aynı isimde "cumhuriyet" başlığı da var
  • verdiği kitapları tiraj arttırmak için değil kültür hizmeti olarak verdiği aşikar olan gazete.
  • icinde calisanlar kadar da kedi barindiran gazete. türkocagi caddesinde, istanbul lisesinin karsisinda.
  • cumhuriyet, her gün sadece gazete veriyor.
    (cumhuriyet gazetesinin kendisine yakışan eski reklam sloganı.)
  • tirajinin azligindan oturu bir kac kez iflasin esiginden donen, ciddi yeniden yapilanmalara giden, hisselerinin cogunu bayindir holding'e devretmek zorunda kalan ve bu durumuyla okurlarini uzen gazete.

    bir kultur hizmeti adi altinda da olsa, gazete ile beraber kitap verilmesindeki amac gazetenin degisen cizgisi nedeniyle uzaklasan okurlari geri kazanmak ve ucuz kitap okumak isteyen universite ogrencilerinin dikkatini cekmekti. cumhuriyetin firin ya da buzdolabi vermesi soz konusu olamazdi, kitap cumhuriyetin imajina en uygun seydi verilebilecek.
  • turkiye'nin okumaya deger tek gazetesi.
  • kurtuluş savaşı sona erdikten ve türkiye devleti cumhuriyet rejimi ilkelerine göre yönetilmeye başladıktan sonra , yunus nadi tarafından 7 mayıs 1924’te istanbul’da , adını gazi mustafa kemal’in önerdiği cumhuriyet gazetesi yayınlanmaya başlamıştır. bu gazetenin ilk kurucuları yunus nadi , zekeriya sertel ve nebizade hamdi’dir.

    gazete çalışmalarına ittihat ve terakki partisi’nin eski genel merkez binası olan kırmızı konak’ta başlamıştır.

    gazetecilik mesleğinde büyük tecrübesi olan yunus nadi cumhuriyet gazetesini yayınlama hazırlıklarını yaptığı günlerde bir anketle işe başlamıştır. çünkü bir gazetenin başarıya ulaşmasındaki en büyük etkenin okuyucuları ile sağlam bağlar kurmaya ve bunları sürdürmeye bağlı olduğunu çok iyi bilinmektedir.

    gazetenin gelişiminde en önemli dönem 1930’lu yıllardır . bu gelişimin temelinde 1 aralık 1928 yazı inkılabı bulunmaktadır. latin harflerinin kabul edilmesi ve uygulanması başlangıçta bütün gazeteleri sarsmışsa da, yeni yazının kolay öğretilmesi ve aradan geçen bir yıl içinde yeni yazıyı öğrenenlerin çığ gibi büyümesi , 1930’da basın yaşamına canlılık kazandırmış , okur kitlesi çoğalmıştır.

    bu canlılık cumhuriyet gazetesinin çeşitli konularda atılımlar yapmasına imkan sağlamıştır. 24 ocak 1930’da ilk sinema sayfası yayınlanmış hangi sinemada hangi filmlerin gösterildiğine dair bilgiler verilmiştir. 30 ocak 1930’da ilk mizah sayfası , 1 şubat 1930’da ilk çocuk sayfası düzenlenmiştir. ayrıca 27 mart 1933’de düzenlenen milli kültür haftası 8 mayıs 1933’de ilk defa haftalık radyo programlarının yayınlanmasını başlamıştır.

    1930’lu yıllardaki gelişmelerin en önemlisi de cumhuriyet devriminin ideolojik yapısının belirlenmesi ve 1937 yılında anayasa’nın ikinci maddesine türkiye devleti cumhuriyetçi ,milliyetçi , halkçı , devletçi , laik ve inklapçı’dır’ ilkelerinin girmesidir.
  • en pahali gazete olmakla beraber, yaklasik 6-7 sene once yaptigi hayali iflas olayi ve dolandiriciliktan basi dertte olan esenyurt belediye baskaninin ortak oldugu, maddi acilardan surekli soru isaretleri olusturan gazete. ve yanilmiyorsam son 2 yildir dogan grubununda ortak oldugu gazete.
  • hakkında pek çok söylenti dolaşmasına rağmen, bağımsızlığından ödün verdiğine ya da verebileceğine inanmadığım gazete. günümüz azman medya tekeline karşı hala ayakta durabilmesi bile büyük bir başarı olsa gerek.
  • birinin aydin olmasi icin okumasi gerektigine bazi cevrelerce inanilan ve okuyanlarin da gizli veya acik bi $ekilde kendine aydin payesini vermeye cali$tigi, tek tarafli gazetedir; yurdumda tarafsiz bir tek basin organi olsa ve/ya ucuncu dunya ulkesi olmasak da* * * tum goru$lerden tum gazeteleri alip okusak da ne nedir bilebilsek at gozluklerini cikarsak... sak... sek...
hesabın var mı? giriş yap