• yusuf yusuf'un bi kaç bin kilometre boyunca yerden yedi sekiz metre yükseğe yücelmiş halidir.
  • amacına belkide hiçbir zaman ulaşamamış devasa yapıt.

    -imparatorum
    -efendim vezir
    -ya bu seddi yaptırdınız ya hani
    -eee
    -türkleri içerde unutmuşuz.
  • kaynağını bulamadığım ama bir dergide (yamulmuyorsam national geographic) okuduğum kadar ile aklımda kalan bir anektod:

    bir türk fotoğrafçı çekim yapmak için sedde gider, gezip çekim yaparken set üzerinde resim yapan çinli bir amcaya rastlar, fotoğrafçıya ilginç gelir ve yanına gider. şöyle bir konuşma geçer:

    - amca, kolay gelsin
    +teşekkürler
    - türkiye'den geliyorum ben
    + lan yine mi geldiniz
    - ?!
  • çinliler hun akınlarından kendilerini korumak icin cin seddini yapmaya baslamislardir ama iyi bir at binicisi olan hunlar için bu surları gecmek cok kolay olmustur.bu yuzden zaman icinde uzatılmıs ve yukseltilmisitr. bugunku halini 15.asirda almıstır..uzunlugu 1845 km dir..
  • hesaplayan adamlar üşenmemiş oturup "hacı şimdi bu mereti bugün yapsak kaça patlar acaba?" diye hesaplamışlar.

    gözetleme kuleleri hariç kilometre başına 225 000 ytl (225 milyar tl) maliyetten toplam 925 000 000 ytl (925 trilyon tl) masraf çıkmış ki akıllı adamın yapacağı iş değil.

    (bkz: #3736780)
  • moğol da bir türk de bir diye düşündüğümüz için, türklere karşı yapılmıştır diyip geçiyoruz.

    onun dışında civ4* der ki: çin seddi'nin amacı, yağmacıların içeri girmesini engellemek değil, çünkü bu kadar uzun bir duvarın kontrol edilmesi imkansız; yağma edilen ağır mallarla tekrar dışarı çıkılmasını engellemek/zorlaştırmak ve bu sayede yağmacılığı olabildiğince azaltmak.
  • anibal savaşları sırasında uzakdoğudaki altı krallığı ele geçirerek feodal düzene son veren, ilk çin hükümdarı shih huang ti'nin yaptırdığı duvardır.

    shih huang ti, çin seddi’nin yapılası ile eşzamanlı olarak dini kitaplar hariç tüm kitapların yakılmasını emretmiş bir hükümdardır. jorge luis borges'e göre bu tavır, ölümsüzlüğü arayan bir adamın zaman (kitapların yakılması) ve mekan (çin seddi) ile tüm bağını kopartması anlamına geliyor.

    herbert allen giles’e göre de yakılmaması için kitap saklayanlar kızgın bir demirle damgalanır ve ölene kadar duvarın yapımında çalıştırılırdı.

    ne garip, beden ve zihin arasına sıkışmış bir ihtirasın dünyaya 10.000 km’lik bir duvar olarak yansıması.
  • uzaydan görünüyor geyiğinin kişiler üzerinde ne kadar yanlış algılanabilecegini göstermiş kul yapisi zira bir tanıdık uzaydan göründüğü çin seddi'nin dikine oldugunu zannediyormuş. seddin neden yapıldığını şimdi daha iyi anlıyorum. aynı kişinin bir başka performansı için; (bkz: #15193247)
  • insanın çin malı olduğuna inanası gelmeyen büyük yapıdır.
  • kadın hoca çin seddini anlatırken ordaki türklerin çinli kızları kaçırıp bafilediği için yapıldığını söylememle birlikte sınıfın dumur olmasını sağlamıştır. savaş bahanedir aslında olay karı kız davasından ileri gelir.hocanında çinli kızları bafilediğimizi saklaması ayrı bir tartışma konusudur, sadece prosedür dayatmasıdır... o zamanki savaş hikayeleri arasında çin kaynaklarında bu konuya da yer verilir bildiğim kadarıyla.
hesabın var mı? giriş yap