• love and human remains , decline of the american empire ve en cok bilinen filmi jesus of montrealin yonetmeni olan kanadalı insan. *
  • barbarlarin istilasi filmi filmekimi gala bolumunde 16 ekim 2003 persembe aksami gosterilecek olan yonetmen
  • en son yakında vizyona girecek olan iki cannes ödüllü filmi barbarların istilası ile duyduğumuz yönetmen

    bu da biografi tadı katsın :
    mezuniyetinin ardından, denys arcand, quebec tekstil endüstrisindeki suiistimaller hakkında bir belgesel olan ve sözde peşin hükümlü bakış açısı nedeniyle 6 yıl boyunca resmen yasaklanan cotton mill, trademill’i (1970) yönettiği national film board of canada’da çalışmaya başlar. bunu 1972’de aynı derecede tartışmalı bir başka politik yönelimli belgesel takip eder: duplessis and after, quebec’in eski başbakanı duplessis’in politik yan tesirleriyle ilgili bir film.

    1972’de, denys arcand national film board’dan ayrılır ve ilk konulu filmini yönetir, dirty money, cannes film festivali’nde de gösterilen (eleştirmenler’in haftası, 1972) hırsızlık ve cinayet içeren ironik bir gerilim. o zamandan beri, filmleri hem eleştirmenlerin hem de halkın beğenisini toplar. rejeanne padovanni 1973’te the director’s fortnight ve new york film festivali tarafından seçilir, onu stone cold revenge ve comfort and indifference (quebec film critics association tarafından yılın en iyi filmi, 1981) izler. roger lemelin’in romanından uyarlanan 1974’teki the crime of ovide plouffe quebec’te gişe rekorları kırar.

    1987’de denys arcand, çıkış filmi olan the decline of the american empire’ı yazar ve yönetir. cannes’da, director’s fortnight’ta gösterilen film, fipresci ödülü’nü alır.(uluslararası sinema basını federasyonu tarafından verilen uluslararası eleştirmenler ödülü) aynı yıl en iyi yabancı dilde film kategorisi’nde oscar’a aday gösterilir. the decline of the american empire kanada’da dokuz genie ödülü (kanada oskarları), quebec film eleştirmenleri federasyonu’ndan l-e molson ödülü ve daha pek çok uluslararası ödül alır. festival çemberinde (toronto, vichy/fransa, taormina/italya, chicago film festivali vs…) bir hit olur ve hem eleştirmenlere hem de izleyiciye göre the decline of the american empire kanada’nın dünya çapındaki en büyük sinema başarısı olur.

    1989’da, jesus of montreal’i cannes film festivali’nin resmi yarışmasının yıldızıdır: jüri ödülü’nü ve ökümenik ödül’ü (hristiyan birliği ödülü) birlikte alır. isa’nın hayatı, katolik ideolojisi ve çağdaş hicvin bu sarsıcı karışımı en iyi yabancı dilde film kategorisi’nde bir oscar adaylığı ve kendi ülkesinde 12 genie ödülü kazanır.

    1993’te, şehrin kuruluşunun 350. yıldönümünü kutlayan montreal altılısı’nın (vue d’ailleurs) bir parçasına katkıda bulunduktan sonra, denys arcand 1995’te ilk kez ingilizce olarak kanadalı brad fraser’ın tartışmalı oyunu love and human remains’in sinema uyarlamasını çeker. ardından evsizler hakkında bir film olan, benoit briere ve gaston lepage’ın oynadığı, poverty and other delights’ı televizyon için yönetir (1996): bu film kanada sinema ve televizyon akademisi’nden en iyi drama, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo dallarında üç gemini ödülü alır.

    2000’de, denys arcand’ın hicvi, şöhretinin doruğundayken, stardom cannes film festivali’nin kapanış gecesinde gösterilen ilk kanada filmi olur. toronto ve vancouver film festivalleri’nin yanı sıra uluslararası londra film festivali’nce de seçilir ve en iyi senaryoya verilen writer’s guild award’ı da alir. film dünyada 30’un üstünde bölgeye satılır.

    bütün denys arcand filmleri, onun tarihe olan derin tutkusunu ve farklı toplumsal arka planlardan gelen karakterleri sergiler.
  • 2007 yılı yapımı son filmi l age des tenebres'dir. (filmin ingilizce adı days of darkness (kanada versiyonu) ve the age of ignorance ve türkçesi karanlığın gölgesinde'dir.)
  • benim için zirveyi montrealli isa ile yapmış olan yönetmendir. o gazla iki filmini daha izledim ve amerikan imparatorluğu'nun çöküşü ile zirveden aşağı kayıp yine yüksek sayılabilecek bir yerlerde kalmıştım ki bu filmin devamı sayılabilecek barbarların istilası ile zirveden epey uzaklaştım; izlediğim en iyi filmlerden biri olan montrealli isa'nın yazarı ve yönetmenidir.
hesabın var mı? giriş yap