verdik bir önceki cümlemizde. hem o yaşam kalitesi endeksindeki ülkelere bak, orada 10 sene önce bizden çok daha kötü durumda olan bir sürü ülke var (şili, slovakya, macaristan, slovenya, estonya) – onlar şimdi daha iyiyse, sorun bizde değil midir?

    (-) ee ben.. pis ergenekoncu!

    (+) ya ben lan neyse bir şey demiyorum
  • kriz habercisidir.

    cari açık artışıyla doğru oranda artan geri zekalı seçmen sayısı göze alınırsa, fırtınaya doğru ilerleyen gemiden önce kaptanın kaçacağını belirtmek insanlık görevidir.
  • oncelikle bir ekonomist olarak, ihracat rekor kırdı basligina gecen hafta yazdigim entry'yi tekrar buraya kopyalayayim:

    ---tekrar---
    madalyonun tek yuzunun gosterildigi haberdir. ithalat da ayni donemde rekor kirmis, bunu kimse dillendirmiyor. turkiye'nin yapisal problemleri nedeniyle ithalatin kalici olarak dizginlenebilmesi zor gorunse de, kisa vadeli alinan son tedbirlerin de gereken etkiyi gostermedigi asikardir.

    yapisal/uzun vadeli problemlere bir kac ornek:

    - turkiye'nin enerjide tamamen disari bagimli olmasi, petrol ve dogalgazi tamamen disardan satin almasi. ongorulebilir gelecekte de (bizim evin arka bahcesinde petrol cikmazsa en azindan 10 yil) bunun degismeyecegi ve hatta enerji faturasinin artacagi da asikar.

    - turkiye'nin ihracat yapabilmesi icin yari uretilmis (ara) mal ithal etme ihtiyaci. ornek olarak: ihracatin lokomotiflerinden olan otomotiv sektorunun ayni zamanda en fazla ithalat yapan sektorlerden olmasi. acikcasi, araba uretiyoruz ama motorunu kaputunu disardan almamiz (ithal etmemiz) gerekiyor bunun icin.

    - turkiye ihracatinin katma degeri yuksek mallardan olusmamasi. ornek olarak: madenleri isleyip satmak dururken hala ham maden satiyor olmamiz

    kisa vadeli sorunlar icinde de hala ic talebin cok yuksek olmasi gosterilebilir. her ne kadar vergiler artirilmis, tl devalue edilmis, bankalara kredi ve mevduatlarda sinirlama getirilmis olsa da ic talep hala beklenenin uzerinde. su durumda tuketim yuksek seviyelerde seyrediyor bu da haliyle ithalati korukluyor. bir diger ifade ile, butun ettigimiz sikayetlere ragmen hala cep telefonu, laptop araba aliyoruz gittikce artan bir hizla. (bkz: trajikomik)

    simdilik son ayin verilerine bakarak alinan tedbirlerin az da olsa etki gostermeye basladigi gorulebiliyor. ancak bu tedbirler ayni zamanda enflasyonu da koruklemeye basladi ki an itibari ile merkez bankasi yaptigi mudahaleleler ile bunun onune gecmeye calisiyor. ic talebin azalmasi ile birlikte sirketler de dis pazarlara yonelebilir cunku an itibari ile turkiye'deki tuketim fazla oldugu icin sirketler ic pazara da yonelik uretim yapiyorlar. ic talebin azalmasina paralel olarak, enflasyonda da bir gevseme gorulebilir.

    avrupa'daki krizin surmesi, turkiye'nin yeni pazarlara girmesi, ic talepteki hareketler, alinan finansal tedbirlerin ise yarayip yaramamasi onumuzdeki 6 ayda cari acigi direk olarak etkileyecek etkenlerdir. gorelim bakalim nasil olacak bu seyir.
    ---tekrar---

    goruldugu uzere, heyecanlanmaya gerek yok, gercekler ortada:

    - adamakilli bir uretimimiz yok, sattigimiz mallarin ise katma degeri dusuk. kisa bir ornekle: disari maden satiyoruz sonra da ustune tutup bu madenlerin islemis hali olan araba kaputu, araba motoru, asansor vs parcalarini satin aliyoruz.

    - enerjide disa bagimliyiz ve kisa vadede bunu cozebilecek cozumler de sinirli: nukleer, daha cok hidroelektrik santrali vs. cari acigin cok buyuk bir kalemini de bu enerji acigi olusturuyor.

    - hepimiz aciz, oluyoruz, gecinemiyoruz, vergiler belimizi buktu diye agliyoruz , metrobuslerde sikis tikis seyahat ediyoruz ama yilda 3 kez cep telefonu degistiriyoruz.

    - 1950'lerdeki marshall yardimlarinin sanayimizi nasil oldurdugunden dem vuruyoruz, sulugoz bir sekilde devrim arabalarinin filmini izleyip aaaah nuri demirag ah diyoruz. ama kendi arabamizi uretelim, kendi ucagimizi yapalim, kendi silahimizi uretmeliyiz diyenlerle de dalga geciyoruz, bi de ustune goygoyculuk yapiyoruz. zaten bir biz bir de apartman yoneticisi emekli albaylar: her bi boktan anliyoruz, her konu hakkinda bir fikrimiz var.

    en kotusu de, keser gibi hep kendimize yontuyoruz. at gozluklerimizle buldugumuz her istatistigi, her gazete kupurunu, her haberi birilerine kapak olsun diye paylasiyoruz. sagcisi solcusu, dincisi laikcisi, alevisi sunnisi konustugumuz her sey kendi at gozluklu suzgeclerimizden geciriyoruz.
  • önemli olan cari açık değil de cari açığın neyle finanse edildiği olduğundan; önemsiz bir veri.

    daha önemlisi cari açığımızın yüzde 56'sının sıcak parayla finanse ediliyor oluşu ki; bu para ilk sallantıda buhar olup gideceğinden; daha dramatik, daha trajik sonuçlara yol açabilecek potansiyele sahip.

    akp medyasının şimdiye kadar yaptığı ise pembe tablolar çizmeye devam etmek. (bkz: ihracat rekor kırdı)
  • tek tek laf anlatmaktan bıktığım için kaynağını vereceğim veri.

    aşağıdaki adımları izleyip sadece tek başına cari açığın değil, cari açık / finansman oranının, cari açık / gsyh oranının, döviz rezervi / gsyh oranının bilgilerine ve trendlerine ulaşabilirsiniz. siz karar verin gerçekten iktidar şakşakçılarının dediği kadar iyi durumda mıyız?

    www.tcmb.gov.tr -> sol sekmeden "finansal istikrar raporu" -> 2011 -> kasım -> iii. ulusal ekonomik görünüm

    ben sadece veriyle, rakamla konuşuyorum; bir kişi de gelsin veriyle ispatlasın "hayır şu kadar iyileştik, bu kadar düzeldik" diye.
  • şemsiyenin girdiğinin göstergesi, yakında açılacağının habercisidir...
  • sayın başbakanımız tarafından geçen yılın temmuz ayında "cari açık kaygı verici değil, son çeyreğe cari açıkta çok farklı gireceğiz" şeklinde muştulanan açık.

    http://imgur.com/wegwl

    demek ki tasalanmaya gerek yok.

    peşin edit: (bkz: ironiyi anlamayan nesle aşina değilim)
  • hala bazı andavalların "kriz tellallığı" olarak ilan etmeye çalıştığı durum. ya tamam ekonomiden anlamıyorsun, "mehmet şimşek" dedi diye düzeleceğini zannediyorsun (ki bu senin ne tip adam olduğunu belli ediyor - "büyüğümüz ne derse o!" anlayışı); ama insanların yaşam kalitesi konusunu hiç açma istersen.

    şimdi diyor ki; ama halk ekonomiden memnun. yaşam standardı iyi.

    buyur canım, sana başka bir istatistik o zaman. şu an dünyada kabul edilen en bilimsel yaşam standardı endeksi. türkiye'nin yerine bir göz at istersen:

    http://oecdbetterlifeindex.org/
  • sat sat kısmı henüz bitmediğinden endişeye mahal vermeyecek durum. daha 2b arazilerinin satışına başlanmadı, toplam tahmini gelir 20-25 milyar dolar.
hesabın var mı? giriş yap