• akne, sivilce vs rahatsiz edici durumlara iyi gelen, yuze surulen bisey. ilac.
  • gercekten cok etkili bir ilac ama kullanirken dikkatli olun, surdukten sonra gune$e cikarsaniz yuzunuzde kalici leke yapabiliyor
  • kesınlıkle tahmın edıldıgı gıbı roll on tarzı surulmemesı, mınık bastırıshlarla cılde uygulanması halınde sonuch alınabılecek, solusyon,
    90lı yılların dermatoloji uzmanlarının recetelerınde yazmayı en sevdıklerı kelime.
  • kombine kullanım ichin bir oneri
    locacortene solusyon, aknebon krem, cleocin t
  • "abi çok sürelim daha çabuk etki etsin" mantalitesiyle bol bol sürüldüğünde cildi geren, kurutan, içine eden ve ayrıca uzun süre renkli bir şeyin üstünde (mesela kahverengi dolap, ya da mavi kitap) durduğunda onun rengini alan ilaç
  • eczacıbaşı tarafından üretilir. aha da buyrun prospektüsü:

    etken maddeler:
    klindamisin fosfat %1

    piyasa şekilleri:
    30 ml'lik şişelerde.

    kullanım şekli:
    günde 2 defa ince bir tabaka halinde sürülür.

    endikasyonları:
    özellikle bacteroides fragilis başta olmak üzere anaerob bakterilerin neden olduğu ağır enfeksiyonların tedavisinde endikedir. ayrıca, duyarlı stafilokok, pnömokok ve streptokok suşlarına bağlı enfeksiyonlarda, özellikle penisiline karşı duyarlı kişilerde penisilin kullanımının uygun olmadığı durumlarda kullanılır. anaerob bakterilerin neden olduğu ampiyem, anaerobik pnömoni ve akciğer apsesi gibi intraabdo-minal enfeksiyonlar, endometrit, gonoksi dışı tubo-ovariyal apseler, pelvise ait selülit ve ameliyat sonrası vajinal enfeksiyonlar gibi kadınlarda görülen pelvis ve genital sistem enfeksiyonları. streptokokların ve stafilokokların neden olduğu ağır solunum yolu enfeksiyonlaryla ağır deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, septisemi ve stafilokokların neden olduğu akut hematojenöz osteomiyelit. pnömokokların neden olduğu ağır solunum yolları enfeksiyonları.

    kontrendikasyonları:
    klindamisin ya da linkomisine duyarlı kişilerde kontrendikedir.

    uyarılar:
    klindamisin seyrek de olsa ağır kolite neden olabilmektedir. dolayısıyla, daha az toksik antibiyotiklerin yetersiz kaldığı ciddi enfeksiyonlarda kullanılmalıdır. birçok üst solunum yolu enfeksiyonları gibi bakteriyel olmayan enfeksiyonlarda kullanılmamalıdır. çalışmalar, clostridium'lar tarafından salgılanan toksinlerin antibiyotiğe bağlı kolitin ana nedeni olduğunu ortaya koymaktadır. kolit genellikle şiddetli, devamlı diyare ve şiddetli karın kramplarıyla karakterizedir ve kan ve mukus pasajıyla birlikte görülebilir. endoskopik muayene psödomembranöz koliti ortaya çıkarabilir. keza clostridium difficile için dışkı kontrolu teşhiste yardımcı olabilir. belirgin bir diyare meydana geldiğinde ilaç kesilmeli veya eğer gerekliyse hasta yakın gözetim altında tutularak ilaca devam edilmelidir. hafif kolit olgularında sa-dece ilacın kesilmesi yeterlidir. daha şiddetli olanlarda sıvı, elekrolit ve protein ilavesi gerekebilir. bu durumda kalın barsak endoskopisi önerilir. atropin ile opiyatlar ve difenoksilat kombinasyonu gibi antiperistaltik ilaçlar bu durumu uzatabilir ve/veya daha da kötüleştirebilirler. clostridium difficile'nin neden olduğu, antibiyotiğe bağlı psödomembranöz kolitin tedavisinde vankomisin ve metronidazol etkilidir. gebelikte güvenli kullanımı henüz saptanmamıştır. klindamisinin anne sütüne geçtiği ve burada 0.7 ila 3.8 µg/ml düzeylerde bulunduğu saptanmıştır. klindamisin serebrospinal sıvıya yeterli düzeyde geçmediği için menenjit tedavisinde kullanılmamalıdır. ağır hasta, yaşlı kişiler diyareyi daha güç tolere edebilmektedirler. klindamisin bu tip hastalara verildiği zaman dışarı çıkma sıklığındaki değişim dikkatle gözlenmelidir. gastrointestinal rahatsızlık, özellikle de kolit geçirmiş olanlarda ve atopik kişilerde dikkatle kullanılmalıdır. uzun süren tedavilerde periyodik olarak karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ve kan sayımı yapılmalıdır. klindamisin tedavisi duyarlı olmayan mikroorganizmaların, özellikle mayaların aşırı artışına neden olabilir. süperenfeksiyon görülürse klinik duruma göre tedavi yapılmalı-dır. bazı enfeksiyonlar antibiyotik tedavisine ilaveten drenaj veya diğer cerrahi müdahaleleri de gerektirebilirler. şiddetli karaciğer ve/veya böbrek rahatsızlığı olan hastalarda dikkatle kullanılmalı ve yüksek doz tedavisi sırasında serum klindamisin düzeyleri izlenmelidir.

    yan etkileri:
    karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve diyare; makülopapüler döküntü ve ürtiker gözlenmiştir. stevens-johnson sendromuna benzeyen eritema multiform olguları görülebilir. bu durumda ilaç hemen kesilmeli ve ağır reaksiyonların acil tedavisi için epinefrin, kortikosteroidler ve antihistaminiklerden yararlanılmalıdır. geçici nötropeni (lökopeni), eozinofili, agranülositoz ve trombositopeni, çok ender olarak poliartrit bildirilmiştir. klindamisin tedavisi sırasında karaciğer fonksiyon testlerinde bozulma ve sarılık görülebilir.

    ilaç etkileşimleri:
    klindamisin ile eritromisin arasında antagonizma mevcut olduğundan bu iki ilaç bir arada kullanılmamalıdır. klindamisin nöromüsküler blok yapıcı etkiye sahip olduğundan diğer nöromüsküler blok yapıcı ilaçların etkisini artırabilir. dolayısıyla bu tip ilaçları alan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
  • berbat bir kokusu olan ilaç. sadece yüz değil, omuzlardaki akne kolonileri için de verilmektedir.
  • gençlik yıllarımın kandırıkçı sivilce ilacı. büyük umutlarla alınıp, fos çıkması* ile hafızaya yer etmiştir. sol frame'de adını görünce, belki yeni versiyonu gençleri sivilceden kurtarıyordur diye umutlanmış idik. ne var ki, (bkz: eski hamam eski tas)
hesabın var mı? giriş yap