• hani böyle gidersiniz önünüzde bir havuzda balinalar, yunuslar gösteri yaparlar, sonra yer altında tünellerde gezersiniz, camlardan havuzun içinde yüzen canlıları izlersiniz felan filan.
    halka açık olmayan, çeşitli araştırmalar için(deniz altında mayınları bulup işaretleyen yunuslar gibi) kullanılanlarıda varmış.

    misal:
    http://www.cabrilloaq.org/
    http://www.cmaquarium.org/
    http://www.national-aquarium.co.uk/

    detaylı bilgi için:
    http://www.aquariumcouncil.org/

    screen saverıda varmış efem:
    http://www.inndir.com/program.php?id=20182
  • sudaki tuz oranını sürekli ölçen bir cihaza sahip, bir hayli pahalı hobi. buna rağmen, denizatı beslemek fikri cazip geldiğinden, paramın çok, aklımın az olduğu bir dönemde gidicem almaya, önüme gelene bin tekme.
  • sırf anemon u seyretmek için değer ....
  • (bkz: deniz şişman)
    (bkz: deep nblue)
  • su ürünleri fakültesi 'nde öğretim üyeliği yapan karşı komşumun sahip olduğu ve salon-oda arasında duvar yerine kurduğu muhteşem bir yapıt. alışık olunduğu üzere akvaryumun içinde lepistes veya çöpçü balığıyerineçipura , levrek yüzüyor olması da işin en enteresan yanlarından biri.

    bu tür balıkları besleyenlerin onları yemeye kıyamadığını düşünmek de yanlış. haftada en az 3 gün balık pişirip, evinde deniz balığı yetiştiren böyle kişiler de var. *
  • bir adet dış filtre, bir adet protein skimmer, bir de akıntı motoru yardımıyla basitçe kurulabilecek akvaryum.
  • baktıkça insanın içini eriten, inanılmaz güzel bi akvaryum. hani derler ya "akvaryuma bakmak insanı dinlendirir" diye, işte bu söz sadece deniz akvaryumu için geçerli*. pet shop'ta akvaryum kısmında dikkatinizi ilk çekecek, gördüğünüzde de sahip olmak isteyeceğiniz tek akvaryumdur bu. içerisinde ki rengarenk palukları gördükçe, diğer envai çeşitte olan japon balıklarına bakmak istemezsiniz. "hani japonlara balık diyolarsa bu anemonlar ne arkadaş" dersiniz. fikir almak için görevliyi çağırırsınız, heveslenirsiniz kurmaya, fiyat sorarsınız ve oracıkta apışır kalırsınız. 75tl değerinde ki akvuryuma balıklar hariç 450-500tl civarında extra masrafla kurulduğunu öğrenince anemonlarla siz başka dünyaların varlıkları olduğunuzu düşünürsünüz.
  • insanların kendi zevkleri için, bazı canlıların yaşam alanını kısıtladığı sistem.
  • deniz balıkları ve mercanların muhteşem görüntülerinin insanları cezbetmesi sonucu teknolijininde gelişmesi ile insanların japon balığı beslemek yerine ben bunları beslicem büyütcem mantığı sonucu evine kurduğu akvaryumdur. kurulması az buçuk masraflı sistemler olup amaç sadece balık mercan beslemek değil onlara ihtiyaçları olan en iyi şartları sağlamak olmalıdır. tabi bu canlıları bi camekan içindeki suya hapsetmek hoş değildir fakat agaç kesip masa sandalye yapan insanoğlundan da insancıl şeyler beklemek çoktur.

    biraz bahsetmek istedim sadece (:

    deniz akvaryumlarında olması gerekenler biyolojik ve mekanik filitrasyon, akıntı, aydınlatma ve sudaki kimyasal değerlerin ölçümü için testlerdir.

    biyolojik filtrasyon temelde canlı kaya olarak tasvip edilen okyanusdaki azot döngüsünün oluşması için gerekli mikroorganizmaları bünyesinde barındıran bol gözenekli hacim olarak büyük ağırlık olarak az kayalarla yapılır. ülkemizde gökçeada tarafından çıkartılmakta olup yurt dışından ithal edilen kayalarda bulunmakdır (fiji) buna ikame olarak doğaya zarar vermeden kullanabilecek seramik kayalarda bulunmaktadır. ek olarak zeolit üzerinde çok gözenek barındırdığı için biyolojik filtre olarak kullanılmaktadır.

    mekanik filtrasyon; sudaki istenmeyen maddelerin protein toplayıcı (protein skimmer), karbon, elyaf gibi ekipman ve malzemelerle yapılan filitrasyondur. protein skimmer deniz akvaryumlarının kalbidir. silidirden bir kabı bulunur su ve havayı karıştıran bir motor suyu bu kaba basar ve suyu hızlı bir biçimde döndürür böylelikle oluşan köpükte istenmeyen maddeler toplama kabında toplanır ve akvaryumdaki sudan uzaklaştırlır.

    akıntı; balık ve mercanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan sudaki sirkülasyondur. özellikle mercanlara besin ve kimyasal maddelerin taşınması gerektiğinden çok önemlidir. akvaryum litresinin en az 20 katı ve en az iki motorla sağlanacak su sirkülasyonu gerekmektedir. örn; 200lt akvaryumda iki adet 2000l/h lik motor kullanmak gibi.

    aydınlatma; balıklar içinde gereklidir fakat fotosentetik canlılar için hayati önemi olan unsurlardan biridir. dimlenebilir ballastların çıkması ile gün doğuşu ve gün batımı akvaryumlara simüle edilebilmektedir. bu sayade mercanların açılmaya ve kapanmaya hazırlanması gün batımında çiftleşen balık türlerinin çiftleşme hazırlıkları gözlemlenebilmektedir (muhteşem bir görüntüdür). t5 floresanlar metal halideler ve led armatürler aydınlatmada kullanılmaktadır.

    su kimyası; nitrit, nitrat, amonyak, ph, kh, kalsiyum, magnezyum, iyodin en temel kontrol edilmesi gereken değerlerdir ve periyodik olarak kontrol edilmesi gerekmektedir.

    her ne kadar ekipman ve bunu elde etmek için para gerekli ise de en önemli unsur ilgilenmek için zamanınızın olması ve dahada önemlisi sabrınızın olmasıdır.
  • deniz akvaryumu canlı kayadır. akvaryumun litre hacmine göre 10-20 % miktarında canlı kaya bu akvaryumun bel kemiğidir.
hesabın var mı? giriş yap