• ilk çıktığı zamanlarda sadece "aha buna kamera da koyduk" demek adına koyulduğu için genellikle iğrenç çözünürlükte ve haliyle işlevsiz idi. şimdi ise nerdeyse kaliteli dijital makinalar ayarında çekim yapanları mevcut. sanırım bu teknolojinin ilk sıçrama yaptığı dönem, nokia'nın telefonlara carl zeiss mercek koyduğu zamanlara denk gelir.
  • teknolojik olarak ortaya çıkışıyla beraber birçok noktada insan hayatını kolaylaştırdığı gibi kimilerinin özelini daha rahat belgelemesine yardımcı oldu, kimi zaman anları ölümsüzşleştirdi ama kimi zamanda başa olmadık dertler açtı.
    özetle faideli bir zamazingodur.
  • en sevdiğim yanı böyle zilyon tane fotoyu çekip çekip sonra hiç bakmamaktır. böyle yıl geçer, iki yıl geçer bakacağın tutar bi ara. bu işte.
  • sizi yanınızda fotoğraf makinası taşımaktan kurtaran, 21.yy'ın pratik ve modern insanının olmazsa olmazı.
  • arap bahari (2011, 2012...) resmi yayin cihazi.

    hay arkadasim, kafam allak bullak oldu, bi o tarafa bi bu tarafa sallanan, titrek, piksel piksel goruntuleri gormekten!
    kaddafi'den tut, el-tahrir meydanindan, suriye sokaklarina kadar hersey cep telefonu kamerasinda...
    bir tane mi normal kamera olmza 350 milyon nufuslu arap dunyasinda?
  • bazen küfrettiren alettir.

    işiniz, medya ile ilgili bir işse, web sitesi idare ediyorsanız falan son zamanlarda siz de benim gibi sıklıkla küfredebilirsiniz.

    bu zımbırtı çıktığından beri, evet işe yarıyor ama deli gibi düşük kaliteli fotoğrafla karşı karşıya kalmak zorunda kalıyorsunuz. sitenizde bir haber yapacaksınız, resim istiyorsunuz , karşı taraf hemen cevap veriyor "sorun değil, gönderiyorum, var, tabi tabi"

    gönderiyor. iki dakika sonra ekranınızda öküz gibi büyük çözünürlükte ama ışığı patlamış, silik soluk veya çekim anı ayarlanamamış, hiçbirşekilde kullanamayacağınız bir fotoğrafla kalakalıyorsunuz. "kötü çekmişsin, olmamış" dediğin zaman alacağın cevap "olur mu yeaa 5 megapiksel bu makina" şimdi adama oturup büyük megapiksel olmasının güzel fotograf anlamına gelmediğini nasıl anlatacaksın. işin yoksa otur aç photosop'u, elinden geldiğince patlayan ışıkları söndür, kontrastı boku püsürü ayarla, boyutunu öküz boyutundan normal web boyutuna getir vs. belki cep telefonu kamerasının teknik imkânları daha iyi ama onu kullanabilecek bilgi, birikim nerede ki?

    bu meret çıkalı beri insanlar fotoğraf makinesi taşımayı bırakır oldu. zaten taşıma alışkanlığı olmayan için bir artı belki ama "taşıması gereken" insanlar için sıkıntı. resim lazım olan yere, bir panele bir toplantıya gönderdiğiniz adam yanında düzgün bir fotoğraf makinesi taşımadığı zaman ve onu kullanmayı bilmediği zaman cep telefonu kamerası resmen kâbusunuz oluyor.
  • selfie kamerası denilen ön kamerasını genellikle mobil ayna olarak kullandığım, günümüz telefonlarının olmazsa olmazı.
  • ön tarafında olanını bugüne kadar hiç kullanmadığım, arka tarafta olanlarının bir çoğunun slow motion veya 4k video çekme yetisine sahip olduğu kameralar bütünü. optik zoom dışında bir çoğu birkaç yıl öncesinin compact fotoğraf makineleriyle aşık atabilir.
  • çoğu zaman yanlış parametrelerle değerlendirilen kameralar.

    megapiksel, kamera sayısı gibi parametreler elde edeceğiniz fotoğrafların kalitesini(?) öngörmenizde manalı değerler değil.
    son on yılda çıkmış bir telefon alıyorsanız megapiksel sayısını görmezden gelebilirsiniz. kayda değer bir fark olmayacak çünkü. fazla kamera olmasının da bir önemi yok çünkü o kameralar birlikte çalışmıyor(derinlik kamerası hariç ama boşver şimdi bulandırma kafanı). o kameralar farklı çekim modları(normal açı, geniş açı, tele) için özelleşmiş kameralar. yani her kamera bir modda çalışıyor. yani 5 kameralı telefon alayım fotoğraflar daha güzel olsun diye bir şey yok. sadece daha farklı tarzda fotoğraflar çekme zenginliğine erişiyorsunuz.

    peki ne önemli? kağıt üstünde değerlendirme yapmak için önemli olacak parametreler diyafram açıklığı, optik görüntü sabitleyici gibi özelliklerin varlığı ve sensör boyutu.

    diyafram açıklığı
    kamera-insan gözü metaforunu kullanırsak diyafram açıklığı = iris boyutu diyebiliriz. bunun sizin için önemli iki etkisi var: alacağınız telefonun kamerasının diyaframı ne kadar açıksa içeri o kadar ışık giriyor demek. bu da kapalı havalarda, iç mekanlarda yani ışığın daha az olduğu durumlarda daha iyi fotoğraflar elde etmek demek. diğer etkisi dar alan derinliği. alan derinliği ne demek? fotoğrafta net olacak alanın boyutu demek. kameranın diyaframı ne kadar açıksa odaktaki cisim fondan o kadar iyi ayrılır. nereden anlayacağız diyafram açıklığını? f/2.0 şeklinde ifade edilir. f'den sonraki sayı ne kadar küçükse diyafram o kadar açık demektir.

    görsel

    optik görüntü sabitleyici
    video çekerken sarsıntıyı engelleyen bu hede sıradan çinko karbon kullanıcı için ne kadar önemli? ne bileyim len sen söyle sıradan kullanıcı.
    ayrıca dolaylı olarak yine ışığın az olduğu çekimleri olumlu yönde eser miktarda etkileyebilir.
    (son kullanıcı için gereksiz dolaylı yol açıklaması: el titremesini tolere edeceği için enstantane kazanılabilir )

    sensör boyutu da ne kadar büyük olursa o kadar iyi doğal olarak.

    peki can alıcı nokta neresi?

    yazılım!
    kamera fotoğrafı üretirken önce sensördeki tüm veriyi alır. bu veriye raw veri denir. daha sonra kamera yazılımı bu veriyi kendi algoritmasına göre sıkıştırarak jpeg gibi sıkıştırılmış fotoğraf formatlarına çevirir.
    bu konuda kullanılan yaygın metafor mermer blok-heykel metaforudur.
    kameranız mermer bloktan(raw veri) algoritmasının belirlediği kısımları atarak heykeli(sıkıştırılmış fotoğraf) çıkartır.

    görsel

    yazılımın iyi olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? kullanıcı yorumlarını okuyarak, çekilmiş fotoğrafları inceleyerek.
  • donanımsal yeterlilikleri beklentilerin hızla üzerine çıkmış olan kameralar. ayrıca; (bkz: #118897297)
hesabın var mı? giriş yap