• türkiye'de sadece 2 üniversitede olan ve öğrencilere çince ve çin edebiyatı hakkında bilgiler vermeyi,öğrencileri bu bilgilerle donatmayı amaçlayan bölüm.

    şu an için sadece erciyes üniversitesi ve fatih üniversitesi'de bulunmaktadır.fatih özel üniversite olduğu için öğrenciler ağırlıklı olarak erciyes'de toplanmaktadır.

    eğer bu bölümü erciyes üniversitesi'nde okuyacak olursanız fen-edebiyat fakültesi zemin kattaki sınıflarda eğitim görürsünüz.hemen yanınızda japon dili ve edebiyatı onun hemen yanında da kore dili ve edebiyatı bölümleri vardır.bu iki bölüm öğrencileriyle sıkı arkadaş olacağınız kesin.çünkü bu 3 bölümden hangisinde bir etkinlik olsa diğer 2 bölümün öğrencileri zorunluluktan gönüllü olarak bu etkinliğe katılırlar..yoksa yok yazılırlar,devamsızlıktan kalırlar..

    değişmez hocaları nurcan hoca ve imge hoca'dır..herkes imge hoca'dan illahlah eder..ancak nurcan hoca'nın tripleri de çoğu zaman çekilmez bir hal alır..öğrenciyi hala lise öğrencisi gibi görürler ve isteklerinin koşulsuz yerine getirilmesini isterler..mesela dersiniz 1'de bitiyor ve sizin 3'de randevunuz var..ama hoca pat diye 3'te şu etkinlikte olacaz yoklama orda alınacak diyebiliyor..gitseniz bir türlü gitmeseniz bir türlü..

    bu tür tuhaflıkların dışında bölüm hakkında söylenecek şeyler zaten klasik..dünyanın en zor dilini öğrenmeye gider buraya öğrenciler..içlerinden sadece birkaçı öğrenir..diğerleri öğrendiğini sanır..bazıları ilk senenin ortasında bırakır gider.bölüm öğrencilerine göre bu giden korkaktır,kaçandır..ama zaman geçtikçe,dönemler ilerledikçe hepsinin kafasından aynı düşünce geçer..ama hepsi uygulama cesaretini gösteremez..

    aslında dil çok kolaydır..okuması ve konuşması gerçekten çok basittir.ancak yazısı tam bir ölümdür..hatta çin işkencesi = çince yazı yazmak diye bir denklem bile kurulabilir..alfabesi yoktur..bu nedenle hiçbir mantığı yoktur..aklınızdan geçen her kelimenin farklı bir şekli vardır ve siz bu şekillerin tamamını ezberlemekle yükümlüsünüz.aksi takdirde sınava girer,soruları okur,cevapları bilir ama yazamadığınız için patır patır kalırsınız derslerden.

    işin özü şudur..ezber yeteneğinize ve sabrınıza güveniyorsanız korkmayın..gerçekten çok kolay..ama ezberinizden en ufak bir şüpheniz varsa uzak durmanız gereken bir bölümdür.

    illa uzakdoğu dili olsun ama zor olmasın diyorsanız:

    (bkz: japon dili ve edebiyatı)
    (bkz: kore dili ve edebiyatı)
  • türkiye'de bu bölümü okumayı düşünenlere tek tavsiyem hiç bölüme kayıt filan yaptırmadan tası tarağı toplayıp çin'e gitmeleri yönünde olacaktır, zira dört sene okuyup mezun olunca bildiğiniz çince, çin'de 1.5-2 sene eğitim gören birisiyle aynı seviyede oluyor. çin kültürünü yakından tanımayı, çin coğrafyasını yaşayarak öğrenmeyi filan hiç söylemiyorum bile.
  • tercih döneminde yazmayı düşündüğüm bölümdür. yardım edebilecek, tavsiyede bulunabilecek varsa seve seve kabul ederim.

    (bkz: teşekkürler türkiye)
  • sinoloji ile karıştırılmaması gereken bir bölümdür.sinoloji klasik çince üzerine eğitim verirken erciyes üniversitesinde ve fatih üniversitesinde bulunan bu bölüm modern çinceye yönelik bir eğitim verir.edebiyat dediginiz konfucyus ve du fu dan ibarettir.erciyes üniversitesinde son bir kaç yıldır ögretim görevlisi eksikliği nedeniyle eğitim düzeyi oldukça düşük olan bu nedenle de 2008-2009 yılında ögrenci alamayacığını acıklayan bölümdür.
  • içinde bulunduğumuz dönemde son derece önemli bir bölüm.

    liseden tanıdığım bir eleman, genelde sivaslıların sahibi olduğu, çin malları satılan, milyoncu tarzı bir yerde çalışıyor.

    nice bölüm mezunları alakasız sektörlerde çalışırken hem de.
  • istanbul çin dili ve edebiyatı hakkında bilgisi olan yardımcı olabilir mi? yazmayı düşünüyorum da.
  • istanbul'da istanbul universitesinde ve okan üniversitesinde, kayseri'de erciyes üniversitesinde, ankara'da ankara üniversitesinde olan bölüm.

    türkiye'de şuan (2020) itibariyle sadece bu 4 üniversitede mevcut olan bölüm.

    okanda çeviriye daha çok önem verilirken, istanbul universitesinde edebiyata, erciyes üniversitesinde dili kullanımına daha çok önem verirler.

    genel itibariyle potansiyeli nedeniyle tavsiye edeceğim bir bölüm olsa da, yanında başka bir bölüm okunursa kendinizi garantiye alırsınız. yoksa bölümü okuyup yeterince çalışmadığınız taktirde çinceyi ogrenemeyip ortada kalmanız moralinizi bozacaktır.
  • çinliyle japonu karıştıran arkadaş, çin dili ve edebiyatı ile japon dili ve edebiyatını karıştırmış olabilir. iyice araştırmadan tercih yapmasın.
hesabın var mı? giriş yap