• kumadin (coumadin): warfarin olarak da bilinen ve kanın pıhtılaşmasını önleyen bir madde. tıpda pıhtılaşmanın sakıncalı olduğu durumlarda sağaltım amaçlı olarak kullanılır.
  • kontrollü olarak kullanılan ve kullanımı esnasında düzenli biçimde kan pıhtılaşma testleri yaptırmanız gereken ilaç
  • özellikle yapay kapak takilan hastalarda bu kapak üzerinde kan pihtilasabilmektedir. bunun yanisira kalp kapak ameliyati olmamis olsa bile kalp atislari düzensiz olan kapak hastalarinda da kalp bosluklari içinde kanin pihtilasmasi riski fazladir.
    pihti olusumu olasiligini azaltmak için yukarida sözü edilen hastalarda kani sulandirici bazi ilaçlar kullanilmaktadir.
    bunlarin içinde en yaygin olarak kullanilan ve dozajinda asiri dikkat gereken ilaç “coumadin” dir. kan sulandirici ilaçlar kanin pihtilasmasi için gereken zamani uzatmaktadir.
    eger bu ilaci kullaniyorsaniz belirli araliklarla protrombin zamani (ptz) denilen kan testini yaptirmaniz gerekmektedir. çünkü her insanin bu ilaca olan cevabi farkli olmaktadir.
    bu nedenle de doz, yapilan bu laboratuvar testi sonucunda ayarlanabilmektedir.
    bunun yani sira geçen zaman içinde vücudun “coumadin” e olan cevabi degismikti ve dozun periyodik olarak yapilan laboratuvar testleriyle tekrar ayarlanmasi gerekmektedir.
    hastanede yattiginiz süre içinde ptz'na her gün ya da gün asiri bakilirken taburcu olduktan sonra ihtiyaca göre haftada bir veya ayda bir olmak üzere daha seyrek bakilmasi gerekecektir. göre haftada bir veya ayda bir olmak üzere daha seyrek bakilmasi gerekecektir.
    kan sulandirici ilaç kullanirken kanama belirtileri konusunda dikkatli olunmalidir.
  • vitamin k'yi antagonize ederek etki gosterir. bu nedenle antidotu k vitaminidir. lavanta ve yonca bitkisinde az miktarda bulunur. 1920'de wisconsin'de sigirlarin tatli yonca yedikten sonra kanamalariyla bulunmustur. ilk kullanim alani ilac degil bildigimiz fare zehiridir hala da fare zehirlerinin ana maddesidir.
  • k vitaminine bağlı pıthılaşma faktörlerini inhibe ederek etkinliğini gösteren bir antikoagulandır. kumadin kullanan hastaların ptz'den çok inr ile takip edilmesi tavsiye edilmektedir. plazma proteinlerine yüksek oranda bağlandığı ve terapötik indeksi dar olduğu için ilaç etkileşimlerine dikkat edilmelidir.

    esasen fare zehiri olarak kariyerine başlamış bir ajandır.
  • akciğer embolisi geçiren hastalara da tekrarını önlemek için verilen ilaç. sözkonusu ilaç var olan kan pıhtılarına birşey yapamaz, ancak damarlarda serseri mayın gibi dolaşan pıhtılara yenilerinin eklenmesini engeller. yani coumadine kullanılması uygun görülen hastaların öncelikle hastanede gözetim altında tedavileri sürdürülmelidir. tetkikler uyarınca taburcu edilmelidir.
  • iki ucu boklu degnek denilebilecek ilactir. yaklasik 10 yildir kullaniyorum her turlu abuk sabuk kanama isiyle ugrastim, 4 sene once bir avantaj dezantaj hesabi yapip ilaci biraktim.. 5 gun sonra serebri mediada olusan bir tromboemboli ile sarsildim. duymam, konusmam ve vucudumun sol tarafinin duyusu gitti.acayip bir kabustu.cok sanslı olarak hayatima bir kac kucuk sekel ile devam ediyordum ki bir sene sonra sinav donemimde sabaha karsi kafamda iki paramedic ile uyandim ve paldır kuldur hastaneye kaldirildim.pz 18sn idi ama bu sefer bilmeden unutmustum. okulumdaki norolog ikinci olay oldugu icin beni intihara egilimli oldumu dusundugu icin basima bir pskiyatr sardi onu ikna etmek icin ugrastim baya.
    gecen sene gerekli ilac degisimiyle bir dis cekimi hadisesi yasadim ki evlere senlik durdu sanıp yeniden coumadin basladiktan sonra 5. gun agiz dolusu kanla uyandım ve izmire cene cerrahisine gitmek zorunda kaldım cekilen molar dis alani tamamen koterlenip 8 dikis atildi..
    bu kadar yazdim sonuc mu? orta ikiden beri aort stenozum yok, olmedim, yasiorum inatla da devam ediyorum yasamaya ya da (bkz: oldurmeyen allah oldurmuyor)
  • k vitamini metabolizmasına etki ederek pıhtılaşma önleyici * etki gösteren madde.
  • markanın malzeme adı gibi benimsenmesi'nin örneklerindendir. ticari bir markadır.
    http://www.ahmetalpman.com/defilacoku.asp?id=224

    etken maddesi için (bkz: varfarin)

    daha modern ve etkilisi için (bkz: brodifacoum)
    hepsine kısaca coumarin diyebiliriz.
  • bu ilaçla etkileşeme girdiğinde tehlikeli olan ilaçlar; fenitoin, nsai (asetilsalistik asit,parasetamol,metamizol sodyum), sülfonamid, makrolid gurubu antibiyotikler, kinolon grubu antibiyotiklerdir.
hesabın var mı? giriş yap