• almanya ve abd analizlerini türkiye'ye uyarladığımızda iki yıllık süreçte alınacak önlemlerin şiddeti doğrultusunda minimum 60 bin ila maksimum 300 bin arasında değişiklik gösterir.

    ekleme: newyork times'ın analizi
  • "sağlık bakanı günlük olarak “virüs bilançosu” açıklıyor. yeni hastalar, iyileşenler, yitirdiklerimiz… durumumuzu görüyoruz! az mı öldük, çok mu? italya’dan iyi miyiz? tehlike geçti mi? ikinci dalga geldiğinde tekrar bakılacak ama şimdilik ne haldeyiz?
    korona virüsün bilançosu dediğimizde anlaşılması gereken bunlardan ibaret olamaz.
    eğitimin kesintiye uğramış olması, salgının kendisinin üstüne bir de sağlık sisteminin covid-19 dışında fiilen çalışmaz hale gelmiş olması gibi şeylerin faturası büyük olasılıkla önümüzdeki yıllarda çıkacak.
    öte yandan salgın günlerinin kapitalist türkiye bilançosunda ölçülebilir olan başka toplumsal/ekonomik unsurlar var.
    işsizlik artışı, yoksullaşma, emekçilerin gelirlerindeki gerilemeler…
    salgın bilançosu diyoruz ama aslında salgın döneminde sınıf mücadelesinin bilançosu dememiz uygun olur.
    işini kaybedenler, ücretsiz izine çıkarıldığı için zaten dar olan gelirleri iyice azalanlar, tersine daha çok çalışmaya zorlananlar, hastalık korkusuyla işini kaybetme korkusu arasında sıkışmış olarak sağlıksız koşullarda çalışmak zorunda kalanlar.
    onlar bir yanda. diğer yanda da patronlar var. salgından yeni kâr ve kazanç alanlarıyla çıkanlar, mali darboğaza girenler (ve devlet desteğiyle darboğazı geçenler) ücretsiz izne çıkardığı işçisini çalışıyor gösterip kısa çalışma ödeneğini cebe atanlar, alması gereken önlemleri almayıp, işçinin canıyla kumar oynayanlar..."

    boyun eğme sayı: 223
hesabın var mı? giriş yap