• kendisi ile tanışmamız, ünlü bir hastanenin kök hücre nakli biriminde hemşire olarak çalıştığım zamanlarda gerçekleşti.takviye gıda formunu, ilaç dolaplarının birinde bulmuş ve okumaya koyulmuştum.

    bundan 4 yıl öncesinde hakkında türkçe bulduğum makale sayısı, şimdiki kadar olmasa da o zamanlarda farkettiğim “enerji arttırımı” yönündeki potansiyel enerjisi idi.kronik yorgun anneme bir kutu aldım ve sadece iç dedim.kendisi diyabet ve tansiyon hastası idi ve bana söylediği şey “ bunu içmeye başladım başlayalı yorgunluk ağrı kalmadı” şeklindeydi.

    aradan 4 yıl geçti ara ara aklıma düşsede üzerindeki yapılan çalışmaları göremeyeceğimi düşünerek pek bakmadım.( ya da bu bahane, üşendim)fakat bugün detaylı bir makale okuma işlemi gerçekleştirdiğimde ki 10'a yakın makale okuttu bana gecenin 5'inde.

    kalp ve diyabette etkisi açık olarak belirlenmiş fakat benim dikkatimi çeken şey van yüzüncü yıl üniversitesi ve iran'daki bir üniversitenin yaptığı araştırmalar.kanser üzerine daha önce bu enzimin etkisi araştırılmışsa da etkin bir rol saptanamamış fakat van ve iran şunu söylüyor özetle; meme ve akciğer kanserinde koenzim q10 serum düzeylerine bakıldığında farkedilir bir düşüklük söz konusu.koenzim q10 takviyesi kanseri önlemeye yahut bitirmeye yeter mi bilinmiyor ama dikkat çeken kısmın araştırlmasının devam edilmesi gerekiyor.

    sonuç:her ne olursa olsun faydası birçok alanda olan bu takviyenin kullanılması gerektiğini düşünüyorum.

    zorunlu edit: sayın yazarlar, bunlar benim şahsi görüş ve araştırmalarım.herhangi bir ciddi hastalığınız bulunuyorsa her ne kadar takviye edici gıda kategorisinde bulunsa da, önerim doktorunuza danışmanız olur.

    kaynak editi: makale okumayı sevenler için, hepsine ulaşamasam da kısa bi bakışla hatırladıklarımı bırakıyorum.

    (bkz: https://dergipark.org.tr/…nload/article-file/200881)

    https://dergipark.org.tr/…nload/article-file/796017

    https://www.turkiyeklinikleri.com/…m-q10-93334.html

    https://www.centro.com.tr/…-q10-bilimsel-bülten.pdf
  • coq10 ya da türkçe yazılışı koenzim q10 olan, organik, doğal, yağda çözünen, vitamin benzeri bir maddedir. balıkta * * ve ette * * * * * ve genel olarak tüm canlılarda ve pekçok yiyecekte * * çeşitli oranlarda bulunur. ubiquinone olarak da adlandırılır ve hücreler arası elektron taşıma zincirinde yardımcı bir faktördür.
    koenzim q10’ un temel aktivitesi enerji üretiminde rol almasıdır. enzimlerle birarada çalışarak hücrelerin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar ve kasları güçlendirir. enerji üretimindeki hayati rolü yüzünden her hücrede bulunur. özellikle kalp hücrelerinde bol bulunur ve kalbin sağlıklı çalışmasında rol oynar. çalışmalarda, kardiyovasküler * * ve kas hastalıkları *olan kişilerde koenzim q10 düzeyinin düşük olduğu bulunmuştur. bunun yanında koenzim q10, serbest radikalleri nötralize eden antioksidan olarak da etkilidir ve antiageing özelliğe sahiptir. ayrıca koenzim q10 ‘un diş ve dişeti sağlığı, bağışıklık sisteminin doğru işleyişi ve güçlendirilmesi, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve yaşlılıkla ilgili diğer durumlar üzerinde çok olumlu etkileri vardır.
  • bildiğin gizemdir. okumaya kalkınca süperdir, muhteşemdir, mucize vaad eder . doktorunuza sorsanız henüz ispatlı değildir yararları , vitamin_ gıda takviyesi dir. hatta kullanıyorum dediğinizde e kullanın ' tınn' havasındadır. yabancı kaynaklara bakarsanız kalpten, yüksek tansiyona, ms'den alzhaimer'a her derde devadır. anlayamadım ve çıkamadım işin içinden. varsa ben kullanıyorum diyen kullanıcı yada allah aşkına konuya ilgi göstermiş olan bir tıp erbabı bi yeşillendirsin ya.
  • hücrelerde daha yüksek bir emilim için alpha lipoic acid ile beraber alınması elzem olan, işe yaradığı bilimsel olarak yeterince kanıtlanmış olan antioksidan.
  • kas erimesi rahatsızlığı olan bir yakınımın doktor tavsiyesi ile kullandığı enzimdir.

    gnc'nin piyasadan çekilmesiyle şimdilik en iyisinin solgar olduğuna kanaat getirdik. duyduklarınız yalan değil gözlerimle görüyorum,40 yaşın üstünde ve porselen gibi bir cilde sahip. benden de genç görünüyor. (yaş 25)
  • dünya üzerinde yoğun bir şekilde kullanılan antioksidan besin takviyesi. hakkında ispatlanmış ya da ispatlanmak üzere olan bir çok faydası ve bunlar hakkında makale var. anti-aging konusunda rakipsiz gözüküyor. yüksek doz kullanımlarda nörolojik odaklı hastalıklarda (alzheimer, parkinson..) risk grubu içinde olan kişiler için büyük faydalar sağlamış.

    özellikle hücre yenilenmesini hızlandırdığı için avrupa'da 45 yaş üstü kişiler arasında günde 1-2 tane alınması oranı %28 ki bir takviye için hayli yüksek bir oran.
  • solgar'ın ürünü titanyum dioksit içermektedir.

    biz antioksidan alalım diyoruz, adamlar yanına tatlı niyetine toksik madde ekliyor.

    keşke daha fazla araştırıp da sipariş verseymişim. şişeyi de açmış bulundum. resmen çöpe gidecek 200 kağıt!

    edit: varsa aranızda konuya hakim bi hekim lütfen bana bi şey desin. "içebilirsin" ya da "o elindeki tableti yavaşça yere bırak" diye. off..

    edit 2: cevap olarak "6 ay kullan, sonra ara ver" dediler ve 20 gündür akşam yemeklerinden hemen sonra nordic naturals balık yağı ile birlikte bir tablet içiyorum. plasebo etkisi midir bilmiyorum ama son günlerde daha enerjik, daha mutlu, daha iyi hissediyorum kendimi. saatlerce uykuya rağmen sürünerek uyanan, oflayıp puflayan bezgin bekir halimden bir haftadır eser yok. hayırdır inşallah.
  • cilde iyi geldiği için doktor tavsiyesiyle 30 mg'ını henüz almış olduğum ürün. etkisini görünce editleyeceğim.
    edit1: herhangi bir faydasını görmedim. kullanımını günlük 100 mg a çıkardım. tekrar edit gelecek.
    edit2: gözle görülür bir etkisini göremedim ama sanırım uzun vadeli koruma amaçlı işe yarıyor.
  • sağlık yazılarıma verdiğim arayı koenzim q10 ile kapatmaya karar verdim.

    genel tanım: coq10 yağda çözünen vitamin benzeri bir bileşiktir. hücresel enerji üretiminde yer alır, antioksidan özelliğe sahiptir ve bu özelliği ile hücrelerin korunmasına ve bazı kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. vücudumuz tarafından da üretilir ve hücrelerin mitokondrilerinde (mitokonriler enerji/atp üretmekten sorumludur) depolanır ve yaşla birlikte üretimi azalır.

    ne işe yaradığından bahsedelim:

    +atp'nin yani vücudumuzda gerçekleşen biyokimyasal olaylar için gerekli enerji sağlayan molekülün üretilmesinde rol alır ve hücresel enerjiyi arttırır. belki lise biyolojisinden ets yolağının elemanlarını hatırlayanlarınız vardır. burada ubikinon vardı. hah işte o ubikinon bu koenzim q10.

    + vücudun enerjiye daha çok ihtiyaç duyduğu hücrelerinde miktarı daha fazladır (kalp kası hücreleri, üreme hücreleri, kas hücreleri vb)

    + atp üretimi rolünün dışında coq10 çok güçlü bir antioksidan. bununla da kalmaz diğer antioksidanların da yeniden görev yapabilmesi için bir nevi temizleyici olarak görev alır.

    indirgenmiş/aktif formu (bkz: ubikinol) oksitlenmiş/inaktif form (bkz: ubikinon) a göre daha yüksek biyoyararlanıma sahiptir.

    coq10 lipofilik bir yapıya sahip olduğu için yağlı besinlerle alındıgında da emilimi artar.

    hali hazırda insan vücudunda bulunan bir molekül olduğu için yan etkisi de genelde ya hiç yoktur ya da çok azdır.

    devamı gelecek.

    devamı için edit:

    + statin grubu kolesterol ilaçlarının kan, kalp, karaciğer gibi dokularda coq10 düşüşüne sebep olduğu araştırmalarda gösterilmiş. statin kaynaklı oluşan birçok yan etkinin(kas ağrıları,yorgunluk vb.) ana sebebi de bu coq10 düşüklüğüdür.
    meraklısına mekanizması: statinler coq10 üreten mevalonat yolunu inhibe ederek kolesterol düzeyini düşürürler.

    + yine antidepresan kullanımı coq10 miktarında düşüşe sebep olur.

    +coq10 antioksidan özelliği ile hücreleri oksidatif hasardan korurlar
  • 40 yaşından önce kullanmak gereksizdir. sadece antioksidan görevi değil birçok fonksiyonu (etz’deki fonksiyonu, endotelyal fonksiyonu, hücre sinyalizasyonu ve gen ifadesine etkisi…) bulunmaktadır. zamanla yaşlanma ve hastalıklara bağlı olarak kandaki koq düzeylerinin düşmesi ile birlikte 40 yaş itibariyle alfa lipoik asitle beraber diyete takviye olarak eklemek mantıklı olacaktır. fakat özellikle kan sulandırıcı kullananlar bir uzmana danışarak hareket etmeli çünkü coumadin’in etkisini azaltması gibi etkileri de bulunmakta.
hesabın var mı? giriş yap