• kimisi yaptığı işe göre kimisi de hayal ettiğine göre…
  • katologdan seçenler çoğunlukta.
    (bkz: soyadı kanunu)
  • güç, kuvvet...

    kendileri 50 kg lik dolu çuvalla adam dövmesiyle ünlüymüş. boy da 2 metreymiş. dedem ya keşke görseydim seni #kalp kalp kalp#

    edit: istiklâl gazisiymiş kendisi. en güzel hâtırası madalyası.esir düşüp kurtulma maceraları başka entarilere :)
  • nufus mudurlugunce hazirlanmis listelerden sectiler. cesitli sebeplerle bir cok akraba hatta kardesler bile farkli soyadlari aldilar.
  • bizim ki ermenilerin öldürdüğü kardeşinin ismini soyad yapmış.
  • soyadı aklıma geldikçe, aziz nesin'in o soyadını alışı aklıma gelir ve çok övünülen yalan-yanlış soyadı hikayelerini anlatanların övünmeleri ise ayrı bir vaka. dedem on kaplan gücünde, yok dedem düşmana kafa tutmuş, dedem şöyle , dedem böyle ''dedenize fatiha okumayı da unutmayın''.

    ''1934 yılında soyadı kanunu çıktı. herkes kendisine soyadını kendisi seçtiği için, insanların bütün gizli aşağılık duyguları ortaya çıktı. dünyanın en cimrileri ‘eli açık’, dünyanın en korkakları ‘yürekli’, dünyanın en tembelleri ‘çalışkan’ gibi soyadları aldılar. her türlü yağmada hep sona kaldığım için, güzel soyadı yağmasında da sona kaldım. bana, ortada böbürlenebileceğim bir soyadı kalmadığından, kendime ‘nesin’ soyadını aldım. herkes ‘nesin’ diye çağırdıkça ne olduğumu düşünüp kendime geleyim istedim.”

    not: gerçekten anısı ve gösterdiği kahramanlığı olanları tenzih ederim ama çoğu hikaye uydurma.
  • birisi mesleğinden, diğeri komutanının söylediği bir hitaptan.
  • bir tanesi büyük dedemin kardeşi öteki de kıyafetinden dolayı.

    büyük dede kardeşiyle beraber bir soyadı kararlaştırmış. nüfusa da beraber yazdıracaklarmış ancak sebebi bilinmez kardeş önden gidip soyadını yazdırınca bizimki sinirlenip ilk iki harfi değiştirerek başka bir soyadı yazdırmış. rahmetli dedem her köye gittiğimde anlatırdı.

    öteki büyük dede de yazdırmaya kürk/post gibi birşey giyerek gitmiş nüfus memuru da dedenin istediği soyad yerine bir hayvan adını önermiş daha iyi olur diye.
  • farsça soyadla benim de kafamı kurcalayan soyad. iran’la da alakamız yok ama resmen farsça soyadım var.
  • zamanında nüfus memurları gelmişler köye.
    biri onlara çay ikram etmiş ona çaycı soyadını vermişler
    birinin yeşil hırkası varmış ona yeşil soyadını vermişler
    öyle öyle bütün köye soyadlarını dağıtıp geçmişler.

    o zamanlarda devlet memurları burnundan kıl aldırmaz dediğim dedik tiplermiş. bizim dedeler de tırsmışlar peki madem deyip kabul etmişler.

    hiç öyle ayyıldızlıkırmızıbayraktaşıyankahramanoğlu gibi soyadları da verilmemiş.

    (bkz: sıradan biri olduğunu fark etmek)
hesabın var mı? giriş yap