• 1991 yapimi cok hos bir film. albert brooks, meryl streep. olumden sonraki hesaplasmalarla alakali... kisaca bir araf filmi. guzel bir fikrin guzel islenmis hali olsa da --- spoiler --- sonunun hafiften hayal kirikligi yarattigini soylemek, arafseverleri uyarmak sart. --- spoiler ---
  • son zamanlarda digiturkte sıkça yayınlanmaktadır.

    öldükten sonra bir şehirde toplanan insanlar hayatlarında neleri başarıp başaramadıklarını, zayıf ve iyi yönlerini tartışır, dünyaya tekrar dönüp zayıf yönlerini geliştirme konusunda bir karar vermeye çalışırlar.

    klasik ölüm sonrası inanışlarının aksine filmde cennet, cehennem veya tanrı kavramları hiç işlenmemiştir.
  • 1991 yapımı albert brooks'un hem yazdığı, hem yönettiği, hem de başrolünü meryl streep ile paylaştığı sıcacık bir film. abzürtlükleri içinde barındırsa da çok komik diyaloglara ve çok komik sahnelere sahip. izlerken sizi sıkmayacak cinsten.
  • woody allen : albert brooks,

    emrah : emral
    ahmet kaya: emrah dincer
    ingmar bergman : woody allen

    diye siralarsak, umarim analojiler bir yerli yerine oturur. bu film de bir albert brooks filmi. peki neden kotu? neden bu kadar kotu? cunku bu filmde albert brooks 'kendini' oynuyor. yani komik, esprili, hazir cevap. tamam, filmde kendini zeki, komik, hazircevap ve sempatik olmasi gereken iyi yurekli karaktere oturtan ilk yazar-yonetmen o degil. ama albert brooks o kadar kotu, o kadar sevimsiz bir insan ki, surekli kendisine espri yazip filmde her firsatta 'tasi gedigine oturttugu' yetmemis, bir de film icinde yaptigi esprilere gulen, hazircevapligini takdir etmekle gorevli, aralarinda meryl streep'in de bulundugu, yan-karakterler yazip, yonetmis. iste bu patetigin basladigi yer: filmin icine kahkaha efekti islevi goren karakterler yerlestirmek.

    onun disinda film cok kotu. ama bu herif hic kazanmadiysa bir kac milyon dolar kazanmistir bu filmden. oysa ki bu filmden para degil kasarli tost bile yiyememesi lazim. kahrolasin tecimsel sinema.
  • anlayan anlar bu filmi, anladığı için kendisiyle gurur duyar ve şanslı hisseder.
  • tasasız bir "after life" filmi. çok derdi yok ya da varsa da az biraz zararsız klişe törpüsünden geçirmişler. 80'lerin sonu 90'ların başındaki sıcak, gerçek ve pürüzsüz amerikan filmleri vardır ya, çocukken televizyonda falan izlemişsinizdir, aklınızda yer etmiştir, onlar gibi işte.

    --- spoiler ---

    filmin sonunda hakikati bulan ve aşkına sahip çıkan klişe adam var. yine de sevin onu ama, kötü bi adam değil çünkü aslında.

    --- spoiler ---
  • defending your life (1991), "hayat savunmaya değer" filmin adı.. albert brooks filmde hem yönetmen, hem yazarı, hem de oyuncu.. iyi film..

    --- spoiler ---

    filmde kişi öldükten sonra cennet ya da cehenneme gitmesi diye bir durum söz konusu değil.. başarısız olanlar tekrar dünya'ya gönderiliyor.. en büyük ceza tekrar dünya'da reenkarne olmak.. başarılı olanlar da erdemli bir insan olarak sanki nirvanaya ulaşmış gibi farklı bir aleme yolculuk yapıyor.. yüzlerce kez başarısız olup dünya'ya tekrar gönderilmiş insanlar var.. filmde tanrı kavramı işlenmemiş.. onun yerine evren'e atıf yapılmış.. başarısızlığın ana sebebi şu: en önemli faktör korku.. korkak olarak etiketlenmiş kimseleri derhal dünya'ya şutluyorlar. en önemli özellik cesur olmak.. ikincisi merhametli olmak.. julia çocukları ve bir iran kedisini yangından kurtardığı için başarılı.. korkusuzca, hayatını hiçe sayarak yangına atlayıp müthiş bir iş çıkarmak.. ve bu sebeple tek bir yangın görüntüsü ile yargılanarak sınavı geçiyor. korku yok, üzüntü yok, alkışlar eşliğinde.. hülasa; sınavı başarı ile geçmek için; cesur olmak, merhametli olmak, vicdanlı olmak, fırsatları değerlendirmek, yoksulluk korkusuyla cimri olmamak filmin ana teması.. etkileyici iyi bir film..
    --- spoiler ---
  • yıllar önce bir kısmını tv’de izleyip hayal meyal hatırladığım ve uzun süre bir yerde bulamadığım film. nihayet buldum ama afi prensibim gereği izlemedim. yine de mutluyum bulduğuma.
  • başrolde albert brooks'un olduğu 1991 yapımı, ölümle yaşam arasında kalmak üzerine bir film. daha ziyade reenkarnasyon üzerine bir film diyebilirim çünkü konunun özünde hayatınızı iyi bir insan olarak yaşadıysanız öldükten sonra daha iyi bir yere, kötü bir şekilde yaşadıysanız bunu düzeltmek için yeni bir hayatla yeni bir insan olarak dünyaya geri döndürülmeniz söz konusu. işte bu ileriye gitme ve baştan başlamanın sonuçlanması için bir sorguya çekilmeniz gerekiyor. filmde ana karakterimizin bu sorgu esnasında ve iki dünya arasında kaldığı yerde yaşadıkları bize anlatılıyor. muadillerinden farklı bir film herkese hitap etmeyebilir.

    https://www.planetdp.org/…nding-your-life-dp11172#1
hesabın var mı? giriş yap